9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe ne aşteaptă în 2014 din punct de vedere fiscal

Ce ne aşteaptă în 2014 din punct de vedere fiscal

Vor fi schimbări privind modul în care sunt impozitate microîntreprinderile, dar şi modul în care se va calcula noul impozit pe construcţiile firmelor. Aflaţi din GdS la cât au crescut accizele la combustibili şi ce noutăţi apar în 2014 privind impozitul pe arendă pe care îl plătesc agricultorii care şi-au dat pământul arendaşilor şi primesc anual produse agricole drept plată. Pensionarii au un uşor beneficiu la pensie, ca urmare a majorării salariului mediu brut pe economie.

În goana după bani la bugetul de stat, guvernul a introdus noi taxe şi impozite pentru agenţii economici, pe anumite segmente care sunt deja impozitate, cum ar fi construcţiile. Guvernul a publicat în noiembrie 2013 un act normativ (OG nr. 102) prin care se aduc din 2014 modificări foarte importante activităţii financiar-contabile. Aceste prevederi vor afecta atât firmele, cât şi persoanele fizice, în diverse situaţii de realizare a unor venituri. Se modifică procedurile privind TVA aferentă contribuabililor declaraţi inactivi, impozitul pe dividende, perioada fiscală de declarare a impozitului pe profit (atunci când firmele optează pentru un alt exerciţiu financiar şi nu pentru cel specific anului calendaristic). Impozitarea creşte pentru anumite categorii de contribuabili. Veşti bune sunt doar pentru companiile cu cifre de afaceri mici, care pot opta pentru plata TVA la încasarea facturii (sistemul nu mai este obligatoriu), dar şi pentru arendatori.

Preţurile la care se calculează arenda pot fi modificate în timpul anului

O prevedere care aduce modificări Codului Fiscal este în favoarea persoanelor fizice care au pământ dat în arendă. Impozitul datorat statului pe venitul din arendă (chiar şi pentru producţia primită în natură de la arendaş) se poate modifica în timpul anului. În 2013 nu s-au putut modifica preţurile medii ale produselor agricole, preţuri pe baza cărora se calculează impozitul pe arendă datorat de agricultori – persoane fizice. Aşa s-a întâmplat ca, deşi preţurile de piaţă au fost foarte scăzute în Dolj şi în alte judeţe, ţăranii să achite impozitul pe arendă calculat la nişte preţuri medii din anul anterior, mult mai ridicate decât preţurile actuale. Agricultorii au fost nevoiţi să achite impozite mai mari decât veniturile pe care le-ar fi încasat dacă ar fi vândut bunurile agricole, şi totul din cauză că nu se prevedea în Codul Fiscal să se poată modifica preţurile medii pe judeţ în timpul anului. Din 2014 vor fi posibile astfel de ajustări şi în timpul anului.
„Contribuabilii care obţin venituri din arendarea bunurilor agricole nu mai pot opta pentru determinarea venitului net în sistem real. În cursul anului fiscal se pot actualiza preţurile medii ale produselor agricole, pentru determinarea venitului impozabil în cazul veniturilor obţinute de persoanele fizice sub formă de arendă primită în natură“, au declarat pentru GdS reprezentanţii Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova. De asemenea, dacă preţurile reale vor creşte în timpul anului, atunci şi impozitul pe arendă va creşte.

Modificări privind impozitul microîntreprinderilor

De la 1 ianuarie intervine modificarea condiţiilor de încadrare în categoria microîntreprinderilor şi de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile unor astfel de firme (modificări aduse prin OUG nr. 102/14.11.2013). S-a introdus condiţia de aplicare a acestui impozit de 3% dacă ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în total venituri este sub 20%, dar se iese din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor dacă ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în total venituri este peste 20%.

Cât au crescut accizele care ne „umflă“ preţurile în 2014

Media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie a anului 2013 comunicată de Institutul Naţional de Statistică a fost de 104,77%. Pe baza acestei inflaţii medii declarate de Statistică se modifică accizele de la 1 ianuarie 2014 şi odată cu ele vor creşte şi preţurile către consumatorul final pentru bunurile accizabile cumpărate. Iată ce se întâmplă efectiv de la 1 ianuarie 2014 (datele au fost prezentate de DGRFP Craiova): „Creşterea nivelului accizei la benzina cu plumb de la 547,00 euro/tonă la 637,91 euro/tonă, respectiv de la 421,19 euro/1.000 litri la 491,19 euro/1.000 litri; Creşterea nivelului accizei la benzina fără plumb de la 467,00 euro/tonă la 557,91 euro/tonă, respectiv de la 359,59 euro/1000 litri 429,59 euro/1.000 litri; creşterea nivelului accizei la motorină de la 391,00 euro/tonă la 473,85 euro/tonă, respectiv de la 330,395 euro/1000 litri la 400,395 euro/1.000 litri; creşterea nivelului accizei la petrolul lampant (kerosen) – utilizat drept combustibil pentru motor de la 469,89 euro/tonă la 557,39 euro/tonă, respectiv de la 375,91 euro/1000 litri la 445,91 euro/1.000 litri“.

Firmele mici pot opta pentru TVA la încasarea facturii

Sistemul de TVA la încasarea facturii nu mai este obligatoriu pentru toate firmele, aşa cum a fost în 2013. Dacă pe unii agenţi economici i-a ajutat foarte mult să achite TVA la stat în momentul în care încasează factura de la clienţi şi nu în momentul emiterii acesteia, pe alţii acest sistem i-a încurcat şi mai mult. Din 2014 se poate opta, depunând o hârtie la Fisc. Potrivit OUG nr. 111/2013, publicată pe 19 decembrie 2013, se instituie opţiunea privind aplicarea sistemului TVA la încasare pentru persoanele impozabile a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu a depăşit plafonul de 2.250.000 de lei. Cifra de afaceri pentru calculul plafonului este constituită din valoarea totală a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii taxabile şi/sau scutite de TVA. Firmele care la data de 1 ianuarie 2014 aplică sistemul TVA la încasare vor proceda în două moduri. Societăţile pot continua aplicarea acestui sistem, fără depunerea vreunei notificări, dacă sunt eligibile pentru aplicarea acestuia, caz în care se consideră că au optat pentru continuarea aplicării sistemului sau „pot solicita oricând în cursul anului 2014 să fie radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare prin depunerea unei notificări la organele fiscale competente, chiar dacă sunt eligibile pentru aplicarea sistemului, anul 2014 nefiind considerat primul an în care au optat pentru aplicarea sistemului TVA la încasare“, se arată pe www.cabinetexpert.ro.
Până la data radierii, persoanele impozabile trebuie să aplice sistemul TVA la încasare şi au obligaţia să depună o notificare la organele fiscale competente până la data de 25 ianuarie 2014, dacă au depăşit plafonul de 2.250.000 de lei, în ultima perioadă fiscală a anului 2013. În urma depunerii notificării, Fiscul trebuie să scoată firma de la sistemul de plată a TVA la încasarea facturii, iar acea firmă va plăti normal TVA, la emiterea facturilor.

Punctul de pensie creşte la 790,7 lei, iar pensiile se majorează cu un indice de 1,07

În anul 2014, salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.298 de lei. Ca urmare a creşterii salariului mediu brut, cuantumul ajutorului de deces pentru anul 2014 ajunge la 2.298 de lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, şi la 1.149 de lei în cazul decesului unui membru de familie al pensionarului sau asiguratului.
De asemenea, în 2014, valoarea punctului de pensie este de 790,7 lei. Conform prevederilor din Legea pensiilor, pensiile se majorează în funcţie de salariul mediu, ceea ce face ca anul acesta valoarea pensiilor să fie majorată cu un indice de 1,07%.

Impozit nou pe construcţii, aplicabil firmelor

Începând cu 1 ianuarie 2014, potrivit OUG nr. 102/2013 se instituie un nou impozit asupra valorii construcţiilor, altele decât clădirile pentru care se datorează impozit pe clădiri (potrivit titlului IX din Codul Fiscal). Plătesc acest nou impozit doar anumiţi contribuabili din categoria firmelor, după cum urmează: persoane juridice române; persoane juridice străine, care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România; persoanele juridice cu sediu social în România înfiinţate potrivit legislaţiei europene. Dar cum va trebui să fie calculat acest impozit pe alte construcţii deţinute de firme? În termeni contabiliceşti, Finanţele doljene au explicat cum se procedează. „Baza impozabilă este reprezentată de valoarea construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor, din care se scade: valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, conform titlului IX din Codul Fiscal, de către contribuabil sau proprietar, după caz“, spun reprezentanţii Fiscului regional cu sediul la Craiova. Se mai scade valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale; valoarea construcţiilor reprezentând terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole etc.
Impozitul asupra valorii construcţiilor se datorează începând cu 1 ianuarie 2014, iar calculul şi declararea acestuia se efectuează de către contribuabili anual, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului pentru care se datorează impozitul. Plata se efectuează în două rate egale, până la data de 25 mai şi 25 septembrie, inclusiv. Cota de impozitare este de 1,5%, iar impozitul asupra valorii construcţiilor reprezintă venit la bugetul de stat.

Impozite noi pentru firmele din sectorul energetic

În 2013 au apărut multe acte normative cu aplicabilitate în 2014, prin care se instituie noi taxe şi impozite în sectorul energetic. Prin OG nr. 5/2013 s-a instituit impozitul pe monopolul natural din sectorul energiei electrice şi al gazului natural. Prin OG nr. 6/2013 s-a instituit impozitul pe veniturile din activităţile de exploatare a resurselor naturale, altele decât gazele naturale. Prin OG nr. 7/2013 s-a instituit impozitul pe veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale. Aceste impozite se datorează începând cu 1.02.2013 şi până la 31.12.2014, spun specialiştii din cadrul DGRFP Craiova.

Penalităţile pentru firme se calculează gradual

Există modificări aduse Codului de Procedură Fiscală. Potrivit OUG nr. 50/29.05.2013, pentru obligaţiile de plată scadente după 1.07.2013, penalităţile de întârziere nu se mai stabilesc gradual în funcţie de data stingerii obligaţiilor fiscale, ci în procent de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS