Acasă Bani & Afaceri UE sprijină 4 proiecte majore de infrastructură TEN-T din România ...

UE sprijină 4 proiecte majore de infrastructură TEN-T din România

-

Comisia Europeană va cofinanța, în cadrul programului TEN-T, 4 proiecte de infrastructură de transport ce urmează a fi puse în practică integral sau parțial în România, valoarea maximă a eventualului sprijin acordat fiind de peste 10 milioane de euro*. Proiectele au fost selectate în cadrul cererilor de propuneri anuale și multianuale organizate în cadrul programului privind Rețeaua Transeuropeană de Transport (TEN-T) și vor contribui la finalizarea rețelei TEN-T, precum și la studierea unor modalități inovatoare de reducere a amprentei de carbon din sectorul transporturilor.

Comisia Europeană a inițiat programul TEN-T pentru a sprijini construcția și modernizarea infrastructurii de transport din Uniunea Europeană. UE a alocat aproape 8 miliarde de euro pentru programul TEN-T în perioada 2007-2013, contribuind astfel la efectuarea studiilor sau lucrărilor necesare atingerii obiectivelor propuse.

Cererile de propuneri TEN-T pentru anul 2013 asigură o finanțare combinată în valoare de 320 milioane de euro pentru un număr de 106 proiecte. Sunt finanțate acțiuni diverse, de la gestionarea traficului aerian până la măsurile de îmbunătățire a performanțelor de mediu în sectorul transporturilor.

Cele 4 proiecte din România se alătură altor proiecte TEN-T aflate deja în desfășurare în țară, pentru care Uniunea Europeană acordă, de asemenea, sprijin financiar. Acestea reprezintă angajamentul comun al autorităților naționale și al instituțiilor europene de a colabora în vederea îmbunătățirii infrastructurii de transport și asigurării unei mai bune mobilități, în condiții de siguranță și viteză sporite, pentru cetățeni și întreprinderi.
    
Proiectele vor fi monitorizate de Agenția Executivă pentru Inovare și Rețele (INEA), în colaborare cu beneficiarii proiectelor din statele membre și cu sprijinul Direcției Generale Mobilitate și Transporturi din cadrul Comisiei Europene.

ȘTIRI VIDEO GdS