14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTopul „Omul de afaceri al anului“. Locul 3: Mihai Dugăeşescu

Topul „Omul de afaceri al anului“. Locul 3: Mihai Dugăeşescu

Din tranzacţia pe care a perfectat-o cu un fond de investiţii cu sediul în Cipru, omul de afaceri craiovean ar fi încasat 15 milioane de euro. Dumagas Transport mizează pe o cifră de afaceri de 63 de milioane de euro în 2012.

Locul trei în topul GdS „Omul de afaceri al anului“ este ocupat de Mihai Dugăeşescu, un businessman local care a dezvoltat compania de transport rutier Dumagas Transport. Rezultatele financiare ale companiei pe anul anterior sunt dintre cele mai bune. Cifra de afaceri a Dumagas Transport a urcat în 2011 la 205 milioane de lei, iar profitul s-a cifrat la 4,7 milioane de lei. Anul trecut, numărul total de angajaţi era de 775. Dumagas Transport este unul dintre transportatorii care livrează peste graniţă maşinile Ford B-Max, produse la Craiova. Compania deţine o flotă formată din peste 400 de camioane, are un depozit în Craiova şi unul în Bucureşti. Companiile lui Dugăeşescu desfăşoară activităţi diverse, de la vânzarea de camioane, până la depozit de produse frigorifice.
În prezent, compania de transport nu îi mai aparţine antreprenorului, dar chiar dacă s-a schimbat acţionariatul, omul de afaceri a rămas administrator în companie. Iniţial, interesat de compania craioveană a fost fondul britanic de investiţii Bancroft Private Equity, care a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni de la Dugăeşescu contra unei sume de peste zece milioane de euro, după cum s-a vehiculat în mass-media anilor anteriori.

Tranzacţia de milioane de euro

Chiar dacă Mihai Dugăeşescu a vândut un procent semnificativ din acţiunile firmei Dumagas Transport SA către un fond de investiţii britanic, în prezent figurează ca acţionar un fond cu sediul în Cipru şi o companie cu nume românesc şi cu sediu în Olanda. Potrivit datelor existente la Registrul Comerţului, QFI-Quantum Financial Investments Limited, cu sediul în Cipru, deţine 45% din acţiunile Dumagas Transport. Acţionar majoritar este compania B3 România Transport BV, cu sediul în Olanda, care deţine 55% din acţiunile Dumagas Transport. Administratorii firmei craiovene sunt Aurelia Dugăeşescu, cel mai probabil soţia antreprenorului craiovean, şi Mihai Dugăeşescu însuşi. În ceea ce priveşte aportul la capitalul companiei craiovene, firma olandeză a contribuit cu 11 milioane de lei, iar fondul de investiţii cu sediul social în Cipru – cu 9 milioane de lei. Jurnaliştii de la Capital.ro au estimat valoarea tranzacţiei prin care Dugăeşescu a înstrăinat acţiunile uneia dintre cele mai profitabile afaceri ale sale undeva între 10-15 milioane de euro.
O altă firmă a antreprenorului, Dumatrucks, este deţinută de Asirex-Broker de Asigurare, Dumatrucks V.I. SRL, cu sediul în Branişte (Dolj) şi care are obiect principal de activitate „creşterea porcinelor“, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. De asemenea, la Dumatrucks acţionar majoritar este Mihai Dugăeşescu, a cărui deţinere este de 69,63%.

Pe ce loc este Dugăeşescu în Top 300 Capital

Mihai Dugăeşescu are o avere estimată la 20-22 de milione de euro, ceea ce poziţionează familia Dugăeşescu pe locul 240 în Top 300 Capital, ediţia 2012. Dumagas Transport mizează anul acesta pe o cifră de afaceri de 63 de milioane de euro, iar acționarii companiei au operat o majorare de capital de 9 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS