10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLocuri de muncă pentru craioveni

Locuri de muncă pentru craioveni

Toţi craiovenii care caută un loc de muncă pot participa la târgul de joburi organizat cu ocazia Zilelor Carierei, în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, între orele 10.00-17.00. Ieri, companiile prezente aici şi-au aşteptat viitori angajaţi cu toate ofertele pe care le au. Cei care sunt în căutarea unui loc de muncă pot merge şi astăzi să îşi depună CV-urile.

Cele mai multe firme angajatoare prezente la eveniment au fost din domeniul IT. Studenţii care doresc să înceapă să lucreze, dar şi ceilalţi craioveni îşi pot depune CV-ul la cele câteva companii renumite pe plan local, naţional şi chiar internaţional. Firmele care au fost prezente ieri şi pe care cei interesaţi le pot găsi şi astăzi în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ sunt: Palace Tour, Ubisoft, OTIMMC Craiova, Digital Grafix, Bridge IT, Polisea, Cummins Generator Technologies, Vodafone, Decathlon, Dagmar D.V., Hella, Leroy-Merlin, Primaserv, American Experience.
Ofertele de angajare sunt din domeniul  tehnic, comercial, informatic. Totodată, se urmăreşte şi instruirea potenţialilor angajaţi, prin facilitarea accesului la cursuri de formare profesională, dezvoltare a competenţelor lingvistice şi programe de practică în străinătate.
La standul companiei Hella, la o jumătate de oră după deschiderea târgului, au început să se strângă studenţii, şomerii sau cei care vor să îşi schimbe locul de muncă. Firma oferă locuri de muncă pentru programatori şi electronişti. Este vorba de o firmă care dezvoltă softuri pentru maşini şi care se ocupă în special de partea de lumini a acestora. Joburile pe care le oferă firma se adresează celor care au studii minime în domeniul tehnic, servicii calculatoare, electronică sau informatică. Pot aplica şi studenţii, care pot face practică aici. Totodată, pentru începători se oferă şi un training.

Cele mai multe locuri de muncă sunt pentru domeniul IT

Doritori de angajare sunt aşteptaţi şi la standul Centrului de formare şi pregătire profesională Dagmar. Firma organizează cursuri autorizate de limbi străine, iar modulele de pregătire sunt pentru nivelurile începător, intermediar, avansat, dar şi limbaje de specialitate în domeniile medical, tehnic, economic, juridic şi altele. Totodată, cursanţii au posibilitatea să înveţe să întocmească un dosar de emigrare şi un dosar de angajare inclusiv pentru Canada. Cei interesaţi trebuie să ştie că nu există nici o limită de vârstă. Cel mai tânăr cursant are trei ani, pentru că se organizează şi cursuri de dezvoltare pentru copii, iar cel mai bătrân are 70 de ani. În principal, compania caută şi recrutează profesori de limbi străine. „O să avem un parteneriat, pentru toate tipurile de joburi, cu o firmă de recrutare, care cooperează cu o firmă mare din Marea Britanie“, a declarat Adela Andreescu, asistent manager al firmei.
Cei care au nevoie de un loc de muncă îşi depun CV-ul la mai multe companii, cu speranţa ca măcar una dintre ele să îi cheme pentru interviu. Cu oferte de joburi pentru domeniul IT a venit şi compania Ubisoft. Persoanele interesate să se angajeze la această firmă trebuie să aibă cunoştinţe în domeniu şi potenţial. Firma oferă pentru studenţi, şi nu numai, cursuri gratuite în programare, grafică, animaţie, design, dar şi în alte domenii.

„Cred că târgul ar trebui să fie organizat cu mai multe firme“

Oamenii aflaţi în căutarea unui loc de muncă spun că se aşteptau să fie prezente mai multe firme la eveniment: „Mă aşteptam să fie mai mulţi angajatori. Nu e primul an în care vin şi mi se pare cam slăbuţă prezenţa firmelor. Am depus CV-ul la câteva dintre ele, dar nu e tocmai ce aş fi vrut eu. Eu caut ceva în domeniul secretariatului şi nu am găsit nici un job în acest sens“, a spus Florentina Popescu.
Florentina Păduraru este studentă în anul III la Informatică şi a venit să îşi încerce norocul pentru că mai are puţin şi termină facultatea: „Cred că târgul ar trebui să fie organizat cu mai multe firme. În comparaţie cu anii trecuţi, sunt mai puţine firme prezente. Din păcate, experienţa care ni se cere nouă, studenţilor, este cea care ne dezavantajează. Toată lumea ne cere experienţă, dar nimeni nu ne dă posibilitatea să o căpătăm“, a spus fata.
Despre lipsa ofertelor şi experienţa ce le lipseşte studenţilor, dar care este un criteriu primordial pentru companii, vorbeşte şi Gabriela: „Mi se par foarte puţine oferte, iar cei care au venit oferă mai multe locuri de muncă pe partea tehnică. Eu am terminat anul acesta Facultatea de Automatică şi am depus CV-ul la mai multe firme, dar este greu să fii acceptat pentru că se cere experienţa pe care nu avem unde să o căpătăm“.
Studenţii pot să aplice şi pentru programul Work and Travel, prin intermediul căruia pot să trăiască visul american. Joburile oferite studenţilor şi masteranzilor sunt ospătar, barman, lucrător în parcuri de distracţii şi multe altele. Cristian Caşmir, reprezentantul programului, a declarat: „Programul nostru te ajută să îţi găseşti un job în ţara în care pleci, dar acolo tu poţi să îţi găseşti mai multe. Problema de care se lovesc tinerii care vor să plece sunt banii, dar mulţi şi-au recuperat banii muncind acolo şi au rămas şi cu o experienţă unică“.

Târgul de joburi îi aşteaptă şi astăzi pe craioveni

Firma Leroy Merlin va deschide un nou magazin în Craiova şi caută oameni. Posturile pentru care craiovenii pot să îşi depună CV-ul sunt manager departament comercial, responsabil raion, consilier de vânzare şi altele. Cei care nu îşi găsesc un loc de muncă în domeniul în care şi-au făcut studiile pot opta pentru altceva, cum este şi cazul lui Bogdan Surugiu: „Caut ceva în domeniul pe care eu l-am studiat, dar mă mulţumesc şi cu altceva, pentru că vremurile sunt grele şi ne ducem unde găsim. Toţi cer experienţă, dar companiile au de ales între un tânăr dornic să se afirme şi un om mai în vârstă care, deşi are experienţă, nu mai are aceeaşi dorinţă de muncă“. În această situaţie este şi Lucica Dărăban, care, deşi are studii în domeniul juridic, nu a găsit la târg nici un loc de muncă: „Voiam ceva în domeniul meu, dar dacă nu se poate o să îmi depun CV-ul pentru celelalte posturi. Sunt destul de puţini angajatori prezenţi şi cred că ar fi trebuit să se alăture şi cei de la Şomaj, cu locurile pe care le au în evidenţă, pentru ca oamenii să poată avea mai mult acces la ele“.
Aşa s-a desfăşurat prima zi a târgului de joburi. Craiovenii care sunt interesaţi de un loc de muncă mai pot merge şi astăzi să îşi depună CV-ul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS