10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFord opreşte temporar producţia de pe 12 decembrie

Ford opreşte temporar producţia de pe 12 decembrie

Angajaţii Secţiei de Motoare vor reveni la lucru pe 6 ianuarie, iar cei care se ocupă cu construcţia vehiculului Ford B-Max vor începe activitatea pe 8 ianuarie. Ford nu a anunţat dacă vor mai fi opriri temporare ale producţiei în uzina de la Craiova şi în 2014.
Compania craioveană continuă programul şomajului tehnic şi în luna decembrie a acestui an. Oprirea producţiei de vehicule B-Max va avea loc în perioada 12 – 30 decembrie, iar după această dată urmează perioada numită de ei „remont“, când se închide fabrica până pe 6 ianuarie 2014, dată la care se reia lucrul la Ford Craiova. Aşadar, în ultima lună a anului, secţia de vehicule de la Ford va mai produce doar opt zile lucrătoare, de pe 2 până pe 11 decembrie, iar şomajul tehnic va fi de şapte zile. „Ca răspuns la situația precară a pieţei europene, Ford România continuă să-şi ajusteze volumele de producţie la uzina de la Craiova în luna decembrie. Putem confirma pentru luna decembrie oprirea producţiei de vehicule şi motoare timp de şapte zile, respectiv în perioada 12 – 20 decembrie. Începând cu 23 decembrie, fabrica noastră va fi închisă ca urmare a sărbătorilor de iarnă, urmând ca activitatea să se reia pe 6 ianuarie pentru Secţia de Motoare, respectiv 8 ianuarie pentru Secţia de Vehicule. Conform Contractului Colectiv de Muncă dintre Ford şi angajaţii săi din România, în timpul zilelor de întrerupere a producţiei, angajaţii vor fi plătiţi cu 80% din salariul de bază“, au precizat oficialii Ford România.
Programul opririlor temporare de producţie la Craiova a început în luna septembrie a acestui an, când Secţia de Vehicule a fost oprită timp câteva zile lucrătoare. Cele mai multe opriri au fost, însă, în octombrie şi noiembrie, când angajaţii au avut o activitate alternativă: o săptămână la fabrică. În noiembrie, a început oprirea temporară a producţiei şi la Fabrica de Motoare, dar „recordul“ în materie de şomaj tehnic a fost deţinut tot de Secţia de Vehicule, unde angajaţii au stat acasă 13 zile lucrătoare în această lună. În decembrie se prelungeşte şederea angajaţilor în şomaj tehnic şi cu liberele acordate de sărbătorile de iarnă, care sunt, de fapt, zile de concediu normal şi de libere, aşa cum se obişnuieşte în această uzină de la preluarea de către americani.
Opririle temporare ale producţiei au fost cauzate de diminuarea cererii de vehicule pe piaţa europeană, spun reprezentanţii Ford. Odată cu reducerea cererii de vehicule a urmat, cum era şi firesc, o diminuare a cererii pentru motoare, fapt ce a făcut ca şi Fabrica de Motoare din cadrul Ford Craiova să îşi oprească temporar activitatea, dar mai puţine zile decât Secţia de Vehicule. În total, anul acesta au fost anunţate 38 de zile fără producţie la Ford.
Reprezentanţii companiei nu au anunţat până în acest moment dacă programul opririlor temporare de producţie în uzina de la Craiova va continua şi în 2014. Totul depinde de cererea de maşini B-Max şi de motoare pe piaţa vestică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS