12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacerea hrănită cu fonduri europene

Afacerea hrănită cu fonduri europene

BRD şi mai mulţi oameni de afaceri craioveni s-au reunit pentru a dezbate cum se pot atrage banii europeni. GdS vă prezintă hopurile cele mai mari ale firmelor în accesarea fondurilor structurale, dar şi soluţiile posibile.
„Avem un proiect cu finanţare europeană, pe cercetare, dezvoltat pe o firmă nouă. (…) Proiectul a fost aprobat, apoi am bătut oraşul pe la bănci să obţinem finanţarea. Ne trebuia scrisoare de garanţie bancară. BRD ne-a finanţat un proiect nou, pe o firmă nouă, noi neavând experienţă în afaceri, ci doar în cercetare. Garanţiile aduse au fost chiar proiectul în sine. Am gajat cu utilajele pe care le-am achiziţionat pe parcurs“, a spus Lucian Gruianu, reprezentantul Medinsys, firmă care a obţinut finanţare europeană pentru a dezvolta rezultatul unei cercetări, urmând să producă un sistem pentru gastroenterologie. O altă firmă care a achiziţionat utilaje şi s-a angajat să construiască hale de producţie cu fonduri europene a întâmpinat probleme legate de garanţiile pe care le cer băncile. „Cea mai mare problemă a noastră este legată de garanţiile care trebuie depuse la bănci. Banca a acceptat să depunem garanţii utilajele achiziţionate pe parcursul proiectului“, a arătat şi Cristian Ştefănescu, reprezentantul Primaserv. Acestea au fost câteva impresii ale oamenilor de afaceri craioveni care au contractat fonduri structurale şi care au participat, ieri, la reuniunea organizată de BRD Groupe Societe Generale cu mediul local de afaceri, în vederea încurajării firmelor să acceseze bani europeni. La eveniment au participat manageri de firme beneficiare de proiecte cu finanţare europeană, reprezentanţi ai firmelor de consultanţă, ai organismelor intermediare şi ai fondurilor care au rol în garantarea creditelor. „Până azi, în Dolj am finanţat 25 de milioane de euro pentru 95 de beneficiari. Aşadar, lucrurile sunt foarte clare. (…) În momentul în care accesaţi fonduri structurale, practic accesaţi credite de investiţii şi, deja, o parte din noi şi din dumneavoastră se duce în acea afacere“, le-a transmis oamenilor de afaceri directorul BRD Grup Craiova, Radu Neagoe. El a arătat că săptămâna trecută, BRD şi BCR au finanţat împreună un credit de 90 de milioane de euro, contractat de un agent economic din Craiova care realizează două proiecte importante de investiţii.
Reprezentanţii mediului privat prezenţi la eveniment au întrebat ce se întâmplă cu proiectele depuse şi deja aprobate pe Programul Operaţional Regional (POR) pentru care nu mai sunt fonduri. Simona Covrescu, reprezentanta Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, a precizat că se alocă fonduri de la alte domenii de intervenţie şi este doar o chestiune de timp până vin banii pentru firmele care aşteaptă. Pe POR toate domeniile de intervenţie sunt închise şi nu se ştie dacă mai vin bani până în 2013.
Unele dintre problemele întâmpinate în accesarea fondurilor europene au fost rezolvate pe parcurs, altele nu. Cel mai adesea, firmele trebuie să obţină de la bancă o scrisoare de confort, care „reprezintă garanţia că firma dispune de finanţare“, spun experţii în fonduri europene ai BRD.

Mediul de afaceri a început să se mişte

Deşi nu am ieşit din criză, în ultimul an, companiile locale au contractat mai multe credite decât în 2009, în special pentru atragerea fondurilor europene. „Din 2007 până acum, BRD a acordat 900 de credite pentru fonduri europene, din care 25% numai în ultimul an. În luna august am avut 160 de scrisori de confort, ceea ce arată că lucrurile încep să se mişte, că firmele încep să meargă“, a spus Alexandra Mariş, expert în fonduri europene în cadrul BRD. La nivelul Craiovei, din decembrie 2010 şi până în septembrie 2011, BRD a dat 53% din totalul creditelor acordate pentru companii, în atragerea de fonduri structurale. Statisticile Fondului de Garantare a Creditului Rural arată că în ultimul an companiile din agricultură au accesat foarte multe fonduri europene. Dacă în 2009 se contractaseră credite bancare de 473 de milioane de lei pentru agricultorii care au avut proiecte europene, în 2010, suma împrumutată de agricultori aproape că s-a dublat, valoarea creditelor ajungând la 834 de milioane de lei. Şi reprezentanta Fondului Local de Garantare Craiova, filială FNGCIMM, Mihaela Bărbulescu, a precizat că în ultimul an s-au aprobat garanţii pentru 150 de proiecte în regiune, dintre care 90 au fost ale autorităţilor locale, iar restul ale IMM-urilor.

Dificultăţi în atragerea fondurilor
– procedura de accesare este birocratică;
– perioada lungă de evaluare şi selecţie a proiectelor;
– solicitarea dovezii de cofinanţare a proiectelor, chiar şi cu şase luni înainte de declararea eligibilităţii proiectului;
– companiile de consultanţă interesate în principal de selectarea proiectelor, nu şi de implementarea lor;
– formalism excesiv;
– verificarea lentă a documentelor legate de achiziţii;
– întârzieri în rambursarea cheltuielilor eligibile etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS