17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacere dezvoltată cu fonduri europene

Afacere dezvoltată cu fonduri europene

Toposurvey a câştigat un proiect european pentru achiziţionarea de echipamente şi aparatură geodezică. Aflaţi din GdS cum a reuşit compania să acceseze bani europeni şi cum au contribuit aceştia la dezvoltarea afacerii.

Irinel Greşiţă este un tânăr inginer din Craiova, care la cei 37 de ani ai săi se laudă că a „pierdut timpul“ prin facultăţi şi cu afacerile. Enumeră vreo două facultăţi, un masterat, iar în prezent este doctorand la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, specializarea Geodezie. „În afaceri am pornit ca PFA şi făceam cadastru. În 2006, mi-am înfiinţat firma, pentru că nu puteam face angajări pe persoană fizică autorizată“, începe tânărul istorisirea. Toposurvey SRL se ocupă cu lucrări de cadastru, geodezie, cartografie şi s-a numărat printre primele societăţi din Dolj care au accesat fonduri structurale după aderarea României la Uniunea Europeană. Nu este o firmă mare, nu a câştigat o sumă colosală, dar a încercat şi a atras bani europeni. Firma a aplicat în 2008 pentru un proiect pe Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, Domeniul Major de Intervenţie 4.3 „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“. Irinel Greşiţă povesteşte cum a câştigat un proiect european în valoare de 401.500 de lei şi cum a utilizat banii pentru a-şi dota firma cu echipamente de calcul, respectiv aparatură geodezică de înaltă performanţă. „M-am uitat pe internet şi am găsit pe un site că se lansaseră finanţările pe POR. M-am gândit să aplic, am discutat cu un consultant din Cluj, care mi-a făcut proiectul rapid, pentru că mai era o săptămână până la termenul-limită. La început a fost ca o glumă. Am crezut că, dacă nu ai pile şi relaţii, nu vei câştiga un proiect european în veci. Când a venit ziua depunerii proiectului, m-am trezit la 5 de dimineaţă, am luat dosarul cu proiectul şi am mers la prefectură – unde era vechiul sediu al ADR Sud-Vest Oltenia –  şi credeam că va fi buluc de lume. Eram singur. Abia pe la 7.30 a mai venit un domn din Slatina tot cu dosarul în mână. Am depus proiectul şi după ceva vreme s-a publicat rezultatul… Câştigasem!“, povesteşte tânărul întreprinzător craiovean. Semnarea contractului de finanţare s-a produs abia anul următor, în mai 2009, dar Greşiţă consideră că a meritat efortul: „Nu a fost greu să câştig un proiect. Dacă nu aş fi câştigat acest proiect european, nu aş fi avut suficienţi bani şi nu mi-aş fi cumpărat toată această aparatură modernă. Am gândit pentru viitor… şi mă bucur de acest lucru. Sfatul meu pentru toţi cei care au afaceri este acesta: încercaţi să accesaţi fonduri europene şi aveţi grijă ce consultant vă alegeţi, pentru că unul priceput vă poate ajuta şi la implementarea proiectului!“. Firma a suportat 30% din valoarea proiectului, plus taxa pe valoarea adăugată. Întreprinzătorul privat a mai spus că un singur „sistem GPS cu trei receptoare, care determină coordonatele unui punct cu ajutorul reţelei de sateliţi de deasupra pământului cu o precizie centimetrică, costă în jur de 50.000 de euro“.

Probleme: hârţoage, bănci cu pretenţii mari, TVA în avans

Nu toate lucrurile au mers ca pe roate. Într-un proiect cu finanţare europeană, trebuie să te acoperi de hârtii. Pentru proiectul despre care vorbim, Toposurvey a strâns şi completat patru bibliorafturi de hârtii. O firmă care aplică trebuie să fie la termen cu toate documentele şi să fie pregătită pentru orice, spune craioveanul, el pierzând o sumă de bani în timpul derulării proiectului, pentru simplul fapt că nu a înştiinţat la timp despre diferenţele de curs valutar intervenite pe parcursul desfăşurării proiectului. „Contribuţia mea la acest proiect a trebuit să o iau din bancă, sub formă de credit. Dar m-am plimbat cu dosarul în braţe pe la toate băncile din oraş şi nici una nu dorea să-mi dea credit din cauză că nu aveam suficiente garanţii materiale. Sediul meu valora mai puţin decât creditul şi alte imobile nu aveam să le pun garanţie. În cele din urmă, cu chiu, cu vai, o singură bancă mi-a acordat credit“, a povestit tânărul om de afaceri.
Cea mai mare durere a întreprinzătorului craiovean este că statul percepe TVA când societatea emite factura, şi nu când firma încasează banii respectivi de la terţii cu care are relaţii de afaceri: „Nu vreau ca statul să ne ajute cu ceva anume. Vreau doar să îi plătim TVA-ul atunci când încasăm şi noi facturile. De unde să plătesc eu la emiterea facturii, când am bani de recuperat de luni de zile în urmă?“.

Unde se situează firma acum

Încet, încet, firma s-a dezvoltat, dar a trecut şi prin chinurile prin care trece mediul de afaceri în această perioadă. Toposurvey SRL a înregistrat în 2011 o cifră de afaceri de 1,15 milioane de lei, potrivit calculelor companiei. Afacerile firmei sunt în creştere faţă de anul 2010, când se cifraseră la 725.450 de lei, potrivit datelor din bilanţ, publicate de Ministerul Finanţelor. De asemenea, în 2010 faţă de 2009, firma a înregistrat o scădere abruptă a cifrei de afaceri, de la 1,18 milioane de lei, ca urmare a condiţiilor dificile de piaţă, a explicat Irinel Greşiţă. Societatea prestatoare de servicii are contracte încheiate şi cu entităţi de stat, şi cu cele private, dar dificultăţile de plată sunt aceleaşi peste tot: „Avem facturi de încasat de prin martie, aprilie şi nici acum nu ne-au intrat banii…“. Firma are 12 angajaţi, iar salariul mediu net este de aproximativ 1.500 de lei, spune Greşiţă.

Câţi bani a adunat Doljul din fonduri europene

Cele mai căutate programe de finanţare şi cele mai cerute domenii majore de intervenţie au adus în Dolj zeci de milioane de euro din fonduri structurale. Potrivit ADR Sud-Vest Oltenia, la implementarea Programului Operaţional Regional (POR) în judeţ au fost semnate 113 proiecte cu fonduri europene, în valoare totală de peste 787 de milioane de lei, adică aproximativ 180 de milioane de euro. Firmele care au câştigat proiecte pe POR activează în diverse domenii. În cadrul Domeniului Major de Intervenţie 4.3 – „Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor“, societăţile comerciale din judeţul Dolj care au obţinut finanţare activează în: domeniul medical, industrie alimentară,  tehnologia informaţiei, construcţii,  telecomunicaţii, tipografie, turism, consultanţă în afaceri, service auto, depozitare marfă, producţie video, prelucrare marmură, producţie textile, prelucrare metal, prelucrare hârtie, reciclare deşeuri.
Pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), pe cele cinci domenii majore de intervenţie gestionate de Organismul Intermediar Regional (OIR) POS DRU Regiunea Sud-Vest Oltenia au fost câştigate 45 de proiecte, în valoare de 194 de milioane de lei (aproximativ 45 de milioane de euro). Potrivit directorului executiv al OIR POS DRU Sud-Vest Oltenia, Mihaela Mocanu, „domeniile majore de intervenţie pentru care sumele primite ca finanţare nerambursabilă de către beneficiari au fost mai mari la nivelul judeţului Dolj sunt: Domeniul Major de Intervenţie 3.1. «Promovarea culturii antreprenoriale» – 89,9 milioane de lei, respectiv Domeniul Major de Intervenţie 5.1. «Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare» – 72,7 milioane de lei“. Tot pe POS DRU, dar secţiunea dedicată învăţământului s-au câştigat fonduri importante în Dolj. Unitatea Regională POS DRU Sud-Vest din cadrul Inspectoratulului Şcolar Judeţean Dolj informează că au fost încheiate 15 contracte de finanţare, în valoare totală de 15,4 milioane de euro. Cele mai multe fonduri structurale din această categorie le-au atras Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova şi Universitatea din Craiova pe proiecte pe Domeniul Major de Intervenţie 1.5 „Programe doctorale şi postdoctorale în sprijinul cercetării“. Pe POS CCE (Creşterea Competitivităţii Economice), numai pe anul trecut au fost accesate 12 proiecte de către diverse companii doljene, în valoare de 47,36 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 11 milioane de euro.
La nivel naţional, doar 5,5% din fondurile europene destinate României au fost absorbite până acum.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS