10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri453 de doljeni au pensii sub 10 lei pe lună

453 de doljeni au pensii sub 10 lei pe lună

 Sute de oameni din Dolj au pensii sub 10 lei pe lună, dar venitul lor ajunge la 400 de lei, cu o sumă plătită de la stat FOTO: Ramona Olaru
Sute de oameni din Dolj au pensii sub 10 lei pe lună, dar venitul lor ajunge la 400 de lei, cu o sumă plătită de la stat
FOTO: Ramona Olaru

Aceștia încasează din pensie 4, 6 sau 8 lei pe lună, dar primesc de la stat și o suplimentare până la 400 de lei pe lună, cât este pensia minimă de la 1 ianuarie 2015. Până la sfârșitul anului trecut, venitul lor minim din pensie era de 350 de lei.

Sute de doljeni au o pensie de câțiva lei pe lună. Potrivit datelor furnizate de Casa Județeană de Pensii Dolj, la solicitarea GdS, în județ existau la finalul anului trecut 453 de persoane care încasează lunar o pensie sub 10 lei pe lună.
Aceste persoane nu iau efectiv cei câțiva lei pe lună cât este pensia lor, ci venitul lor total era de 350 de lei până în decembrie 2014 și va fi de 400 de lei din ianuarie 2015, deoarece li se adaugă acea indemnizație socială pentru pensionari care a crescut în acest an. Cu alte cuvinte, nici un pensionar nu încasează mai puțin de 400 de lei pe lună de la 1 ianuarie, chiar dacă pensia lui este de 4, 6 sau 8 lei pe lună.

19.122 de persoane din Dolj au pensie sub 350 de lei

Dacă 453 de persoane au o pensie sub 10 lei pe lună, există mult mai mulți doljeni care încasează sub 350 de lei, dar statul le suplimentează veniturile până la 400 de lei pe lună. Acești oameni au pensie de invaliditate, de urmaș și nu au lucrat niciodată sau sunt pensionari agricultori și au lucrat doar câțiva ani la fostele CAP-uri existente pe vremea comunismului. Cei mai mulți dintre cei cu pensii sub 10 lei pe lună sunt persoane pensionate pe caz de boală. „În evidențele Casei Județene de Pensii Dolj există 19.122 de persoane care beneficiază de pensie întregită de indemnizația socială pentru pensionari, prevăzută de OUG 6/2009. Dintre acestea, 453 au un cuantum al pensiei ce se situează sub 10 lei, astfel: 443 de persoane care beneficiază de pensie de invaliditate, nouă sunt beneficiare de pensie de urmaș, iar o persoană este beneficiară de pensie pentru limită de vârstă“, se arată într-un răspuns al CJP Dolj transmis GdS pe final de an. Acea persoană care beneficiază de pensie la limita de vârstă a lucrat în agricultură.

Chiar dacă au crescut pensiile cu 5%, acestor oameni nu li se măresc veniturile

Deși tuturor pensionarilor le-a crescut cuantumul pensiei cu 5%, cei care primesc pensia minimă pe țară nu vor avea parte de majorări, în afara indemnizației de întregire a pensiei care vine de la stat, ce a crescut de la 350 de lei la 400 de lei din ianuarie 2015. Unele persoane din mediul rural susțin că de ani buni nu le mai crește pensia. Acestea sunt dintre cele care au venituri din pensia de urmaș, de invaliditate sau au pensii ca urmare a faptului că au lucrat foarte puțin timp (stagii de cotizare incomplete) și au dreptul la pensii de câțiva lei sau zeci de lei pe lună. Persoanele care au o pensie de câțiva lei pe lună vor încasa 400 de lei. Lor nu le poate crește venitul mai mult de atât decât peste mulți ani, când după majorări succesive, venitul lor din pensia de bază va depăși 400 de lei. Până atunci, miile de oameni cu venituri mici vor încasa pensiile lor de bază, plus ajutorul de la stat. „Pentru persoanele care au pensii de urmaș, de invaliditate sau de CAP foarte mici, de câțiva lei pe lună, orice indexare se va face, pensia lor va crește cu foarte puțin. Dacă ai o pensie de 10 lei, atunci orice indexare a respectivei pensii ar însemna tot o sumă mică. Statul le va plăti în continuare acestor persoane acea indemnizație socială, astfel încât să ajungă la un venit minim din pensie de 400 de lei pe lună“, a declarat ieri Daniela Licu, directoarea CJP Dolj.

Pensii mici au și cei care au muncit ani de-a rândul la CAP

Nu doar cei care au muncit puțini ani încasează venituri mici din pensii. Și bătrânii care au muncit ani de-a rândul au venituri mici din pensii și se plâng că nu le ajung banii pentru cele necesare traiului. Este vorba despre cei care au lucrat la fostele CAP-uri chiar și ani buni și care au pensii foarte mici. „Am 430 de lei pe lună și am muncit 29 de ani la colectiv. Poate ne mai crește acum pensia, că așa se aude. Nu-mi ajung, mamă, banii. Sunt necăjită rău!“, a spus, cu lacrimi în ochi, o bătrână din Carpen, care se afla ieri la Casa Județeană de Pensii Dolj. Viorica Stănescu susține că trebuie să se întrețină singură din acea pensie, în condițiile în care și-a pierdut recent și soțul, și copilul de 46 de ani.

Valoarea punctului de pensie a crescut în 2015

De la 1 ianuarie 2015, pensiile cresc cu 5%, ca urmare a indexării acestora cu rata inflației. De anul acesta, valoarea punctului de pensie a crescut de la 790,7 lei la 830,2 lei, cu aproape 40 de lei. Prevederea a fost adoptată prin Legea nr. 187/2014 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2015. În consecință, pensiile vor crește proporțional cu această valoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS