9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgricultorii trebuie să-şi declare din nou suprafeţele agricole la Fisc

Agricultorii trebuie să-şi declare din nou suprafeţele agricole la Fisc

http://www.youtube.com/watch?v=xCMc0NaDobs

Anul acesta, suprafeţele cultivate şi numărul de animale şi de păsări din gospodării trebuie declarate până pe 26 mai, iar impozitul agricol se plăteşte până în toamnă. Anul trecut, sute de agricultori doljeni au fost somaţi de Fisc să-şi declare şi să plătească impozitul calculat la norme de venit.

O nouă rundă de calculare a impozitului agricol pe bază de norme de venit se apropie. Agricultorii care au peste două hectare de teren sau cultivă legume în câmp peste 0,5 hectare, respectiv viţă-de-vie pe o suprafaţă mai mare de un hectar mai au termen până pe 26 mai 2014 să meargă la Fisc pentru a depune Declaraţia 221, în care să specifice suprafeţele cultivate. Pe baza declaraţiilor, Finanţele stabilesc impozitul agricol pe care îl are de plată fiecare agricultor, calculat pe baza normelor de venit stabilite de Codul Fiscal, la art. 73. Agricultorii care au de plată impozit agricol trebuie să achite şi contribuţia la asigurările sociale de sănătate, de 5,5% din venit.

Anul trecut, unii fermieri au fost somaţi de Fisc

2013 a fost primul an în care s-a introdus impozitul pe venitul agricol. În Dolj, au depus Declaraţia 221 aproape 9.800 de agricultori care cultivă suprafeţe sau cresc animale cât să intre sub incidenţa impozitului agricol. Nu toţi şi-au plătit dările la timp. „Cei circa 9.800 de agricultori care şi-au depus declaraţiile de impunere anul trecut aveau de plată 6,97 milioane de lei din impozitul agricol. Au plătit integral 5.800 de persoane suma de 4,01 milioane de lei şi parţial au achitat 3.990 de persoane, suma de 1,95 milioane de lei. A rămas de plată circa un milion de lei“, a spus directorul executiv al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu. Reiese că fiecare agricultor care se încadrează în situaţia de a plăti acest impozit a achitat la ANAF, în medie, 711 lei anul trecut, ceea ce înseamnă că, în realitate, unii au plătit mai mult decât atât, iar alţii, mai puţin.
Dar agricultorii nu s-au dus toţi de bunăvoie să îşi achite impozitul la Fisc. „Unii au plătit parţial sau nu au plătit deloc. I-am notificat la domiciliu, am făcut somaţii, adică am declanşat executarea silită. Ca urmare a notificărilor, mulţi au venit şi şi-au plătit impozitul“, a explicat Mihai Antonescu. El a mai declarat că, în cazul în care agricultorii care au obligaţia de a plăti acest impozit nu merg să îşi declare suprafeţele cultivate, până pe 26 mai, vor fi verificaţi în baza de date de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) sau chiar în evidenţa primăriilor.
Agricultorii pot depune declaraţiile la sediile Finanţelor de care aparţin, iar plata impozitului se poate face şi la primării, în localităţile în care nu există trezorerii. Jumătate din impozitul aferent se plăteşte până în octombrie, iar restul până în decembrie.  

Se aplică 16% asupra normei de venit din lege

Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de către Fiscul de care aparţine agricultorul prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit. Acest impozit este final, adică nu se mai fac recalculări pentru că nu este un impozit anticipat.
Nu se aplică impozit persoanelor care deţin sub două hectare cultivate cu cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr. Nu se plăteşte respectivul impozit nici pentru suprafeţele de legume de câmp, de până la 0,5 ha, legume în spaţii protejate – până la 0,2 ha, leguminoase pentru boabe – 1,5 ha. La fel este şi în cazul pomilor pe rod, viţei-de-vie. Cei care cultivă flori şi plante ornamentale plătesc doar dacă au de la 0,3 hectare în sus. În sectorul zootehnic, limita minimă neimpozabilă este de: două vaci (bivoliţe), 50 de oi, 25 de capre, şase porci pentru îngrăşat, 75 de familii de albine şi până la 100 de păsări de curte. Gospodarii care depăşesc aceste suprafeţe cultivate şi numărul respectiv de animale plătesc impozitul agricol aplicat la normele de venit stabilite de legiuitor şi introduse în Codul Fiscal.

Ce norme de venit există pentru calculul impozitului agricol* – (I)

Produse vegetale    Suprafaţa destinată producţiei vegetale     Norma de venit (lei)
       
Cereale                                    peste 2 ha                                       449
Plante oleaginoase                 peste 2 ha                                       458
Cartof                                      peste 2 ha                                       2.900
Sfeclă de zahăr                      peste 2 ha                                       697
Tutun                                       peste 1 ha                                      1.060
Hamei pe rod                         peste 2 ha                                       1.483
Legume în câmp                    peste 0,5 ha                                    2.326
Legume în spaţii
protejate                                peste 0,2 ha                                   5.117
Leguminoase
pentru boabe                         peste 1,5 ha                                   801
Pomi pe rod                           peste 1,5 ha                                  3.800
Vie pe rod                              peste 1 ha                                    1.385
Arbuşti fructiferi                     peste 1 ha                                    1.385
Flori şi plante
ornamentale                          peste 0,3 ha                                 11.773
*Date preluate din Codul Fiscal, art. 73.

Ce norme de venit există pentru calculul impozitului agricol* – (II)

Animale                 Capete/familii de albine    Norme de  venit (lei)
Vaci                          peste 2 capete                                     453
Bivoliţe                      peste 2 capete                                     326
Oi                             peste 50 capete                                   47
Capre                       peste 25 capete                                    47
Porci
pentru îngrăşat         peste 6 capete                                      56
Albine                     peste 75 familii                                      40
Păsări de curte        peste 100 capete                                    3
*Date preluate din Codul Fiscal, art. 73.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS