22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEconomia Doljului a „suspinat“ în 2013

Economia Doljului a „suspinat“ în 2013

Unele dintre cele mai mari firme din Craiova şi din Dolj s-au confruntat cu disponibilizări masive de personal, iar aceia care au preferat să nu dea oameni afară au oprit temporar producţia, din lipsa cererii de pe piaţă.

Anul 2013 a fost marcat de mişcări interesante pentru unele dintre cele mai cunoscute companii doljene. Cu toate că anul acesta a fost propice unor firme care au angajat mai mulţi oameni, unele dintre cele mai mari companii au disponibilizat masiv sau chiar au închis afacerile. Firme de notorietate şi-au restrâns afacerile în zonă, iar o parte din ele au fost relocate în alte zone ale ţării.

Fabrica de ulei din Podari a devenit istorie

Cargill Oils a vândut către Esox tehnologia de producere a uleiului şi brevetele de fabricaţie, dar cumpărătorul nu a dorit şi Fabrica de ulei de la Podari, şi nici angajaţii. Aşadar, 260 de oameni au rămas pe drumuri. Ei au plecat în tranşe, primind şi plăţi compensatorii. În locul unde altădată se produceau cunoscutele mărci de ulei Untdelemn de la Bunica şi Olpo, acum bate vântul. Activele vechi rămân în ruine, iar ultimii câţiva angajaţi care au rămas pentru dezafectare vor pleca acasă în ianuarie 2014. Producerea de ulei s-a stins pentru Podari, iar majoritatea angajaţilor sunt în şomaj.
Disponibilizări au avut loc şi în domeniul construcţiilor. O fabrică din Craiova cu o mare tradiţie pe piaţa prefabricatelor a fost nevoită să reducă semnificativ din personal anul acesta, restructurare care a avut loc tot din cauza comprimării cererii de pe piaţă. Astfel, Elpreco a redus numărul angajaţilor cu exact 91 de persoane. Potrivit conducerii, situaţia financiară a companiei este similară cu cea de anul trecut, Elpreco încheind anul cu o cifră de afaceri cu doar 4% mai mică decât cea din 2012. Conducerea promite că nu vor mai fi disponibilizări în 2014 sau cel puţin nu mai sunt planificate reduceri de personal în anul care începe.

Pan Group era, odinioară, mândria industriei alimentare

Fabricile de pâine de la Pan Group lucrau odinioară „la foc continuu“. Dar anul 2013 a fost unul „negru“ pentru companie. Peste 130 de oameni au fost disponibilizaţi, clădirile vechi au fost distruse, iar pe locul lor va apărea un supermarket. În 2013, Pan Group a vândut către Tymbark liniile de producţie ale pastelor şi biscuiţilor, precum şi brandurile Salatini, Capolini şi ruladele. Afacerea poate a fost una bună pentru acţionariatul companiei, dar nu şi pentru angajaţi. Mulţi dintre ei au fost disponibilizaţi, după o viaţă lucrată la Pan Group. Momentul cel mai încărcat de nostalgie a fost acela când s-a demolat o clădire a fabricii. Oamenii care au trecut prin zonă regretau vremurile în care fabrica lucra intens. În zona demolată îşi va face loc comerţul modern. Cum spuneam mai sus, va apărea un supermarket (Lidl) şi în curtea Pan Group, la fel ca la Electroputere. În halele în care, cu ani în urmă, la Electroputere „duduia“ industria, acum „duduie“ craiovenii la cumpărături, în mall-ul care a apărut în acele hale.
Cu mall sau fără mall, nici Electroputere n-a dus-o prea bine în 2013. Societatea a continuat trendul disponibilizărilor, începute anii anteriori, cu încă 300 de persoane, care au plecat acasă anul acesta.

Ford a avut un final de an cu întreruperi de producţie

Modelul Ford B-Max fabricat la Craiova nu a mai avut mare căutare pe pieţele europene pentru care a fost gândit. Când cererea de vehicule a scăzut în Europa, acest lucru s-a simţit şi în fabrica Ford din Craiova. Ford a introdus anul acesta al doilea program de plecări voluntare, la care s-au înscris sute de persoane, potrivit unor surse din fabrică. Au fost acceptaţi cei cu o anumită vechime la Ford şi, în general, persoane care mai aveau câţiva ani până la pensie. Aceia care au decis să părăsească fabrica auto au primit salarii compensatorii. În felul acesta, multinaţionala evită disponibilizările efective şi le numeşte pe acestea disponibilizări voluntare.
Tot în 2013, motorul fabricat la Craiova de 1.0 litru EcoBoost a fost declarat, pentru al doilea an consecutiv, „Motorul Internaţional al Anului“. Tot în anul 2013, în Fabrica Ford din Germania, de la Köln, s-a introdus un al doilea schimb, astfel că numărul de propulsoare EcoBoost de 1.0 litru care ies pe poarta fabricii germane s-a dublat. La Craiova, acest motor se mai produce în 300 de exemplare pe zi, iar restul de 700 de motoare care se fabrică zilnic la Craiova sunt de 1,5 litri EcoBoost şi sunt exportate în SUA, China, Mexic etc.
O practică des întâlnită în fabricile din Occident, dar aflată în faza de pionierat în România, este aceea a opririi temporare a producţiei, până când cererea îşi revine, pentru a evita să se producă pe stoc. Din septembrie şi până în decembrie, fabrica Ford din Craiova a avut 38 de zile producţia întreruptă, iar oamenii au fost trimişi în şomaj tehnic, cu 85% din salariu. Circa 2.500 de angajaţi de la Vehicule şi Motoare au stat acasă (cei de la Motoare au întrerupt lucrul mai puţine zile decât cei care produc vehiculul). În debutul lui 2014, producţia se reia la Secţia de Motoare pe 6 ianuarie, iar la Secţia de Vehicule, lucrul se reia pe 8 ianuarie. Încă nu s-a anunţat programul de lucru pe 2014, dar din primele informaţii reiese că ar putea să mai fie zile de întreruperi ale producţiei.
Cum Ford nu a anunţat când se va introduce al doilea model în fabricaţie la Craiova, anul 2014 va fi unul dificil pentru fabrica auto din Bănie, dacă cererea de autovehicule nu îşi va reveni.

IT – o alternativă la industria clasică

În condiţiile în care industria clasică pierde din teren în Dolj, o altă industrie modernă se dezvoltă de la lună la lună în această parte a ţării: industria IT. Firmele care produc software pentru mari companii ale lumii au găsit la Craiova specialiştii de care au nevoie pentru a dezvolta astfel de afaceri, în continuă expansiune. În 2013, multe astfel de firme din domeniul IT şi-au consolidat poziţia pe sectorul de business din Dolj. Multe au făcut angajări şi unele au depăşit 100 de salariaţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS