20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia şi Republica Moldova au creat un grup comun pentru investiţii din fonduri europene

România şi Republica Moldova au creat un grup comun pentru investiţii din fonduri europene

Ministrul român al transporturilor, Ramona Mănescu, şi ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor din Republica Moldova, Vasile Botnari, au stabilit astăzi la Chişinău să intensifice cooperarea bilaterală pentru a creşte gradul de asimilare a fondurilor europene în domeniul infrastructurii de transport, informează Agerpres.ro. Cei doi miniştri au decis să fie create grupuri de experţi pe toate tipurile de transport, care vor identifica proiectele investiţionale prioritare, acestea urmând să fie ulterior promovate pentru a obţine finanţare din partea instituţiilor financiare europene, potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor de la Chişinău. Vasile Botnari a evidenţiat  necesitatea de a avansa pe proiectele strategice de infrastructură, pentru a căror realizare este posibilă atragerea de fonduri europene.

Astfel, a fost reconfirmată necesitatea strategică de a construi două poduri rutiere peste râul Prut – în dreptul localităţilor Cantemir şi Ungheni. De asemenea, Botnari a oferit delegaţiei române datele necesare pentru stabilirea cu exactitate a traseului autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni şi construcţia unui nou pod peste râul Prut la Ungheni, astfel încât autostrada să se conecteze cu drumul naţional R1 Chişinău – Ungheni – Sculeni – frontiera cu România.

În ceea ce priveşte modernizarea căii ferate, inclusiv construcţia segmentului cu ecartament european Ungheni-Chişinău, ministrul Vasile Botnari a menţionat că autorităţile de la Chişinău vor încerca să acceseze fonduri europene, deoarece este o investiţie majoră. „Pentru perioadă scurtă însă optăm pentru construcţia unui segment de zece kilometri de cale ferată largă către gara Nicolina din Iaşi, fapt ce va permite efectuarea curselor de pasageri fără schimbarea roţilor şi, respectiv, reducerea duratei călătoriei’, a declarat el.

În cadrul întrevederii au fost discutate, de asemenea, oportunităţile de colaborare privind proiectele investiţionale comune în domeniul navigaţiei fluviale, inclusiv privind redarea navigabilităţii râului Prut, precum şi armonizarea legislaţiei în transporturi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS