10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOrice român poate cumpăra acţiuni la Transgaz

Orice român poate cumpăra acţiuni la Transgaz

Guvernul vinde, luna aceasta, 15% din acţiunile companiei naţionale care transportă gazele naturale în România. Se pregăteşte scoaterea pe Bursă şi a unui pachet minoritar de acţiuni de la Complexul Energetic Oltenia.

Executivul a decis să vândă pe Bursă 15% din acţiunile deţinute la Societatea Naţională de Transport de Gaze Naturale Transgaz Mediaş, companie care deţine magistralele de gaze naturale din România şi se ocupă de transportul, tranzitul internaţional şi dispecerizarea gazelor naturale. În şedinţa de guvern de ieri a fost adoptată o hotărâre de vânzare pe Bursă a procentului de 15% din acţiunile companiei menţionate. Oferta pentru Transgaz va fi deschisă până pe 16 aprilie. Se discută despre faptul că ar fi vorba despre o subscriere pentru investitorii mari, instituţionalizaţi, şi de două subscrieri pentru retail, adică la care are acces orice persoană fizică ce doreşte să devină acţionar la o companie din domeniul energiei.
Preţul stabilit ieri de guvern pentru această ofertă este cuprins între 171 şi 230 de lei pe acţiune, iar oferta este valabilă de astăzi, 4 aprilie, până pe 16 aprilie. Preţul de piaţă la închiderea ultimei zile de tranzacţionare a fost de 213,5 lei pe acţiune.

Transgaz – „Emitent cu poziţie de monopol“

Brokerii susţin că Transgaz a oferit acţionarilor în fiecare an dividende consistente. „Listarea a încă 15% pe Bursa de Valori Bucureşti a Transgaz ar trebui să însemne pentru investitorul de rând o oportunitate foarte bună de investiţie într-un emitent cu poziţie de monopol, ce oferă an de an un dividend de cele mai multe ori peste dobânda bancară“, a declarat George Popa, broker la Interdealer Capital Invest.
Pe 2 aprilie, înainte de suspendarea de la tranzacţionare, preţul unei acţiuni Transgaz era de 213,5 lei. „Capitalizarea Transgaz, calculată la preţul de închidere din 2 aprilie 2013, este 2.513.715.694 de lei (adică aproape 569 de milioane de euro la cursul BNR din 2 aprilie)“, a spus brokerul citat. Compania a fost oprită de la tranzacţionare pe parcursul zilei de ieri, pentru că în şedinţa de guvern era stabilit să se aprobe preţul de ofertă, adică preţul la care se va propune listarea acţiunilor pentru persoane fizice şi pentru alţi investitori.

CSAT a amânat prima dată listarea

Vânzarea pe Bursă a unui astfel de pachet dintr-o companie strategică a fost amânată de nenumărate ori, în ciuda faptului că există un angajament al României, asumat în faţa FMI, de vânzare a unui procent din acţiunile deţinute de stat. Potrivit HotNews, ultimul termen ar fi a doua parte a lunii aprilie, după ce termenul anterior de listare a fost octombrie 2012. În şedinţa din 27 septembrie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis să nu mai vândă anul trecut acţiunile Transgaz. Daniel Chiţoiu a afirmat atunci, potrivit HotNews, că s-a decis schimbarea metodei de listare, urmând să aibă loc o majorare de capital, având în vedere anvergura proiectelor în care este implicată această companie, precum Proiectul „Nabucco“.
După vânzarea acţiunilor pe Bursă, compania va fi transferată de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, aşa cum a anunţat guvernul în luna martie, când a stabilit ca şi o altă companie importantă din domeniul energiei – Transelectrica – să treacă în subordinea Ministerului Finanţelor.
Se pregăteşte scoaterea pe Bursă şi a unui pachet minoritar de acţiuni de la Complexul Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS