27.8 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDepensionări pe bandă rulantă

Depensionări pe bandă rulantă

De la începutul anului şi până la sfârşitul lunii august, în Dolj au fost depensionate mai multe persoane decât în tot anul 2010. Aflaţi motivul din GdS.

Faţă de anii anteriori, când apăreau pensionari pe caz de boală pe bandă rulantă, din 2011 s-a închis „robinetul“ pensionărilor de invaliditate. Anul acesta, a crescut numărul bolnavilor închipuiţi depensionaţi în Dolj. Comisia de Expertiză Medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) a depensionat, în primele opt luni ale anului, 546 de persoane din Dolj care aveau pensie de invaliditate. Cifra este mai mare decât depensionările efectuate pe tot parcursul anului 2010, când fuseseră depensionate 493 de persoane, potrivit datelor furnizate de CJP Dolj, la solicitarea GdS. În funcţie de afecţiuni, pensionarii pe caz de boală sunt supuşi revizuirii la anumite intervale de timp. Medicii pot decide menţinerea gradului de invaliditate, trecerea la alt grad sau depensionarea.

A scăzut numărul celor pensionaţi pe caz de boală

După schimbarea legislaţiei, s-au înnăsprit condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o persoană pentru a se pensiona pe caz de boală. Acest fapt a făcut ca, pe parcursul anului 2011, foarte puţini doljeni să se mai încadreze în condiţiile de pensionare de invaliditate. Potrivit CJP Dolj, de la începutul anului şi până în prezent au fost înregistrate în Dolj doar 428 de cazuri de pensionare pe caz de boală, pe când în aceeaşi perioadă din anul 2010 fuseseră înregistrate 876 de astfel de cazuri. Trist este că unii dintre aceia care au acte în regulă, care atestă că sunt bolnavi, nu îndeplinesc condiţiile legate de stagiul minim de cotizare sau alte criterii impuse de noua legislaţie privind pensionarea de invaliditate. „Această diferenţă se explică prin scăderea adresabilităţii persoanelor la nivelul comisiilor din cauza legislaţiei în vigoare. Deşi au aviz favorabil pentru încadrare în grad de invaliditate, vechimea în muncă realizată de solicitant este mai mică decât stagiul de cotizare necesar prevăzut de lege, în raport cu vârsta“, a spus directorul CJP Dolj, Daniel Baciu, în răspunsul transmis GdS. Stagiul de cotizare diferă de la o persoană la alta, în funcţie de vârstă, potrivit Legii pensiilor. Probleme apar atunci când o persoană nu mai are capacitate de muncă, adică este bolnavă, dar nu are stagiul necesar de cotizare. Nici nu se poate pensiona, nici nu mai poate munci sau, în cel mai fericit caz, omul are voie să lucreze doar patru ore pe zi.
În luna august, existau în evidenţele CJP Dolj 37.093 de pensionari pe caz de boală, dintre care cei mai mulţi aveau gradele II şi III de invaliditate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

32 COMENTARII