19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024

Şapte (b)ani de acasă

Zeci de liceeni din toată ţara, angajaţi pe timpul verii la BCR, au efectuat un studiu printre adolescenţii din România: mama este primul model în viaţă, când vine vorba despre bani

Banca Comercială Română (BCR) a creat joburi de vară pentru liceeni. La rândul lor, tinerii au efectuat un studiu printre elevii de liceu de vârsta lor, din care reiese că aceştia au drept modele persoanele foarte apropiate, în ceea ce priveşte comportamentul financiar.

…Primul lor salariu

Iată cum a început totul. 50 de liceeni din toată ţara, selectaţi din peste 400 de candidaţi, au participat la primul program de joburi de vară organizat de o companie din România special pentru adolescenţi. Programul, Summer Job BCR, s-a desfăşurat pe durata a două luni, interval în care elevii au avut un program de lucru de patru ore pe zi în agenţiile băncii şi au câştigat primele lor salarii, informează banca. Craioveanul Răzvan Vrapcea, de la Colegiul Național „Carol I“, a povestit pentru GdS: „A fost cea mai interesantă experiență a vieții mele să te trezești angajat, și nu oriunde, ci la o bancă. În același timp au crescut și responsabilitățile mele, adică ieșeam în oraș, dar nu mai stăteam  mult ca altădată pentru că a doua zi mergeam la serviciu“.

Mama – primul model în administrarea banilor

În cadrul programului Summer Job BCR, chiar adolescenţii selectaţi au efectuat un studiu în rândul a 350 de copii de vârsta lor din toată ţara, pentru a vedea ce modele comportamentale au aceştia, în materie de finanţe. BCR informează că mai mult de jumătate dintre adolescenţi au declarat că au drept model propria lor mamă, pentru modul în care gestionează finanţele familiei. Tinerii au răspuns că admiră mamele, în special, pentru „planificarea riguroasă a cheltuielilor, alocarea cu prudenţă a resurselor financiare şi preocuparea pentru economisire“, se arată în studiul BCR. Pe următoarele locuri în preferinţele tinerilor ca şi modele în ceea  ce priveşte comportamentul financiar se situează tot membri ai familiei: tata şi bunicii.

Elevii vor educaţie financiară

Studiul BCR relevă faptul că 65% dintre liceeni îşi doresc un curs de educaţie financiară la liceu, ţinut de un profesor specializat. Dacă acesta nu există, 33% ar vrea să înveţe de la un bancher, 30% de la profesorul de economie, iar 12% consideră că un om bogat din comunitate ar fi cel mai potrivit să predea educaţie financiară.

Impresiile unui elev craiovean despre primul loc de muncă

Răzvan Vrapcea (17 ani), din Craiova, a fost selectat să lucreze două luni într-o agenţie BCR din oraş. Vă prezentăm mai jos impresiile acestui tânăr despre primul lui loc de muncă, pe care l-a ocupat două luni:

„Experiența Summer Job BCR              

Camaşă, cravată, emoţii … nuuu, nu-mi serbez majoratul, azi e prima mea zi de muncă.
Pot să spun că totul a început neaşteptat, într-o obişnuită zi de şcoală, atunci când doamna profesoară a noastră de educaţie antreprenorială ne-a anunţat că BCR-ul va desfăşura un program Summer Job. Pentru mine suna interesant şi era o nouă provocare. Am scris, am câştigat şi abia acum, când se termină, realizez cât de mult mi-a plăcut şi câte lucruri importante am învăţat într-un timp atât de scurt. Când ai un job la 17 ani la BCR, toată lumea este mirată, apoi te priveşte cu ceva interes, însă majoritatea erau nedumeriţi: elev şi angajat la BCR??  Da, BCR-ul a avut această idee şi a pus-o în practică.
Am învăţat de la BCR ce înseamnă să ai un job, cât de interesant este să lucrezi în echipă şi ce înseamnă munca într-o bancă. Atunci când ai un astfel de job, înveţi să fii mai responsabil, să încerci să faci totul pentru a mulţumi clienţii. Aici mi-am dat seama că nu e cel mai important să vinzi produsul de care te ocupi tu clientului, ci să poţi identifica nevoile acestuia cel mai bine. Cred că să reuşeşti să satisfaci cerinţele clienţilor este cel mai dificil, dar atunci când ai reuşit şi cineva îţi întoarce un zâmbet şi-ţi strânge mâna eşti încântat că ţi-ai făcut bine treaba. Am fost impresionat de modul de a lucra al fiecăruia dintre angajaţi, care împreună formau un ansamblu perfect. Datorită lor am descoperit că a lucra la BCR nu înseamnă a avea doar un job, ci reprezintă un mod de viaţă.
Înainte de a avea această experienţă, banca era pentru mine şi cred că pentru elevi, în general, un loc mai puţin accesibil. Acum este un loc din care simt că, măcar puţin, fac şi eu parte şi, credeţi-mă, sunt mândru de asta“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII