19.5 C
Craiova
marți, 4 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriExporturi şi importuri mai mari în Dolj, la opt luni

Exporturi şi importuri mai mari în Dolj, la opt luni

Pe primele opt luni ale anului 2013, exporturile Doljului au crescut semnificativ faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Dolj, în perioada 1 ianuarie – 31 august 2013, companiile din Dolj au exportat mărfuri în valoare de 991,7 milioane de euro, mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2012, când se exportaseră mărfuri în valoare de 797 de milioane de euro. „Exporturile situează judeţul Dolj pe locul zece pe ţară. Produsele industriale au reprezentat 96,2% în total exporturi, iar produsele din agricultură şi silvicultură au deţinut o pondere de numai 3,8%“, se arată în comunicatul de presă transmis de Statistică. Mijloacele de transport (în speţă maşinile fabricate la Craiova) ocupă, în continuare, locul I ca pondere în cadrul mărfurilor exportate, urmate de mărfuri din categoria „maşini, aparate şi echipamente electrice“, iar pe locul al treilea sunt textilele.
Au crescut şi importurile în perioada analizată. Bunurile cu valoarea cea mai mare care au „atârnat“ cel mai greu la importuri au fost din categoria „Maşini, aparate şi echipamente electrice“ (44% din total), urmate de bunuri din secţiunea „Mijloace de transport“, adică autovehiculele aduse din afară (cu o pondere de 27% din total), iar pe locul al treilea (cu o pondere de 8,0%) s-au situat importurile de mărfuri din categoria „Metale comune şi articole din acestea“.
Volumul total al importurilor Doljului pe primele opt luni ale anului a fost de 809 milioane de euro, cu 409 milioane de euro mai mult decât în perioada similară a anului 2012.
Balanţa comercială a Doljului după opt luni ale anului prezintă un excedent de 245 milioane de euro (preţuri FOB, adică incluzând şi transportul), informează Direcţia Judeţeană de Statistică Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS