14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum se pot plăti on-line impozitele în Craiova

Cum se pot plăti on-line impozitele în Craiova

Anul acesta, abia la sfârșitul lunii ianuarie s-au mai degajat cozile imense de la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe. De regulă, cea mai mare aglomerație este la început de an și înainte de încheierea lunii martie, dată până la care se pot face plăți cu o bonificație de 10%. (FOTO: arhiva GdS)
Anul acesta, abia la sfârșitul lunii ianuarie s-au mai degajat cozile imense de la ghișeele Direcției de Impozite și Taxe. De regulă, cea mai mare aglomerație este la început de an și înainte de încheierea lunii martie, dată până la care se pot face plăți cu o bonificație de 10%. (FOTO: arhiva GdS)

Dacă vreți să evitați cozile de la ghișee, puteți opta pentru plata impozitelor locale pe internet. Trebuie să faceți un singur drum la Direcția de Impozite și Taxe (situată în Piața Centrală) pentru a obține un user și o parolă sau să cereți acest lucru municipalității printr-un e-mail. Anul acesta, 825 de craioveni au evitat aglomerația și au plătit on-line impozitele pe case, mașini și/sau terenuri. Detalii în articol.
Craiovenii sunt tot mai receptivi la plata impozitelor de la distanță, pentru a evita aglomerația de la ghișee. Anul acesta, 825 de craioveni și-au plătit impozitele pe case, terenuri și mașini prin intermediul internetului. Potrivit Direcției de Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova, au fost efectuate „exclusiv on-line“ 825 de plăți, în sumă de 203.307 lei. În general, pensionarii și alte persoane care nu se pricep să lucreze cu computerul sau nu au carduri bancare își plătesc impozitele pe case, mașini și terenuri tot în sistemul clasic, adică la ghișee, unde se formează cozi uriașe, mai ales înainte de expirarea termenelor de plată.

Se pot face plăți cu cardul

În cazul în care o persoană știe cât are de plată sub formă de impozit pe proprietate, atunci se poate înregistra pe ghiseul.ro și poate achita impozitul de la orice bancomat, cu orice card, indiferent de banca emitentă, sau de acasă, de pe computerul personal, a precizat Elena Bunescu, directorul Direcției Impozite și Taxe din cadrul Primăriei Craiova. Astfel, se poate plăti cu cardul bancar prin www.ghiseul.ro, unde comisionul de tranzacționare este zero pentru cel care achită impozitele astfel, după cum susțin reprezentanții Direcției de Impozite și Taxe. Plata se poate face cu orice card (de debit sau de credit), emis de către orice bancă. Pentru a efectua această plată, contribuabilul trebuie să aibă înștiințarea de plată, care se poate obține tot on-line, dar numai după ce se autentifică pe site-ul municipalității.

Cum se pot înregistra on-line craiovenii

Dacă persoana fizică nu cunoaște suma exactă pe care o are de plată către Direcția de Impozite și Taxe, atunci i se atribuie de instituția în cauză credențiale, adică un user și o parolă. Deci, omul fie mai face un drum până la ghișeele Direcției respective, cu actul de identitate, pentru a i se da un user și o parolă de acces, fie se înregistrează pe site-ul primăriei (http://impozite.primariacraiova.ro), unde necesită autentificare, pe bază de user și parolă. Apoi, persoana interesată trimite pe e-mail o cerere să i se accepte opțiunea de a plăti impozitele și taxele on-line, a mai spus Elena Bunescu, care a adăugat că solicitantul trebuie să atașeze la e-mail și o copie de pe cartea de identitate. Dacă au user și o parolă de la primărie, craiovenii pot afla ce sumă au de plată, iar pe baza acelei note se pot achita impozitele de acasă sau cu cardul bancar ori cu bani lichizi la ghișeul unei singure bănci. Dacă plătesc prin internet, atunci se întocmește un ordin de plată prin trezorerie, în contul Primăriei Craiova (ca beneficiar) și introducând CUI-ul: 4417214, potrivit unui comunicat de presă transmis redacției de către instituția abilitată să încaseze impozitele pe proprietate din Craiova.

Atenție la serviciile de internet banking!

În cazul în care craiovenii care vor să plătească impozitele on-line dețin un cont curent la bancă, atunci ei trebuie să ceară băncii respective servicii de internet banking. Unele bănci le oferă clienților care vor să facă plăți pe internet un dispozitiv numit token, care generează un cod unic. Folosind acel dispozitiv, persoana care știe cât are de plată sub forma impozitelor locale poate să stea acasă, la calculatorul propriu, și să vireze banii din contul ei în contul Direcției de Impozite și Taxe. De asemenea, serviciile de internet banking ar putea să-l coste pe utilizator, aspect care trebuie lămurit între titularul contului și banca la care este deschis contul.
Unele bănci percep un abonament anual pentru utilizarea tokenului, altele percep un comision lunar sau anual și nu taxează fiecare tranzacție, iar alte bănci nu au token atașat la serviciile de internet banking, ci se creează un cont de utilizator individual. Potrivit legislației în vigoare, plățile făcute de persoanele fizice către Trezoreria statului trebuie să aibă comisioane ce nu depășesc 0,3% din valoarea tranzacției și nu sunt acceptate comisioane fixe din partea băncilor, potrivit OUG nr. 62/2014. Pentru orice alte tranzacții on-line cu ajutorul internet banking, cum ar fi plăți către comercianți sau comandarea unor produse pe internet, băncile pot cere ce comisioane vor, dar nu și la plățile către Trezorerie și către instituțiile publice.

Comisioanele pentru plata impozitelor persoanelor fizice sunt limitate

Comisioanele care se percep pentru plata datoriilor la ANAF (la bugetul general consolidat) trebuie să fie zero. Potrivit OUG nr. 62/2014, Trezoreria acceptă conectarea la sisteme de plată dacă se îndeplinesc anumite condiții cumulative, dintre care amintim două, precizate la articolul 2) din ordonanță: „b) comisioanele solicitate de emitenţii cardurilor şi de către sistemele de plăţi se exprimă în procent şi nu depăşesc cumulat 0,3% din valoarea fiecărei tranzacţii. Nu se acceptă comisioane fixe sau alte costuri suplimentare pentru trezoreria statului şi instituţii publice; c) nu se acceptă solicitarea de alte costuri sau comisioane, inclusiv licenţe, mentenanţe, update sau upgrade, de către emitenţii cardurilor sau sistemele de plăţi pentru trezoreria statului şi instituţii publice;“. De asemenea, la articolul 5) din OUG nr. 62/2014 se arată: „Comisioanele prevăzute la alin. (2), lit. b), pentru veniturile bugetului general consolidat achitate de către persoanele fizice, se suportă de la bugetul de stat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS