19.8 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAndrei Dominic Gerea s-a întâlnit cu o delegaţie a Consiliului de Afaceri Româno-American

Andrei Dominic Gerea s-a întâlnit cu o delegaţie a Consiliului de Afaceri Româno-American

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, s-a întâlnit vineri, 15 noiembrie, cu o delegaţie a Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO), condusă de preşedintele Eric Stewart. Din delegaţie au făcut parte reprezentanţi ai companiilor ADM, Amgen, Boeing, Chevron şi Lilly. La întâlnire au participat şi consilierul comercial la Ambasada Statelor Unite, Katja Kravetsky, precum şi noul ambasador al României în SUA, domnul Iulian Buga.
Cu această ocazie, ministrul Andrei Gerea şi-a manifestat intenţia de a valorifica potenţialul de colaborare comercial-economică existent între România şi Statele Unite ale Americii şi poziţionarea sa la nivelul parteneriatul politic şi militar.
Preşedintele AMRO, Eric Stewart, l-a felicitat pe oficialul român pentru numirea în funcţie şi a precizat că SUA are în România unul dintre cei mai buni parteneri în Uniunea Europeană.
Problemele ridicate de companiile americane prezente la discuţii au vizat accesul pe piaţa românească, provocările întâmpinate în aceste demersuri şi au solicitat ca Ministerul Economiei să fie partenerul, „avocatul”, investitorilor americani în România.
Ministrul Gerea i-a asigurat că Ministerul Economiei va face toate eforturile pentru a-i sprijini şi a deveni un punct de contact pentru investitorii americani.  
Detlef Evers, directorul ADM, a evidenţiat potenţialul important al României în agricultură, remarcând totodată că România trebuie să apere mai bine interesele fermierilor români la nivelul Uniunii Europene.
Vicepreşedintele Boeing International, Antonio De Palmas, a exprimat interesul companiei pe care o reprezintă de a-şi extinde activităţile în România, apreciind faptul că există aici competenţe foarte bune şi un potenţial important.
La rândul său, reprezentantul Chevron, Jennifer Walto, a readus în discuţie potenţialul României în ceea ce priveşte resursele naturale şi umane, apreciind parteneriatul dovedit de instituţiile guvernamentale în dezvoltarea proiectelor Chevron în România.
Ministrul economiei, Andrei Gerea, a confirmat interesul României pentru dobândirea independenţei energetice şi a precizat că, în privinţa exploatării resurselor naturale, România a învăţat din propriile greşeli, urmând să fie elaborată o nouă politică în acest domeniu.
Companiile din domeniul farmaceutic, Lilly şi Amgen, participante la discuţii, au prezentat ministrului economiei inconvenientele şi inconsecvenţele în domeniul medical şi au transmis dorinţa lor de a beneficia de un tratament similar celor pe care îl au în alte ţări europene, amintind problema taxei claw-back şi actualizarea listei de medicamente compensate.
Au insistat, de asemenea, pentru înfiinţarea unui One Stop Shop pentru investitori şi au solicitat sprijinul ministrului Gerea în organizarea unui forum interministerial pentru a discuta împreună cu toţi cei implicaţi problemele din industria farmaceutică.
Ministrul Andrei Gerea a evidenţiat eforturile actualului Executiv de a rezolva problemele sectorului farmaceutic, amintind plata arieratelor, un efort consistent făcut în anul 2013, care va continua şi în 2014, conform prevederilor bugetare.
În încheiere, şeful delegaţiei AMRO, preşedintele Eric Stewart, a lansat ministrului Gerea invitaţia de a vizita Statele Unite, asigurându-l de sprijinul AMRO în organizarea întâlnirilor cu potenţiali investitori şi identificarea de proiecte de interes comun pentru viitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS