10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSuflu nou la Camera de Comerţ

Suflu nou la Camera de Comerţ

Adunarea Generală a Membrilor Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) a judeţului Dolj a aprobat miercuri seară noua conducere a instituţiei, într-o şedinţă care a durat aproape şase ore. Noul preşedinte al CCI a judeţului Dolj, Cristian Dobre, reprezentantul grupului de firme Polystart şi Proiect SA, a început un mandat de patru ani în fruntea Camerei şi îl înlocuieşte pe Ioan Vigaru, care a rămas director al Mercur SA. Acesta a declarat, exclusiv pentru GdS, că s-a retras din competiţia pentru un nou mandat „din cauza şicanelor din ultima perioadă“.

De ce este acuzat fostul preşedinte

Un fost angajat al CCI, Adrian Belu, îl acuză pe Vigaru că a făcut abuz în funcţie. Tânărul a cerut auditoriului ridicarea calităţii de membru al Camerei a companiei Mercur SA, din cauză că „reprezentantul său, Ioan Vigaru, se află în cercetare penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie“. Adrian Belu acuză că a fost obligat ca din banii obţinuţi de el şi alţi colegi de-ai lui dintr-un proiect european „să cotizeze“ la CCI Dolj cu o sumă echivalentă cu 50% din drepturile salariale obţinute din proiect lună de lună. Tânărul mai spune că i s-a cerut să semneze un contract de sponsorizare a Camerei. „Am plătit timp de patru luni anul trecut, am cotizat cu aproape 10.000 de lei, iar după ce nu am mai vrut să plătesc, m-au dat afară de la Camera de Comerţ. Pur şi simplu, mi-a dispărut postul din organigramă. Am fost puşi să sponsorizăm exact pe principiul care a fost la Centru, la Camera de Comerţ a României“, acuză Belu. În replică, Ioan Vigaru a motivat că „banii pe care îi lua Camera din sponsorizări de la angajaţi erau folosiţi pentru cofinanţări la alte proiecte cu fonduri europene pe care le avea Camera în derulare“. Fostul preşedinte al CCI a mai spus, pentru GdS, că toţi banii colectaţi de la angajaţi sub formă de sponsorizări au fost daţi înapoi angajaţilor. La acuzele că tânărul a fost dat afară imediat după ce nu a mai dorit să cotizeze, Vigaru a precizat că „el a fost dat afară la trei luni după aceea, dar au fost disponibilizaţi mai mulţi, din cauza situaţiei financiare precare a Camerei. (…) În spatele acestei poveşti stă un fost reprezentant al Camerei de Comerţ“. De altfel, miercuri seară i s-a retras calitatea de membru onorific al Camerei fostului preşedinte onorific al instituţiei, Gheorghe Albu, acuzat de Vigaru că în unele zile era prezent la şedinţele Camerei „şi primea bani pentru acest lucru, iar în alte zile îi apăra în instanţă pe foştii angajaţi ai CCI“.  

Vigaru, cercetat de DNA

Fostul preşedinte al CCI Dolj a declarat, pentru GdS, că până acum nu a fost chemat la DNA sau alt organ similar de cercetare. El spune că a fost întrebat de acest caz doar de cei de la Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), care a desfăşurat o acţiune de control la Camera din Dolj. DLAF l-a înştiinţat pe Adrian Belu, într-o notă, că dosarul a ajuns la DNA Craiova: „Vă aducem la cunoştinţă faptul că, întrucât au fost constatate fapte de natură penală, Nota de control a fost trimisă la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova“. Reprezentanţii DNA Craiova nu au dorit să ofere mai multe detalii despre acest dosar.

Situaţia financiară a Camerei – dezastruoasă

În dezbaterile de miercuri seară, reprezentanţii CCI Dolj au informat mediul local de afaceri că instituţia stă foarte prost din punct de vedere financiar. Pierderea pe anul 2011 înregistrată de Cameră este de aproximativ 500.000 de lei, iar dotările totale au ajuns la aproximativ 700.000 de lei. Ceea ce a tras în jos rău Camera este împrumutul bancar de un milion de euro, contractat de CCI pentru realizarea Centrului Expoziţional Transfrontalier, din spatele bazei RAT de pe Calea Severinului. În plus, deficitul Camerei provine şi de la faptul că numărul firmelor membre a scăzut constant pe perioada crizei, de la peste 500 la numai 250 de companii. Directorul general al CCI Dolj, Virgil Boboc, a spus că intenţia executivului Camerei este aceea ca anul acesta numărul membrilor Camerei să ajungă la 300 de companii. Cotizaţia anuală va putea fi plătită în decursul întregului an calendaristic. Firmele plătesc echivalentul a 500 de euro anual, asociaţiile, fundaţiile şi patronatele achită 300 de euro pe an, iar taxa de înscriere ca membru al Camerei variază de la 50 la 600 de lei, în funcţie de capitalul social al firmei nou-intrate.

Se desfiinţează Comisia de cenzori

Adunarea Generală a Membrilor CCI Dolj a decis în şedinţa de miercuri să desfiinţeze comisia de cenzori. Ea va fi înlocuită de un auditor financiar, purtându-se discuţii cu firma craioveană de consultanţă şi audit Professional Consulting. Membrii Camerei au votat în Adunarea Generală ca anul acesta cei 17 membri ai Colegiului de conducere al Camerei să nu primească nici un fel de indemnizaţie pentru şedinţele la care participă şi nici preşedintele instituţiei să nu primească indemnizaţie.

Asociere în participaţiune

Camera este în discuţii avansate cu două firme (una din Craiova şi alta din Sibiu, a căror identitate nu a fost dezvăluită, din cauză că negocierile nu s-au încheiat) pentru o asociere în participaţiune, astfel încât să fie utilizat în vreun fel Centrul Expoziţional Transfrontalier. Numai că proiectul de asociere, aşa cum a fost el prezentat membrilor Camerei, presupunea ca aport de capital din partea CCI la această asociere exact sediul instituţiei, de pe strada Brestei. Oamenii de afaceri s-au opus aportului de capital. „Nu este normal să se întâmple aşa ceva“, a spus Horaţiu Buzatu.  De asemenea, Cristian Dobre – noul preşedinte –  a precizat că pe viitor trebuie să se evite situaţii de acest gen, în care sediul Camerei să fie expus.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS