7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriImpozitul pe arendă, încă neclarificat în Dolj

Impozitul pe arendă, încă neclarificat în Dolj

Deşi Consiliul Judeţean Dolj a votat o hotărâre de reducere a preţurilor medii la produsele agricole la care se calculează impozitul pe arendă, Fiscul încă nu a pus-o în aplicare. Dacă ANAF acceptă hotărârea, atunci cei care au plătit un impozit mai mare şi-ar putea primi o parte din bani înapoi.

Problemele legate de impozitul pe arendă sunt pe departe de a fi rezolvate în Dolj. O hotărâre a Consiliului Judeţean Dolj care aprobă noile preţuri medii ale cerealelor şi legumelor, pentru a fi impozitate corect, la valoarea reală de piaţă, nu poate fi aplicată nici la o lună de la adoptare. Iată cum stau lucrurile. Deşi este primul an în care se aplică acest impozit, lucrurile au pornit cu stângul. Cu toate că preţul cerealelor şi al legumelor pe piaţă a fost scăzut, agricultorii care aveau terenurile date în arendă au fost obligaţi să plătească impozit de 16% asupra venitului obţinut (inclusiv cei care primesc produse de la arendaşi plătesc acest impozit) calculat la un preţ uriaş şi nereal al produselor. De exemplu, kilogramul de grâu s-a vândut anul acesta cu 0,5 lei pe kilogram, dar arendatorii doljeni plătesc impozit la un preţ de 0,98 lei pe kilogram. Roşiile s-au vândut cu 1-1,5 lei pe kilogram, în medie, dar impozitul se calculează la un preţ ireal de 4,25 lei pe kilogram.  Aceste preţuri medii uriaşe au fost stabilite de Direcţia Agricolă la finele anului trecut şi comunicate Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, aşa cum zice Codul fiscal. CJ a aprobat o hotărâre prin care ia act de preţurile medii ale produselor agricole, pe care a comunicat-o Finanţelor doljene, care, la rândul lor le-au transmis-o fermierilor, pentru a face stopajul la sursă atunci când le plătesc ţăranilor arenda cuvenită pe anul acesta, fie ea şi în natură. Dar preţurile de anul trecut nu au mai corespuns cu cele reale, din piaţă. Astfel că, în urmă cu o lună, CJ Dolj a adoptat o nouă hotărâre prin care a aprobat alte preţuri medii pentru produsele agricole, transmise de Direcţia Agricolă, preţuri care sunt la jumătate faţă de cele iniţiale. Astfel, grâul se impozita la un preţ de 0,98 lei pe kilogram, dar prin noua hotărâre preţul a scăzut la 0,56 lei pe kilogram. Porumbul avea un preţ mediu de 1,05 lei pe kilogram, dar acum figurează la 0,5 lei pe kilogram. Floarea-soarelui avea un preţ vechi de 1,38 lei pe kilogram, iar acum are unul de 1,1 lei pe kilogram. Cea mai mare scădere este la tomate, care în hotărârea iniţială a CJ aveau un preţ de 4,25 lei pe kilogram de la care pornea impozitarea, iar după recalcularea preţurilor medii din piaţă, tomatele au scăzut la 1,5 lei pe kilogram, mult mai aproape e realitate. La fel şi la castraveţi: de la un preţ iniţial de 4,02 lei pe kilogram s-a ajuns la 2 lei pe kilogram.

Fiscul aşteaptă răspuns de la ANAF

Hotărârea CJ Dolj aprobată pe 12 septembrie, în care preţurile au fost reduse la jumătate sau chiar mai mult de jumătate, în funcţie de preţul pieţei, a fost transmisă Finanţelor doljene în timp, dar nu se aplică. „Am transmis noua hotărâre la ANAF şi am cerut un punct de vedere să vedem dacă poate fi aplicată această a doua hotărâre de Consiliu cu noile preţuri ale produselor agricole. Până acum (vineri – n.r.) nu am primit nici un răspuns de la Bucureşti. În astfel de condiţii, vechea hotărâre este încă în vigoare“, a declarat directorul executiv al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu.

Ce se întâmplă dacă ANAF aprobă hotărârea CJ

Reprezentantul Fiscului regional cu sediul la Craiova a declarat că, dacă răspunsul de la ANAF este pozitiv, iar noua hotărâre a CJ, cu preţurile reduse la jumătate va fi utilizată la calcularea impozitului pe arendă, atunci cei care au plătit un impozit „umflat“ îşi vor primi banii înapoi. „Dacă vom avea OK-ul de la ANAF pentru această hotărâre de CJ, atunci vom recalcula impozitul pe arendă plătit până acum de agricultori“, a mai spus directorul Mihai Antonescu.
Calcularea impozitului pe arendă a creat numeroase discuţii în judeţ, din cauză că oamenii plăteau un impozit mult prea mare. Fermierii spuneau în urmă cu circa două luni că, deşi ei vând grâul către marii achizitori cu 0,5 lei pe kilogram, atunci când le plătesc ţăranilor arenda exprimată în natură sunt obligaţi să le factureze grâul livrat la 0,98 lei pe kilogram. Asupra valorii astfel rezultate se calculează impozitul de 16% şi se reţine la sursă, apoi se virează la stat până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a facturat. Au apărut astfel de disfuncţionalităţi deoarece Codul fiscal prevede că finanţele judeţene iau în calcul hotărârea consiliului judeţean de aprobare a preţurilor medii ale produselor agricole existente în anul fiscal anterior celui în care se calculează impozitul pe arendă. Agricultorii au ripostat, pentru că ei îşi vând produsele la preţuri de nimic, dar plătesc impozit la stat mult mai mare, nereal, inechitabil. Alte judeţe din ţară au adoptat hotărâri de CJ pentru modificarea preţurilor cu mult înainte de Dolj, iar acele hotărâri au fost folosite de Finanţe în stabilirea impozitului pe arendă.

Arenda s-a plătit de două luni

Cum cerealele s-au recoltat în iulie, prin august au primit arenda cei mai mulţi agricultori (între 600 şi 800 de kilograme de grâu la hectar). În momentul în care le-au dat grâul arendatorilor, firmele le-au şi facturat oamenilor, pentru a le reţine impozitul pe arendă. Ceea ce înseamnă că în septembrie ar fi fost plătite efectiv la stat cele mai multe astfel de impozite reţinute de firme în contul doljenilor. Schimbarea preţurilor ar determina rambursarea banilor plătiţi în plus de oameni către stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS