10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriScutirea de impozitul pe profit se aplică doar anumitor firme

Scutirea de impozitul pe profit se aplică doar anumitor firme

Scutirea firmelor de plata impozitului pe profitul reinvestit intră în vigoare de la 1 iulie 2014, potrivit modificărilor aduse Codului Fiscal. Măsura este valabilă până la 31 decembrie 2016. Deşi este o măsură fiscală bună, aşteptată de mulţi ani de către mediul de afaceri, nu vor beneficia de aceste scutiri de impozit toate firmele active din România, ci în special cele din producţie, respectiv unele din servicii, dar numai pentru echipamente noi achiziţionate sau produse.
Potrivit OUG nr. 19/2014, profitul investit în producţia şi/sau achiziţia de echipamente tehnologice va fi scutit de impozitul pe profit. Concret, actul normativ spune că: „Profitul investit în echipamente tehnologice – maşini, utilaje şi instalaţii de lucru – astfel cum sunt prevăzute în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, folosite în scopul desfăşurării activităţii economice, este scutit de impozit“. În cazul în care echipamentele sunt vândute sau înstrăinate înainte de termenul prevăzut de lege, atunci compania trebuie să plătească impozitul pe profit de care a fost scutită. Astfel, firmele care se încadrează în prevederea de mai sus au obligaţia „de a păstra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de cinci ani. În cazul nerespectării acestei condiţii, pentru sumele respective se recalculează impozitul pe profit şi se percep creanţe fiscale accesorii potrivit Codului de procedura fiscală, de la data aplicării facilităţii“, se arată în OUG nr. 19/2014.
Actul normativ citat mai prevede că, pentru contribuabilii care au obligaţia de a plăti impozit pe profit trimestrial, în situaţia în care se efectuează investiţii în trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la începutul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea.

Investiţie pe termen lung în competitivitate şi productivitate

O firmă care ar avea profit de 100.000 de lei, de exemplu, ar trebui să plătească impozit pe profit de 16.000 de lei, iar dacă acţionarii ar încasa şi dividende, atunci şi ei ar mai trebui să achite la stat încă 16%, aplicat la suma pe care o încasa fiecare.  Din iulie, aceşti bani nu se mai plătesc statului, dacă profitul este reinvestit în echipamentele noi. Avantajele firmei sunt şi mai mari pe termen lung. „Începând cu 1 iulie 2014, timp de doi ani și jumătate, firmele care investesc profitul în producția sau achiziția de echipamente tehnologice noi, folosite în domeniul de activitate, vor fi scutite de impozitul pe profit. Practic, acționarii sau asociații, în loc să ia acasă profitul ce ar fi rămas după plata impozitului, lasă profitul brut la dispoziția firmei pentru dezvoltare. Chiar dacă, la prima vedere, pare că statul pierde atât impozit pe profit, cât și pe dividende, totuși, scutirea profitului reinvestit este practic o investiție pe termen lung a statului în competitivitate și productivitate, în generarea de noi locuri de muncă și încasări mai mari.
Spre deosebire de facilitatea precedentă, aplicată în anii 2009-2010, care a reprezentat doar o amânare a impozitului pe profit pe perioada amortizării, acum scutirea este definitivă pe perioada de existență a firmei“, a explicat Radu Buziernescu, managerul firmei de consultanţă şi audit Professional Consulting din Craiova.

Care sunt dezavantajele măsurii fiscale

Există hibe ale actului normativ, care fac să fie greu de aplicat prevederile legale în acest sens. Chiar şi pentru firmele care vor beneficia de scutirea impozitului pe profit pot apărea neplăceri: utilajele în care s-a reinvestit profitul trebuie păstrate prea mult în firmă, astfel că, dacă anul următor scutirii, activitatea economică a firmei nu mai necesită respectivele echipamente, firma va plăti la stat impozitul pe profit de care a fost scutită în cazul în care decide să vândă acele investiţii (utilaje). Consultantul spune că şi rezervele ce trebuie blocate la nivelul entităţii economice pot crea probleme întreprinzătorilor care beneficiază de scutire.
„Se mai poate spune că sunt destul de puține firmele care mai înregistrează azi profit contabil și mult mai puține care să aibă disponibilități sau posibilități de finanțare a investiției. Totodată, perioada de păstrare a echipamentelor pare prea lungă, deoarece uzura morală poate avea un impact mare, iar Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe este învechit. Poate deranja și obligația de a constitui rezerve pentru suma profitului pentru care s-a acordat scutirea“, a mai spus reprezentantul Professional Consulting.

Marea masă a firmelor nu beneficiază de scutire

Scapă de plata impozitului pe profit un număr restrâns de companii. Marea masă a firmelor îşi desfăşoară activitatea în domeniul comerţului, iar acelea care au profit nu vor beneficia de scutirea de impozit de care beneficiază altele. „Firmele care ar putea beneficia de scutire vor fi preponderent cele din domeniul producției și serviciilor“, a mai explicat Radu Buziernescu. Managerul Professional Consulting a mai explicat de ce nu beneficiază firmele din domeniul comerţului de scutirea impozitului pe profitul reinvestit: „Cele care desfășoară activitate de comerț au șanse reduse de a aplica facilitatea, deoarece imobilizările corporale necesare pentru desfășurarea acestei activități nu se încadrează în categoria echipamentelor tehnologice“.

Este nevoie şi de reducerea contribuţiilor sociale, ca economia să nu mai „sufere“

Deşi consultantul fiscal contactat de GdS consideră că măsura de scutire a impozitului pe profit este bună, care va conduce la creşterea producţiei interne şi la sporirea investiţiilor străine directe, precum şi la reducerea evaziunii fiscale în domeniul impozitului pe profit, totuşi, Buziernescu spune că este nevoie de mult mai multe măsuri pentru ca economia să meargă bine: „Cred că în domeniul relaxării fiscale este loc de mult mai bine și că, alături de această facilitate binevenită, își mai pot face loc și altele, cum ar fi reducerea promisă a contribuțiilor sociale, reducerea treptată a TVA, stabilizarea legislației fiscale, eficientizarea administrării fiscale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS