10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCine a lichidat „U“ Craiova

Cine a lichidat „U“ Craiova

Masa credală la „U“ Craiova depăşeşte 21,6 milioane de euro. Clubul oltean, dezafiliat temporar de la FRF, a fost ţinut în insolvenţă suspendată în perioada 2006-2011.

Aspecte tot mai interesante ale lichidării clubului de fotbal „U“ Craiova încep să iasă la iveală. După cum se ştie, în 2005, reprezentanţii firmei de echipament sportiv Joma au cerut insolvenţa firmei care administra clubul pentru o datorie de circa 600.000 de lei (140.000 de euro). În februarie 2006, Tribunalul Dolj a emis sentinţa nr. 89/2006, prin care Fotbal Club U Craiova SA a intrat în insolvenţă. Ulterior, aceeaşi instanţă a admis suspendarea executării sentinţei până la judecarea pe fond a unei cereri de revizuire cerute de „U“ Craiova.

Faliment dirijat?

În perioada 2006-2011, „U“ Craiova a jucat în Liga I cu falimentul deasupra capului, adunând datorii de milioane de euro. La sfârşitul sezonului 2010-2011, clubul s-a scufundat financiar, iar pe plan sportiv echipa a retrogradat în Liga a II-a. Dosarul de faliment al clubului a ajuns la Tribunalul Constanţa, apoi la Tribunalul Braşov. Cererea de revizuire a sentinţei de faliment a fost respinsă de instanţă, iar în iunie 2011 clubul a reintrat în insolvenţă. Pe 20 iulie, Fotbal Club „U“ Craiova a fost dezafiliată temporar de FRF. Administrator judiciar provizoriu al societăţii a fost numită Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), care va trebui să propună creditorilor şi instanţei un plan de reorganizare sau lichidare. CITR a alcătuit un tabel preliminar al creanţelor, care se ridică la 47,5 milioane de lei (11 milioane de euro), din care 45,7 milioane de lei (10,6 milioane de euro) sunt revendicate de persoana fizică Adrian Mititelu.

Fiscul stă la coadă

Interesant este că în tabelul preliminar alcătuit de CITR nu apar creanţele fiscului doljean – 14,3 milioane de lei (3,3 milioane de euro) şi cele revendicate de fostul manager Victor Piţurcă – 7 milioane de euro. „Piţurcă are creanţă curentă, născută după deschiderea insolvenţei, care nu se prinde în tabel, aici figurând doar creanţele anterioare deschiderii insolvenţei“, ne răspunde CITR. „Deschiderea insolvenţei datează din 2006, dar până în 2011 sentinţa a fost suspendată. Oricum, vom intra la masa credală“, a spus Ioan Olteanu, avocatul lui Victor Piţurcă. Fiscul doljean a făcut şi el contestaţie pentru a intra la masa credală cu cele 3,3 milioane de euro.
Pe lista creditorilor se mai află şi fotbaliştii Ovidiu Dănănae, Olivian Surugiu, Dragoş Firţulescu, Valentin Badea, Raul Wendel, Marc Zoro, precum şi fostul manager Laurenţiu Reghecampf. Avocatul care-i reprezintă pe cei mai mulţi dintre ei nu a dorit să ne comunice totalul creanţelor, dar a confirmat că i-a fost respinsă înscrierea la masa credală.

Modelul Dinel Staicu?

Potrivit logicii de mai sus, Adrian Mititelu ar fi creditat în nume propriu Fotbal Club „U“ Craiova cu 10,6 milioane de euro. Arhiva mass-media din acea perioadă spune că imediat după preluarea echipei, în vara lui 2005, clubul a transferat un lot de jucători de la FC Caracal contra sumei de 1.000.000 de dolari. Cum s-a transformat un milion de dolari în 10,6 milioane de euro în perioada iulie 2005 – februarie 2006 numai Dumnezeu sau DNA pot şti. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII