10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriHei-rup pentru fonduri europene din 2014!

Hei-rup pentru fonduri europene din 2014!

Firmele care au componentă inovativă în activitatea lor pot accesa fonduri de la anul, dacă ştiu cum să le ceară şi dacă îşi organizează contabilitatea cum trebuie.

Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj a organizat, ieri, seminarul cu tema „Importanţa componentelor inovative pentru acces la fondurile europene“, care s-a desfăşurat la sediul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative din Craiova, de pe strada Calea Bucureşti, nr. 107 D, eveniment la care au fost prezenţi oameni de afaceri locali, manageri şi inventatori. În cadrul discuţiilor au fost prezentate aspecte practice legate de accesarea fondurilor structurale cu componenta de inovare. Au fost punctate şi condiţiile ce trebuie îndeplinite de firme, unităţi de cercetare, universităţi, pentru a atrage surse de finanţare, cerinţe legislative şi financiar-contabile, modalităţi prin care firme cu activitate de cercetare-dezvoltare şi inovare pot să recupereze o parte din investiţiile făcute în cercetare prin reducerea de impozite şi taxe, precum şi serviciile de internaţionalizare a afacerilor.

Cum puteţi accesa fonduri din 2014

Participanţii la eveniment, destul de puţini la număr, au aflat noutăţi despre programe de finanţare dedicate firmelor inovative şi despre condiţiile ce trebuie îndeplinite de companiile care inovează, pentru a atrage mai uşor banii europeni. Pornind de la ideea că există multe idei nebrevetate pe piaţă şi că aceste idei pot aduce dezvoltarea companiilor locale respective, Gabriel Vlăduţ, directorul IPA CIFATT, dar şi vicepreşedinte al CCI Dolj, a explicat auditoriului că din 2014 încolo vor fi disponibili şi mai mulţi bani europeni, dar pe noi noul program ne va găsi nepregătiţi: „În Uniunea Europeană există o singură strategie de dezvoltare pentru perioada 2014-2020, pe când în România vor fi trei strategii pe domenii diferite şi fără nici o legătură între ele“. Până la finalul acestui an va fi negociat cu Comisia Europeană un plan strategic naţional de dezvoltare pentru inovare, pentru perioada 2014-2020.
Reprezentantul Ministerului Dezvoltării Regionale prezent la eveniment, Augustin Corneanu, a explicat că, până acum, au fost disponibile finanţări pentru cercetare-inovare prin POS CCE, Axa prioritară 2. „Din 2014 vor fi cam aceleaşi condiţii, dar sumele vor fi mai mari. Vor exista şi alte arii tematice, cum ar fi «ştiinţele sociale» şi «sănătatea», prin caracterul investiţional al acestora din urmă“, a spus Augustin Corneanu. El a spus că pot aplica firme care au adoptat diferite forme de inovare: de produs, de marketing, de proces sau inovare organizaţională.

Nu mai e obligatoriu ca firma să aibă obiect principal de activitate cercetarea

Prin Legea nr. 6/2011, care completează Legea cercetării, au fost incluse şi ONG-urile, şi alte companii, care au în obiectul de activitate cercetarea în rândul celor care pot accesa fonduri. Cu alte cuvinte, o firmă nu trebuie să aibă obiect principal de activitate cercetarea, ci poate utiliza studii şi alte rezultate de cercetare de la firme sau ONG-uri specializate, care au făcut efectiv cercetarea pe un domeniu necesar societăţii care cere finanţare europeană. „O întreprindere parteneră a dumneavoastră vă poate pune la dispoziţie rezultatul unei cercetări. La condiţiile de eligibilitate contează şi acest lucru. Trebuie să aveţi ca obiect de activitate cercetarea, dar nu e obligatoriu să fie obiectul principal de activitate“, a explicat Corneanu.

Condiţii ce trebuie îndeplinite de start-up-uri

Firmele care au început de curând activitatea (start-up) au nevoie de un brevet sau de o licenţă sau cesiune a unui brevet pentru a putea atrage fonduri europene. Mai au nevoie de un rezultat de cercetare public şi de un acord între părţi, în acest sens. Dar o firmă inovatoare nou-creată poate obţine finanţare doar dacă îndeplineşte o serie de condiţii, cum ar fi: să fie întreprinderi mici, cu o vechime mai mică de şase ani, dar care să aibă minimum un an vechime (pentru a putea depune la dosar un bilanţ contabil şi balanţele de verificare). Condiţia cea mai importantă ce trebuie îndeplinită de o societate inovativă care solicită finanţare este aceea ca „solicitanţii să demonstreze prin situaţiile financiare că valoarea cheltuielilor de cercetare-dezvoltare a reprezentat cel puţin 15% din costurile operaţionale ale firmei, în fiecare an dintre cei trei care precedă anul în care se depune cererea de finanţare. Atenţionaţi-vă contabilii să înregistreze separat cheltuielile cu cercetarea. De regulă, ei din comoditate nu înregistrează separat în contabilitate“, a afirmat reprezentantul Ministerului Dezvoltării. El a mai menţionat că în costurile operaţionale sunt incluse cheltuielile cu salariile, cu utilităţile, cheltuielile materiale, dar şi cheltuielile pentru terţi. Costurile cu cercetarea pot fi evidenţiate în conturile contabile 203, 205 şi 614.

Deducerea cheltuielilor cu inovarea

O firmă poate obţine finanţare de la anul pentru orice implică inovare, inclusiv, să spunem, pentru construirea unei hale de producţie în care există echipamente inovatoare. Conform OG nr. 8/2013, deducerea cheltuielilor cu cercetarea este de 50% din profitul impozabil. Deci firmele care au cheltuieli cu cercetarea îşi pot reduce semnificativ impozitul pe profit pe care îl au de plată la stat. Până nu demult, această deducere era de 25%.
Către finalul seminarului, Gabriel Vlăduţ a mai punctat un aspect important pentru perioada următoare, în care vom trece la o nouă etapă de atragere a fondurilor europene: „Vor fi mai multe fonduri adresate IMM-urilor, dar IMM-urile sunt decapitalizate, sunt cu moralul aproape de zero şi va fi foarte greu ca aceste firme să acceseze fonduri europene de acum înainte fără mecanisme coerente de finanţare“.
Participarea la seminarul de ieri a fost gratuită pentru membrii Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj, iar restul au achitat o taxă de 150 de lei, plus TVA.

Condiţii de eligibilitate

Din 2014 pot cere astfel de finanţări europene firmele care:
– nu au obligaţii de plată restante;
– nu sunt în faliment sau lichidare;
– nu au făcut obiectul unor ordine de recuperare a fondurilor structurale etc.

Atenţionare

Firmele inovative tinere care vor cere bani europeni din 2014 încolo nu mai pot solicita ajutoare de minimis sau alte forme de ajutoare de stat. Pentru asfel de societăţi, sprijinul de la UE se acordă o singură dată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS