7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSă se fi cuminţit „ţeparii“?

Să se fi cuminţit „ţeparii“?

Băncile susţin că au introdus tot mai puţine firme la Centrala Incidentelor de Plăţi (CIP), pentru că au scăzut eşecurile la plăţile cu cecuri şi bilete la ordin, înregistrate între partenerii de afaceri

Fie firmele locale sunt mult mai prudente atunci când încheie contracte cu alţi parteneri, fie s-au împuţinat cei care emiteau file cec sau bilete la ordin fără a avea disponibilităţi băneşti în conturi, când acestea ajungeau la scadenţă. Câţiva bancheri craioveni susţin că anul acesta s-au diminuat incidentele de plăţi cu instrumente de decontare de genul cecurilor şi biletelor la ordin. „Incidentele de plăţi au scăzut anul acesta, pentru că pe oamenii de afacri îi afectează foarte mult în relaţia cu banca intrarea în CIP. Dacă figurează la Centrala Incidentelor de Plăţi, nu mai au acces nici la liniile de credit, nici la credite propriu-zise, iar partenerii de afaceri nu mai lucrează cu ei. În ultima perioadă, multe firme au încercat să îşi echilibreze cash-flow-ul. Partenerii colaborează mai bine, în sensul că îşi amână termenele de plată, decât să se blocheze unul pe altul cu instrumentele de plată“, a declarat un bancher craiovean de la o bancă de top. În plus, firmele care emit cecuri fără acoperire nu vor mai avea voie să mai emită vreodată asemenea instrumente de plată, băncile limitându-le accesul la filele cec. De asemenea, reprezentanţii băncilor mai spun că există o singură situaţie în care se introduc instrumentele de plată. „Atunci când o firmă intră în insolvenţă sau faliment, partenerii de afaceri introduc filele cec, pentru ca în acest fel terţii să se înscrie la masa credală. Este un fel de înţelegere tacită între ei“, a spus un bancher craiovean. Oamenii de afaceri consideră că pot fi înşelaţi chiar şi de parteneri de afaceri cu tradiţie. „Nu se ştie niciodată… Poţi avea de câţiva ani o relaţie bună cu o firmă şi, dintr-o dată, să nu îşi mai onoreze plăţile şi să nici nu aibă bani în cont. Degeaba introduci cec-ul, că nu rezolvi nimic. Tu tot fără bani rămâi şi te mai şi judeci cu el. Mai bine încerci să te înţelegi amiabil şi mai amâni plăţile cât se mai poate. Altă soluţie nu prea există. Aşa se fac afacerile în România“, a spus un întreprinzător craiovean.

Cum puteţi evita ţepuitorii

Banca Naţională a României (BNR) îndrumă întreprinzătorii să îşi verifice potenţialii parteneri de afaceri înainte de a încheia contracte cu ei. „Înaintea încheierii unei afaceri cu un partener, o firmă poate consulta, prin intermediul unei bănci, baza de date a CIP, pentru a vedea dacă pe numele potenţialului partener sunt înregistrate incidente de plăţi cu cecuri, cambii sau bilete la ordin. În funcţie de răspunsul primit de la CIP, respectiva firmă este în măsură să aprecieze dacă mai dă curs sau nu colaborării cu acel partener“, informează BNR, pe site-ul propriu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII