5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCamera de Comerţ: datorii uriaşe, solvabilitate scăzută

Camera de Comerţ: datorii uriaşe, solvabilitate scăzută

http://www.youtube.com/watch?v=R61DE6R82ws

După ce a încercat diverse forme de închiriere, Adunarea Generală a Membrilor CCI Dolj a decis să menţină opţiunea de vânzare a sediului şi să înfiinţeze o asociaţie care să se ocupe de atragerea de fonduri europene. Membrii Camerei au acuzat conducerea că nu se interesează de soarta mediului de afaceri, iar, în replică, cei vizaţi au explicat că angajaţi ai CCI se vor deplasa la sediul firmelor pentru a completa chestionare legate de ceea ce doresc societăţile de la instituţie.

Cu o prezenţă foarte slabă, de numai 22 de membri din cei 272 câţi mai numără Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj, dezbaterile de la Adunarea Generală a Membrilor CCI Dolj, care se anunţau a fi mai mult formale, nu au fost lipsite de contre între oamenii de afaceri şi conducerea Camerei. Punctul cel mai aprig dezbătut de pe ordinea de zi a fost acela al înfiinţării unei asociaţii care să se ocupe doar de scrierea de proiecte, pentru atragerea de fonduri europene. Disputele au început atunci când unii dintre oamenii de afaceri prezenţi la eveniment au cerut conducerii Camerei ca din noua asociaţie să nu facă parte doar câteva firme „agreate“, ci să se solicite să devină partenere atât Camerele de Comerţ din Oltenia, cât şi autorităţile publice locale. Alţi oameni de afaceri au refuzat categoric să accepte ca din respectiva asociaţie să facă parte autorităţi publice, dat fiind faptul că deciziile în administraţie se iau greoi, cu consultarea consiliilor locale şi judeţene, fapt ce ar îngreuna activitatea noii entităţi. În cele din urmă, s-a aprobat înfiinţare acelei asociaţii, dar se pot asocia multe alte firme pe lângă membrii fondatori, cu o contribuţie minimă, potrivit legii. Cristian Dobre, vicepreşedinte al CCI Dolj, a informat auditoriul că toate Camerele de Comerţ din Oltenia şi-au înfiinţat asemenea asociaţii, cu care atrag fonduri europene.

Se vinde sediul?

În ciuda încercărilor Camerei de a închiria spaţiile clădirii către diverse firme, situaţia financiară a organizaţiei este departe de a se fi rezolvat, astfel încât se va încerca, din nou, vânzarea sediului. Dacă anul trecut se cereau 1,2 milioane de euro pe sediul CCI Dolj din strada Brestei, în prezent preţul acestei clădiri ar fi de un milion de euro, pentru o suprafaţă de circa 2.200 de metri pătraţi. Un singur reprezentant al mediului de afaceri prezent la eveniment s-a arătat interesat de o astfel de tranzacţie, iar conducerea CCI a mai explicat că este în tratative şi cu municipalitatea, pentru preluarea clădirii, dar că nu există prevedere bugetară în acest an. Pentru 2014, sunt bugetate venituri de un milion de euro, care ar proveni din vânzarea sediului CCI. Camera a mai încercat anul trecut aceeaşi „manevră“ de a scăpa de creditori, dar fără succes.
De asemenea, din cauză că Centrul Expoziţional Transfrontalier nu poate fi vândut, pentru că a fost făcut cu fonduri europene, CCI Dolj a decis închirierea lui pe bucăţi, atât în partea de interior, cât şi în cea exterioară.

Au recuperat din pierderi, dar solvabilitate e şi mai scăzută

Ieri a avut loc descărcarea de gestiune a CCI Dolj. Specialistul unei firme de audit a dat citire concluziilor la care s-a ajuns după efectuarea auditului la Cameră. Situaţia financiară a organizaţiei este dezastruoasă. „Activele curente sunt de 200.000 de lei, iar datoriile curente sunt de 2.600.000 de lei. Camera s-a finanţat, practic, prin datorii. Pierderea s-a redus de la patru milioane în 2012, la un milion de lei în 2013“, a spus reprezentantul firmei care a făcut auditul Camerei. Totuşi, cele mai mari datorii ale CCI Dolj sunt datoriile fiscale, de 970.000 de lei, respectiv datoriile financiare (către bănci), de 1.240.000 de lei.
Tot ieri s-a votat menţinerea cotizaţiilor membrilor Camerei la fel ca şi până acum, adică în funcţie de dimensiunea firmei, respectiv ca preşedintele, vicepreşedinţii şi membrii Colegiului de Conducere a Camerei să nu primească vreun ban pentru activitatea depusă la instituţie.

Firmele membre sunt întrebate ce vor de la Cameră

La Adunarea Generală a Membrilor Camerei s-a discutat despre acţiunile din perioada următoare, când firmele membre ale Camerei vor fi vizitate de către reprezentanţii instituţiei, pentru a le cere oamenilor de afaceri puncte de vedere privind activitatea către care trebuie să se îndrepte CCI Dolj. Anunţul respectiv a fost făcut de către preşedintele CCI Dolj, Gabriel Vlăduţ, care s-a văzut nevoit să îi răspundă unui om de afaceri care s-a arătat nemulţumit că nu este băgat în seamă de noua conducere a instituţiei. „Am sentimentul că noi, ca membrii ai Camerei, am putea contribui cu veniturile noastre pentru a redresa situaţia Camerei, dar noi nu suntem băgaţi în seamă, nu suntem invitaţi la discuţii… Noi suntem chemaţi doar să ridicăm mâna. Eu aş vrea să fie implicaţi şi alţi oameni de afaceri şi să unim patronatul din Craiova prin această Cameră“, a acuzat Cristian Ştefănescu. În replică, fostul preşedinte al CCI Dolj, Ioan Vigaru, i-a reamintit respectivului că firma acestuia, Primaserv, a primit un contract de 200.000 de euro pe vremea când Vigaru era preşedinte, contract ce viza lucrări la Centrul Expoziţional Trasnfrontalier.
Gabriel Vlăduţ a menţionat că vizita reprezentanţilor CCI în rândul membrilor Camerei va începe cu firma lui Ştefănescu, pentru ca acesta să spună cum poate ajuta Camera şi cum îl poate sprijini această instituţie pe el. La fel se va întâmpla cu toate firmele membre ale Camerei, care vor fi puse să completeze un chestionar, în care să spună în ce fel poate CCI să răspundă nevoilor lor.

Cristian Berceanu – membru în Colegiul de Conducere al Camerei

Reprezentanţii firmelor prezente ieri la Adunarea Generală a Membrilor l-au ales pe Cristian Berceanu, reprezentantul firmei Azalis, drept membru în Colegiul de Conducere al Camerei, după ce s-a retras Lucian Căpitănescu, de la firma Erpia. Gabriel Vlăduţ, preşedinte al CCI Dolj, a precizat că „domnul Căpitănescu a invocat şi lipsa de timp pentru a se ocupa, dar şi ceva probleme financiare. Dânsul a rămas membru al Camerei cu drepturi depline, s-a retras doar din Colegiul de Conducere“. 

Ce spune Cristian Dobre despre Camera de Comerţ a României

După cum se ştie, preşedintele Camerei de Comerţ a României, Mihail Vlasov, a fost arestat pentru luare de mită, fiind acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la o firmă aflată într-un proces de arbitraj, ca să o scape. Referitor la acest eveniment, fostul preşedinte al CCI Dolj, Cristian Dobre, care a descoperit de-a lungul timpului nereguli în activitatea lui Vlasov, a declarat: „Cred că zilele următoare sunt foarte importante. Trebuie să profităm de atenţia pe care mass-media, mediul politic şi societatea civilă au acordat-o cazului lui Vlasov cu luarea de mită pentru un proces de arbitraj la Curtea de Arbitraj şi spun acest lucru pentru că domnul Vlasov a putut să facă lucrurile pe care le-a făcut nu de unul singur. El a avut girul unei majorităţi, a celor din Biroul Naţional (al CCIR – n.r.), care acum se pregătesc să preia ştafeta ca şi când ei nu ar fi fost implicaţi şi nu i-ar fi dat această susţinere lui Vlasov. De asemenea, mai este şi Colegiul de Conducere al Camerei României, format din 22 de preşedinţi de Camere Judeţene, birou din care şi Doljul făcea parte, înainte de a fi exclusă Camera de Comerţ şi Industrie Dolj din Camera Naţională“. Întrebat dacă mai este exclusă CCI Dolj din Camera Naţională, Dobre a explicat că nu se va mai menţine o astfel de decizie, mai ales că CCI Dolj a câştigat în justiţie reafilierea la CCIR, de unde fusese exclusă abuziv. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS