20.7 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Craiova se mişcă“

„Craiova se mişcă“

Sala Polivalentă, Centrul Multifuncţional şi pasajul suprateran vor fi finalizate în 2012

Primarul municipiului, Antonie Solomon, a făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, o scurtă trecere în revistă a principalelor investiţii care se derulează în prezent în Craiova. Edilul a susţinut că nu s-ar fi putut face nici o investiţie fără fondurile europene – este vorba despre cele 96 de milioane de euro alocate pentru dezvoltarea municipiului, ca pol de creştere, prin Programul Operaţional Regional.

Şansa fondurilor europene

„Craiova se mişcă datorită şansei extraordinare pe care ne-a oferit-o Ministerul Dezvoltării, cu aceşti bani europeni. Ştiţi că noi cofinanţăm majoritatea proiectelor europene în derulare doar cu 2%. În rest, guvernul contribuie cu 18%, iar Uniunea Europeană cu 80%. De asta se aud tractoare şi excavatoare prin centrul Craiovei, şi nu numai. Lucrurile se mişcă datorită acestor bani“, a declarat Solomon.
Primarul a menţionat că banii din bugetul propriu al Craiovei ar fi fost insuficienţi pentru derularea unor investiţii de asemenea anvergură, abia ajungând pentru supravieţuirea oraşului: „Dacă n-am fi avut aceste fonduri europene era dezastru. Banii pe care-i avem în buget – aproape 500 de milioane de lei, adică 120 de milioane de euro – ajung doar să ţinem Craiova în viaţă“.
În privinţa investiţiilor cu fonduri europene aflate în derulare, edilul Craiovei are speranţa că ele vor fi finalizate chiar în cursul anului 2012: „Sperăm că la anul să finalizăm lucrările şi să închidem şantierele. Nu pentru că e an electoral, dar cred eu că nu trebuie să lungim boala. Dacă îşi respectă angajamentele constructorii, atunci craiovenii nu vor mai avea mult de suferit. Dimpotrivă, aceste investiţii le vor aduce satisfacţii“.

Unele lucrări vor fi terminate în 2012…

Prima mare investiţie care ar trebui finalizată în 2012, în Craiova, este Sala Polivalentă. De fapt, finanţarea nu este asigurată de municipalitate, ci de Compania Naţională de Investiţii, din subordinea Ministerului Dezvoltării. Ultimul termen de finalizare vehiculat de constructori este 15 martie, dar sunt speranţe puţine să fie respectat.
La sfârşitul lunii mai ar trebui să fie finalizat – potrivit contractului – pasajul suprateran din Valea Vlăicii. Lucrarea, cu o valoare care depăşeşte 59 de milioane de lei, este executată de SCT SA Bucureşti şi Erpia SA Craiova. Primarul Solomon a susţinut însă în mai multe rânduri că lucrarea are cam două-trei luni întârziere.
Cealaltă mare lucrare în derulare este Centrul Multifuncţional din cartierul Romaneşti. Având o valoare totală de 87,4 milioane de lei, lucrarea a fost câştigată la licitaţie de asociaţia formată din firmele Recon, Mitliv şi Romelectro. Lucrările evoluează neaşteptat de bine, având deja un avans de aproape trei luni. Termenul de finalizare este în decembrie 2013, însă constructorii speră să finalizeze lucrarea chiar cu un an mai devreme, adică înainte de sfârșitul lui 2012.

…Iar altele abia încep

Alte investiţii urmează să înceapă însă în zona centrală a Craiovei. Este vorba, în primul rând, de pasajul subteran de pe strada Arieş, cu o valoare de 66 de milioane de lei şi care ar trebui să fie finalizat în ianuarie 2014. În faza de proiectare se află şi viitoarea parcare subterană, care va adăposti 622 de vehicule într‑un spaţiu care va fi amenajat sub Aleea Personalităţilor de lângă Teatrul Naţional.
O fluidizare a circulaţiei în Craiova nu este de aşteptat prea curând pentru că în 2012 vor începe şi lucrările pentru reabilitarea – tot cu bani europeni – a străzilor Amaradia, Olteniei, Tineretului, Pelendava, Brestei şi Toamnei. Costurile sunt evaluate la 64 de milioane de lei. Un alt proiect vizează reabilitarea cu fonduri europene a încă trei străzi – Râului, Caracal şi Bariera Vâlcii – investiţie cu o valoare de 84 de milioane de lei.
Tot în 2012 vor demara şi lucrările la monumentala investiţie Craiova Water Park – complexul de agrement acvatic ce va fi amenajat cu suma de 86 de milioane de lei în Parcul Tineretului (Lunca Jiului). Contribuţia de la bugetul local, reprezentând jumătate din valoarea parcului acvatic, provine dintr-un împrumut extern contractat de Primăria Craiova de la o bancă austriacă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

61 COMENTARII