12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBăncile jecmănesc firmele după o „reţetă“ nouă

Băncile jecmănesc firmele după o „reţetă“ nouă

Nefiind nici o lege care să interzică băncilor creşterea comisioanelor practicate firmelor, în prezent, instituţiile de credit fac bani frumoşi din ceea ce încasează de la mediul de afaceri sub formă de taxe şi comisioane. Foamea de bani a băncilor nu are limite: s-a ajuns la un comision record de 21 de lei pentru o singură tranzacţie a unei firme. GdS vă arată lista celor mai „nesimţite“ comisioane percepute mediului de afaceri.

Dacă piaţa creditelor a stagnat considerabil sau chiar putem vorbi de un declin al împrumuturilor acordate, băncile caută soluţii noi de menţinere a profitabilităţii pe piaţa românească, prin creşterea exagerată a comisioanelor percepute mediului de afaceri pentru tranzacţii bancare fie efectuate la ghişeu, fie prin internet banking. Chiar şi pentru carduri business sau alte produse şi pachete destinate firmelor se percep comisioane uriaşe de către bănci. Comisionul creşte în funcţie de suma tranzacţionată, iar unele instituţii de credit taxează clienţii – persoane juridice – în funcţie de cifra de afaceri. Cu cât afacerile companiei sunt mai mari, cu atât comisioanele băncii sunt mai uriaşe. O firmă care face multe tranzacţii din conturile deschise la o bancă ajunge la sume fantastice de plată către unitatea respectivă lună de lună. Multe bănci au majorat comisioanele pentru firme în ultima perioadă, altele au anunţat că introduc tarife noi de la toamnă.
Majorarea comisioanelor bancare pentru firme este cea mai la îndemână modalitate pentru bănci să-şi menţină profiturile. Având în vedere că în relaţia cu persoanele fizice, băncile sunt puţin încorsetate în ceea ce priveşte majorarea comisioanelor pe parcursul derulării unui credit datorită OUG nr. 50/2010 care protejează consumatorii de credite (persoane fizice), băncile au crescut taxele la operaţiunile din contul curent şi pentru persoanele fizice. Totuşi, creşterea comisioanelor pentru firme este mult mai la îndemâna băncilor, pentru că societăţile nu sunt protejate de nici o lege împotriva „jecmănelii“ provocate de bănci. GdS a analizat comisioanele băncilor de top, care au cel mai mare număr de clienţi din sectorul corporate sau IMM-uri. Potrivit listelor postate pe site-urile băncilor cu pricina, am constatat că unele bănci au câte un comision de vârf, care este dublu sau triplu faţă de altele similare practicate de celelalte bănci analizate.
Până nu demult, formula prin care companiile erau secătuite de bani erau creditele, prin dobânzi şi comisioane practicate la aceste produse bancare. De când piaţa creditelor s-a restrâns, băncile au găsit „reţeta“ nouă de scos bani de la IMM-uri şi corporaţii: majorarea comisioanelor practicate la operaţiunile din contul curent.

BCR creşte comisionul şi cu 50%

De la 1 septembrie, BCR a anunţat că va majora comisioanele pentru companii. De exemplu, comisionul pentru administrarea contului curent va fi mai mare cu 33%. El urcă de la 15 lei pe lună la 20 de lei pe lună. O plată la ghişeul băncii pentru o sumă de până la 50.000 de lei este taxată cu 6,5 lei, pe când o tranzacţie electronică de peste 50.000 de lei va fi taxată de către bancă cu suma de zece lei, ceea ce înseamnă o creştere de 50% faţă de până acum.

BRD – comision record pentru plăţi efectuate de firme

Pentru acelaşi tip de operaţiuni, cel mai mare comision de pe piaţa bancară l-am întâlnit la BRD. Banca taxează clienţii care fac plăţi (ordine de plată) mai mari de 50.000 de lei cu nici mai mult nici mai puţin de 21 de lei pe fiecare operaţiune. Suma percepută de BRD este dublă faţă de comisionul similar practicat de alte bănci. Restul instituţiilor de credit percep comisioane între 8 şi 12 lei de la firmele care fac plăţi din contul deschis la banca respectivă, mai mari de 50.000 de lei. Aceeaşi bancă percepe comisioane record de la agenţii economici care au conturi deschise la bancă, inclusiv pentru sumele care le intră acestor firme în conturi. Pe site-ul băncii sunt afişate comisioanele la încasarea unor bani de către persoanele juridice. Acest comision urcă de la trei lei până la zece lei pe operaţiune, în funcţie de sumă. Ca să fim şi mai expliciţi, acest lucru înseamnă că, dacă o firmă virează bani către un partener de afaceri cu cont deschis la bancă, această ultimă firmă este nevoită să achite băncii zece lei, doar pentru că i-au intrat în cont nişte bani. Deşi comisionul pe tranzacţie este plătit şi de către firma care face plata.

Comision uriaş în euro pentru administrarea contului

UniCredit Ţiriac Bank se remarcă printr-un comision record de administrare a contului curent de 10 euro pe lună. Iar transferul automat între conturile agentului economic se taxează cu 25 de euro pe lună, tot un record în materie. Doar că astfel de comisioane sunt percepute de către bancă numai persoanelor fizice care au o cifră anuală de afaceri de peste trei milioane de euro. Pentru restul operaţiunilor, comisioanele sunt în trend cu sistemul bancar. Depunerea de lei în contul băncii este taxată cu 0,10% din sumă, iar retragerea – cu 0,5% din sumă, dar nu mai puţin de cinci lei. Fiecare plată în contul băncii costă agentul economic între cinci lei şi 12 lei, în funcţie de suma tranzacţionată. Plăţile electronice între clienţii băncii sunt mai „ieftine“: de la trei lei pe lună şi până la 8,4 lei pe lună pentru o singură tranzacţie din contul bancar.

Taxe „de lux“, pentru magazine virtuale

Pentru activitatea de acceptare a cardurilor pe internet, Raiffeisen Bank percepe comercianţilor care au vânzări on line, adică în magazine virtuale (e-commerce), taxa de înrolare în sistemul de siguranţă, care este de 180 de euro pentru fiecare firmă. La fiecare folosire a cardului de către clienţii magazinului virtual, comerciantul plăteşte băncii 2,55% din valoarea tranzacţiei, plus 1,25 lei sau 0,30 euro, în funcţie de moneda în care se face plata. Emiterea de carduri pentru persoanele juridice care au nevoie de asemenea instrumente de plată în străinătate este taxată cu o sumă enormă, de 400 de lei.

CEC percepe taxa pe banii încasaţi de firme

Deşi este o bancă de stat, CEC Bank nu se lasă mai prejos la capitolul comisioane şi taxe percepute mediului de afaceri. Banca analizată percepe comisioane între 3,95 lei şi 8,45 lei pe fiecare tranzacţie, în funcţie de suma plătită de persoana juridică respectivă în contul altei firme. Dar pentru fiecare ban care este virat prin ordin de plată se percepe un comision de un leu de la firma în contul căreia intră banii. Cu alte cuvinte, banca ia bani şi de la firma care face plata, dar taxează şi societatea care încasează. Un asemenea comision aberant se întâlneşte şi la alte bănci.

Se adună sume uriaşe din comisioanele firmelor

Firmele fac zeci de operaţiuni prin conturi în intervalul unei luni. Cu alte cuvinte, băncile încasează lunar sute de lei sau poate chiar mii de lei de la o singură companie. Dacă luăm exemplul băncii care percepe cel mai mare comision la introducerea ordinelor de plată de către firme, şi presupunem că societatea cu pricina face plăţi o dată la două zile, înseamnă că într-o lună, în doar 11 zile lucrătoare, banca ar încasa un comision de 231 de lei (21 de lei pentru orice plată mai mare de 50.000 de lei), fără să facă mai nimic. Pe lângă comisioanele la tranzacţii, unităţile bancare percep şi alte taxe: comision de administrare a conturilor curente, abonament pentru internet banking, taxe pentru diverse carduri, comisioane speciale pentru diverse pachete de servicii etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS