7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDezastru la documentaţiile pentru licitaţii

Dezastru la documentaţiile pentru licitaţii

În două săptămâni, doar 49 de documentații de atribuire din 1.550 au fost acceptate pentru publicarea acestora în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
„După două săptămâni, lucrurile nu stau bine. Din 1.552 de documentații transmise, doar 49 au fost acceptate“, a declarat Cristina Trăilă, președinta Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP), în cadrul unei conferințe organizate de Mediafax. Potrivit președintei ANRMAP, „abia acum se educă autoritățile contractante să facă o procedură de achiziție publică conform legii“. Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) a pus în funcțiune un sistem de verificare prin care licitațiile cu dedicație ar urma  să fie eliminate. Cristina Trăilă, președintele instituției, susține că, practic, instituțiile publice nu vor mai putea demara proceduri de achiziții publice dacă în documentațiile de atribuire vor insera criterii restrictive prin care contractele să fie direcționate către anumite companii. În esență, inspectorii ANRMAP vor verifica toate documentele de atribuire înainte ca anunțul procedurii de achiziție să fie publicat în sistemul electronic de achiziții publice. Cristina Trăilă a declarat recent că până acum documentația de atribuire a unei licitații nu era verificată înainte de publicarea anunțului de participare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Până acum, ANRMAP nu făcea decât să valideze anunțurile de participare, adică nu verifica în detaliu documentația de atribuire. Guvernul a luat decizia de a introduce această procedură după ce în această vară Comisia Europeană a sistat temporar plata a 800 de milioane de euro din cadrul Programului Operațional Regional pentru nereguli la procedurile de achiziție publică. Noi reguli au intrat în vigoare pe 23 septembrie. Mai exact, nici o invitație/anunț de licitație nu se va mai putea transmite spre publicare, fără ca, în prealabil, documentația de atribuire aferentă să primească avizul inspectorilor ANRMAP, care va verifica doar conformitatea cu legislația din domeniul achizițiilor publice. Măsura are ca scop să elimine criteriile care direcționează sau restricționează participarea unor firme la procedurile de achiziție publică și reducerea numărului de licitații contestate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS