17.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPerformanţa în afaceri, premiată la Craiova

Performanţa în afaceri, premiată la Craiova

http://www.youtube.com/watch?v=ULpdDVRSMfk

\n

Gala Excelenţei în Afaceri a reunit ieri oamenii de afaceri din Dolj, care au reuşit să-şi dezvolte business-urile în 2012. În Topul Firmelor doljene sunt incluse 740 de companii, dintre care 304 sunt pe primul loc, pe diverse domenii de activitate. Din păcate, anul acesta au fost eligibile să intre în top mai puţin de jumătate faţă de numărul firmelor calificate anul trecut.

Evenimentul cel mai important al anului, din punctul de vedere al afacerilor desfăşurate în judeţ, a avut loc aseară, la Hanul Andriţei din Craiova, unde într-un cadru festiv Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj a premiat companiile care au adus o notă de excelenţă afacerilor lor, în anul de graţie 2012. Gala Excelenţei în Afaceri a ajuns la ediţia a XX-a, moment cu care a fost prezentat şi Topul Firmelor doljene. Într-o atmosferă distinsă, elitele din mediul de afaceri din Dolj au primit diplome şi trofee, fiind încununată astfel munca lor din anul anterior, perseverenţa, inovaţia şi rezultatele financiare obţinute de cei mai buni antreprenori şi de echipele lor.
Totodată, la Gala Excelenţei în Afaceri a fost prezentat şi catalogul „Topul Firmelor“, ediţia a XX-a, în care sunt cuprinse informaţii despre domeniul de activitate şi date de contact a 1.370 de companii doljene, precum şi clasificarea lor în topul pe judeţ, într-o ierarhie stabilită de o comisie, după criterii generale care se aplică şi de alte camere de comerţ din ţară.
Preşedintele CCI Dolj, Cristian Dobre, a precizat că, deşi a fost un an extrem de dificil din punct de vedere economic, există firme care au reuşit să se menţină. „Ultimii ani au fost deosebit de dificili pentru companiile noastre, marja de profit s-a micşorat dramatic, managerierea cash flow-ul a fost dificilă, a trebuit să facem reduceri de salarii şi chiar reduceri de personal. Cu toate acestea, dumneavoastră aţi reuşit să vă menţineţi… Sunteţi motorul economiei noastre“, li s-a adresat Cristian Dobre oamenilor de afaceri prezenţi la eveniment. El a mai spus că, atunci când vine vorba de afaceri, organizarea mediului local este foarte slabă, îndemnându-i pe bussinesmeni să adere la asociaţiile patronale, pentru a fi mai puternici şi pentru a avea un cuvânt de spus atunci când se pregăteşte legislaţia economico-fiscală.
În discursurile lor, şi alţi participanţi la gală au arătat că mediul economic este greu încercat în aceste vremuri tulburi.

Doar 8% dintre firmele doljene s-au calificat pentru Top

Topul firmelor este un barometru al realităţii economice judeţene, pentru că reflectă situaţia companiilor ce activează în judeţ. Din păcate, la ediţia din acest an a topului firmelor s-au calificat puţin peste 8% dintre firmele care au depus bilanţuri contabile pe anul trecut. În ediţia din acest an a Topului Firmelor au fost luate în calcul datele a 17.000 de entităţi economice, care au depus bilanţ contabil în 2012 la Finanţe, dar numai 1.400 de firme au fost eligibile şi s-au calificat pentru a intra în top. Un calcul matematic ne arată că aceste 1.400 de entităţi economice reprezintă doar 8,2% din totalul firmelor doljene care au depus bilanţ pe 2012. Situaţia este mai gravă decât anul trecut, când se calificaseră circa 19% dintre firmele care depuseseră bilanţuri pe 2011. Potrivit CCI Dolj, anul trecut, dintre cele 17.127 de firme din Craiova şi din alte localităţi doljene, care au depus bilanţul pentru 2011, au îndeplinit criteriile de eligibilitate doar 3.309 de societăţi şi doar acestea s-au calificat pentru Topul Firmelor organizat anul trecut. Acest lucru înseamnă că în 2013 s-au calificat pentru top mai puţin de jumătate dintre firmele care fuseseră eligibile anul trecut.

304 companii, pe locul I

Dintre cele 1.400 de firme eligibile, în clasamentele Topului Firmelor au urcat 740 de societăţi, dintre care 304 s-au clasat pe locul întâi. Cele 304 firme au realizat o cifră de afaceri de cinci miliarde de lei şi un profit de 502 milioane de lei, având peste 28.500 de angajaţi. Rezultatele companiilor de pe primul loc au fost mai bune în 2012, faţă de cele ale firmelor care au deţinut locul întâi anul anterior, pentru afacerile din 2011. Anul trecut, Topul Firmelor doljene a cuprins 336 de societăţi pe primul loc al clasamentului, care au realizat o cifră de afaceri în 2011 de 4,6 miliarde de lei şi un profit de 466 de milioane de lei, având peste 20.000 de angajaţi.
Din topul de anul trecut au ieşit 477 de firme, altele noi luându-le locul celor care nu au mai obţinut punctaje bune.
Şi anul acesta, companiile doljene evidenţiate au fost grupate pe şase domenii de activitate: cercetare-dezvoltare şi high-tech; industrie; agricultură, pescuit, piscicultură; construcţii; servicii; comerţ şi turism.

Insolvenţa nu este enumerată printre criteriile de neeligibilitate

Cea mai importantă condiţie pentru ca o firmă să intre în topul judeţean este aceea ca societatea respectivă să fi fost pe profit anul trecut. Potrivit CCI Dolj, „printre criteriile utilizate la elaborarea Topului judeţean al firmelor se numără: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane, eficienţa utilizării capitalului angajat etc.“. Sunt acceptate şi firmele cu datorii la stat, dar aceste datorii trebuie să nu fie mai mari decât creanţele de recuperat de societatea cu pricina de la stat. În Catalogul Topul Firmelor sunt evidenţiate condiţiile de admitere a firmelor în clasamente, condiţii ce trebuie îndeplinite simultan de către comercianţi pentru a fi incluşi în top, iar aceste condiţii sunt: să fi avut profit din exploatare pozitiv şi să fi avut cifra de afaceri de minimum 100.000 de lei (în cazul microîntreprinderilor), respectiv de minimum 250.000 de lei (în cazul celorlalte firme). Camera de Comerţ mai precizează că „nu sunt admise: grupurile de interes economic (GIE); firmele ale căror cuantum format din suma datoriilor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului şi impozitele şi taxele neplătite la termenul stabilit la bugetele locale depăşeşte cuantumul creanţelor în legătură cu bugetul asigurărilor sociale şi bugetul statului; firmele pentru care valoarea a cel puţin unui indicator calculat este negativă“.
Însă nu este trecut nicăieri faptul că firmele care sunt în insolvenţă nu au ce să caute în top. Cu alte cuvinte, dacă topul de anul acesta s-a realizat pe baza informaţiilor din bilanţurile contabile depuse anul trecut, nu este exclus ca unele firme să fi intrat chiar anul acesta în insolvenţă, dar ele să figureze în topul firmelor, aşa cum s-a întâmplat anii anteriori.
De asemenea, anul acesta au fost reintroduse în top regiile din subordinea autorităţilor publice, după ce în clasificarea de anul trecut ele nu şi-au mai găsit locul.

Noutatea absolută: trofee pentru firmele aflate de 15 ani în top

Ediţia din acest an a Topului Firmelor doljene cuprinde 260 de companii care au primit trofee de excelenţă din partea CCI Dolj, pentru că s-au aflat în top de-a lungul timpului trei ani consecutiv, cinci ani sau zece ani la rând. Pentru prima dată, în 2013, cinci firme au primit distincţii din partea organizatorilor Galei Excelenţei în Afaceri, pentru performanţa de a se afla, timp de 15 ani consecutiv, în topul firmelor doljene.

Firmele care se situează de 15 ani în top*

1. ASSANI IMP-EXP SRL
2. MERCUR SA
3. DOROS IMPEX SRL
4. SC MOVIPLAST SRL
5. PROMAT SRL
*Date furnizate de CCI Dolj

Companii care au primit trofeul creativităţii în 2013*

Societăţile doljene următoare sunt prezentate în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut ca urmare a solicitării şi obţinerii de titluri de protecţie la OSIM:
1. DOLPLAST SRL;
2. PROMAT SRL;
3. DOMENIUL COROANEI SEGARCEA SRL;
4. INSTITUTUL NAŢIONAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE ŞI ÎNCERCĂRI PENTRU ELECTROTEHNICĂ – ICMET;
5. UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA;
6. SOLAREX IMPEX SRL;
7. RURIS IMPEX SRL;
8. ELECTROPUTERE SA;
9. MIGHTY PROD SRL;
10. BOMBONIERA SRL.
*Date preluate din catalogul Topul Firmelor

Oltenia Business a lansat numărul aniversar în cadrul galei dedicate firmelor

Revista de afaceri editată de Gazeta de Sud – Oltenia Business – a fost prezentată oamenilor de afaceri şi celorlalţi oaspeţi prezenţi la Gala Excelenţei în Afaceri. Ajunsă la numărul 5, revista trimestrială de afaceri aniversează în această lună un an de când a văzut lumina tiparului. Numărul aniversar al revistei noastre este dedicat brandurilor de toate felurile, fiind evidenţiate în paginile publicaţiei de afaceri de la branduri de suflet ale oltenilor şi până la branduri naţionale şi internaţionale de anvergură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS