23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImport record în Dolj: Un milion de răsaduri au fost aduse din Turcia

Import record în Dolj: Un milion de răsaduri au fost aduse din Turcia

Mâncăm legume produse de agricultorii doljeni, dar cu sămânță și răsaduri importate. Anul acesta s-au făcut importuri masive de pepeni verzi și tomate, care au ajuns direct la producătorii de legume din zona Bechet-Dăbuleni.

Lubenița de Dăbuleni nu este chiar de la Dăbuleni, ci este doar crescută, udată, îngrijită și recoltată în „capitala pepenilor din Oltenia“. Semințele și răsadurile sunt importate direct de peste graniță, în special din Turcia, și nu de ieri, de astăzi. Dar anul acesta s-au făcut importuri record de răsaduri față de alți ani: s-a depășit cifra de un milion de plante aduse de peste graniță. Informația a fost prezentată, ieri, de către inspectorul de carantină în cadrul Unității Fitosanitare Dolj, Iuliana Danciu, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“, de la alege tv.
Nu doar fermierii din Dăbuleni au adus lubenițe de peste graniță. Și agricultorii doljeni din alte localități au importat anul acesta mult mai mult material săditor decât în alți ani. Ei au adus de peste graniță, în special din Turcia, nu doar semințe de legume, dar și răsaduri. „Au fost importuri mai multe decât în alți ani de pepeni verzi, pepeni galbeni, pepeni altoiți, tomate, castraveți altoiți. Peste un milion de plante s-au importat anul acesta, mult mai mult decât în alți ani. Materialul săditor a fost sănătos din punct de vedere fitosanitar, la fiecare transport am prelevat probe și buletinele au confirmat absența organismelor de carantină“, a precizat inspectorul Iuliana Danciu, adăugând că s-au importat inclusiv pomi destinați plantării. Cele mai multe dintre aceste importuri din Turcia, dar și achiziții din spațiul intracomunitar au ajuns în zona Dăbuleni-Bechet, a confirmat reprezentantul Unității Fitosanitare Dolj.
De ce nu mai producem noi răsaduri? Sunt o mulțime de factori care concură la acest aspect. „Piața de supermarketuri l-a făcut pe consumator să meargă spre produse cu aspect comercial“, a răspuns reprezentantul Direcției Agricole, Ion Gavrilescu, precizând că legumele noastre nu au ținut pasul cu ceea ce se cere pe piața supermarketurilor, mai ales că soiurile noastre erau foarte perisabile (aveau pielițe subțiri), comparativ cu cele de import. Nici stațiunile de cercetare nu mai pot produce răsadurile cerute pe piață, din cauză că nu au contracte de la agricultorii locali, a explicat specialistul de la Direcția Agricolă.  

Pomicultura, tomatele și vița-de-vie, afectate de boli anul acesta

Fermierii au costuri suplimentare în acest an cu tratamentele efectuate pentru plante, din cauza condițiilor meteorologice care au condus la dezvoltarea anumitor boli, atât la culturile mari, cât și la legume, respectiv la fructe.
„Condițiile climatice din acest an au favorizat apariția multor agenți fitopatogeni. Am avut boli și dăunători în legumicultură, în pomicultură, în plantațiile viticole și chiar și în pepinierele pomicole pe care noi le monitorizăm. Noi am făcut sondaje în teren. Anual emitem peste 70 de buletine de avertizări, care se transmit primăriilor. Este foarte important să fie văzute aceste buletine de avertizare. În aceste avertizări, noi recomandăm mai multe produse de protecție a plantelor, care acoperă un spectru mai larg de boli și dăunători (…)“, a explicat Iuliana Danciu, inspector în cadrul Unității Fitosanitare Dolj. Ea a adăugat: „În acest an am avut foarte multe bacterioze la tomate, am avut multă mană de sol.  La vița-de-vie am avut și făinarea viței-de-vie, am avut și acarieni. Am emis avertizări și pentru molia viței-de-vie. Produsele cu care se tratează aceste boli se comercializează doar în fitofarmacii, care sunt autorizate de către instituția noastră. Avem în jur de 140 de fitofarmacii în județ“. Totuși, dacă tratamentul aplicat plantelor nu se face în perioada optimă, atunci nu sunt șanse de recuperare a plantei, spun specialiștii, iar tratamentele trebuie făcute cu substanțe sistemice, care să intre în plantă și să nu fie spălate de ploi imediat după efectuarea tratamentului.
Ion Gavrilescu a mai precizat că, în acest an, agricultorii care au cultivat legume, porumb sau floarea-soarelui vor avea profituri, pe când cei care se ocupă cu pomicultura și care au culturi de viță-de-vie „au un ochi care plânge“, în sensul că pot avea pierderi în acest an.

Nu s-au descoperit reziduuri de substanțe în legumele din piețe

Unitatea Fitosanitară Dolj verifică periodic dacă există în legumele produse la noi în țară reminiscențe, reziduuri din substanțele cu care au fost tratate plantele (pesticide).
„Inspectorii noștri efectuează inspecții în piețele locale și prelevează probe de vegetale. Toate aceste analize sunt realizate la laboratorul central din București. S-au prelevat peste 90 de probe de legume și fructe și nu se confirmă prezența reziduurilor peste limita admisă. La tomate au fost prelevate de două ori probe, o dată la apariția pe piață, în luna mai, și a doua oară în urmă cu două săptămâni, și nu a fost confirmată prezența reziduurilor“, a declarat Iuliana Danciu, în cadrul emisiunii „Economia Sudului“. Nici la probele de pepeni verzi și galbeni nu au fost confirmate substanțe toxice. Inspectorul de la Unitatea Fitosanitară Dolj a explicat că laboratorul care face analiza legumelor ar putea depista orice substanță chimică ce există în tomate și în alte legume și că aceste substanțe nu au fost depistate la roșiile din Dolj anul acesta. Agricultorii trebuie să aibă mare grijă să nu comercializeze roșiile și alte legume sau fructe imediat după ce au aplicat substanțele pentru diverse tratamente. „Este foarte important ca toți agricultorii să respecte timpul de pauză, de la aplicarea tratamentului și până la recoltare. Scrie pe eticheta fiecărui produs la ce interval trebuie comercializat“, a mai spus specialistul de la Unitatea Fitosanitară Dolj. Legumele din import sunt verificate de Direcția Sanitar-Veterinară.

Achizitorii de cereale fac studii de piață

Într-un județ în care aproape o jumătate de milion de hectare sunt destinate agriculturii, fiind al doilea ca suprafață agricolă din țară după Timiș, Doljul a avut 193.000 de hectare cu grâu și are 100.000 de hectare cu porumb. Chiar dacă producția este bună, vremea ploioasă nu i-a lăsat pe agricultori să recolteze la timp. Vineri mai erau de recoltat 17.000 de hectare cu grâu, dar precipitațiile abundente de ieri au împiedicat din nou recoltatul, pentru a nu știu câta oară în această vară. Producțiile medii încă nu se știu pe tot județul, dar marii producători, care folosesc tehnologie completă, au făcut producții bune anul acesta. În schimb, cei mici nu își permit să respecte întocmai „ca la carte“ tehnologia din agricultură, pentru că nu au bani. Purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Dolj, Ion  Gavrilescu, prezent în emisiunea „Economia Sudului“, de la alege tv, a declarat: „Micii producători nu își permit să folosească tehnologie completă, pentru că ar da faliment. Costurile pentru ei ar fi de 2.700-2.800 de lei pe hectar și dacă valorifică grâul acum cu 56 de bani kilogramul, vă dați seama ce puțin ar obține la 3.500 de kilograme la hectar“. El a mai spus că sunt mai mulți factori care concură la scăderea prețului grâului în acest an, dintre care amintim, pe de o parte, condițiile climatice dificile, iar pe de altă parte, nevoia de finanțare a agricultorilor, care au nevoie de bani pentru a-și achita datoriile către furnizori, în condițiile în care băncile nu îi finanțează, a spus Gavrilescu. „Producătorii sunt nevoiți să vândă de acum, de la combină, din momentul recoltării, și să își asigure sumele necesare reluării ciclului de producție. Achizitorii știu lucrul acesta. Ei fac studii de piață și știu toate aceste elemente și care sunt factorii conjuncturali care îi determină pe producători să vândă direct de la combină“, a declarat Ion Gavrilescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Dolj.
Mai multe detalii puteți afla urmărind emisiunea „Economia Sudului“, pe site-ul www.alege.tv.

Care este prețul mediu al grâului la care se calculează impozitul pe arendă

Reprezentantul Direcției Agricole Dolj a precizat că, anul acesta, prețurile medii ale produselor agricole la care se va calcula impozitul pe arendă aferent anului 2014 au fost transmise către Consiliul Județean Dolj încă din luna ianuarie. Impozitul pe arendă va fi calculat anul acesta la un preț mediu al grâului de 0,56 lei pe kilogram. Direcția Agricolă stabilește aceste prețuri medii pe județ pe baza informațiilor primite de la cinci-șase producători din județ. În funcție de prețul declarat de aceștia la vânzarea produselor agricole, se stabilește prețul mediu pe județ, ce stă la baza calculului impozitului pe arendă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS