14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIntegrarea şomerilor, marea problemă a societăţii

Integrarea şomerilor, marea problemă a societăţii

La Râmnicu Vâlcea a avut loc zilele trecute a patra întrunire a Comisiei Interregionale pe Probleme cu Şomerii (CIPS), cu scopul de a identifica soluţii pentru creşterea gradului de ocupare în muncă a şomerilor şi a persoanelor inactive pe piaţa muncii. Acţiunea face parte din proiectul „Munca pe primul loc“ derulat de Asociaţia Şanse Egale pentru Fiecare (ASEF) Craiova şi cofinanţat din fondul social european POSDRU 2007-2013.
Asociaţia urmăreşte atragerea şi menţinerea unui număr cât mai mare de persoane pe piaţa muncii, inclusiv din zonele rurale, în regiunile Sud-Vest – Oltenia şi Sud – Muntenia, motiv pentru care la discuţii au luat parte reprezentanţi ai Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din aceste zone, dar şi ai altor instituţii publice locale.   

Persoanele inactive,
o ţintă importantă

AJOFM-urile au fost primele care au pus punctul pe i, susţinând că, deşi ele se axează doar pe şomeri, persoanele devenite inactive pe piaţa muncii reprezintă un grup foarte important, pentru că „după ce termină indemnizaţia mai rămân şase luni în baza de date a instituţiei, iar apoi ies din evidenţele noastre şi pierd contactul cu noi“.
În Bănie, există de mult timp un centru pentru reintegrarea şomerilor, unde cei care îşi caută un loc de muncă pot beneficia de consiliere şi reconversie gratuite. „Până acum, în centrul nostru de la Craiova au fost consiliate peste 2.200 de persoane, iar dintre acestea în jur de 130 şi-au găsit un loc de muncă. Ţinta noastră este ca până la sfârşitul anului viitor să consiliem în jur de 4.500 de persoane, dintre care 1.500 în centrul care se va deschide la Alexandria“, a explicat Tania Levcenco, care a ţinut să specifice că prezenţa la curs, pentru care se decontează transportul, nu asigură automat şi un loc de muncă.  
 
Cererea nu corespunde ofertei
 
Toţi cei prezenţi la întâlnirea de lucru de la Râmnicu Vâlcea au acuzat faptul că, de cele mai multe ori, oferta angajatorilor nu bate cu ceea ce-şi doresc şomerii. „În Gorj, cele mai căutate meserii de către angajatori sunt în construcţii şi confecţii. Iar majoritatea care se recalifică o fac în meserii de bucătar, ospătar, lucrător în comerţ. Orice, mai puţin ceea ce se caută în acel moment pe piaţa muncii“, a susţinut Ion Gugu, consilier în cadrul AJOFM Gorj.
S-au prezentat şi cazuri, puţine însă la număr, în care cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă au fost recrutaţi de către angajatori, dar au refuzat oferta, chiar dacă salariile erau între 1.500 şi 2.000 de lei.
 
Colaborare şi cu PMT Craiova
 
Prezent la discuţii, directorul Penitenciarului pentru Minori şi Tineri Craiova, Nicolae Tătulescu, a menţionat că instituţia pe care o conduce este mereu în căutarea unor colaborări pentru a creşte şansele de angajare a tinerilor după ispăşirea pedepsei. „Dacă nu facem asta, riscăm să îngroşăm numărul şomerilor. Când ies de aici, tinerii trebuie să aibă o şansă în plus la angajare şi nu să devină o povară pentru societate. 14 tineri au participat deja la un curs de calificare făcut de ASEF şi suntem în faza de selectare a încă 14 pentru un curs de confecţioneri“, a spus Tătulescu.
Altă categorie de persoane considerată importantă de către ASEF sunt tinerii absolvenţi. „I-am introdus şi pe ei în grupul nostru ţină şi au venit la cursuri mult mai mulţi decât cei de peste 30 de ani. Dar ei sunt şi mai pretenţioşi. Lor trebuie să le dai foarte multe explicaţii“, a spus Alina Andreescu, managerul proiectului „Munca pe primul loc“. Aceasta a mai precizat că mulţi dintre şomerii care aleg reconversia merg pe cursurile de operator calculator, „însă aceasta nu poate fi considerată o meserie, ci doar un lucru complementar la o meserie“. 

Portal cu locurile de muncă

Asociaţia Şanse Egale pentru Fiecare va lansa în curând şi un portal unde se vor găsi informaţii cu toate locurile de muncă disponibile în judeţele partenere, toate proiectele europene aflate în derulare şi cursurile care pot fi urmate gratuit de către şomeri. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII