7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBulgaria dă startul depozitului nuclear Kozlodui

Bulgaria dă startul depozitului nuclear Kozlodui

Bulgarii vor lansa în septembrie licitaţia pentru consultanţa proiectului de depozit nuclear de la Kozlodui. Autorităţile şi presa de la sud de Dunăre nu sunt impresionate de protestul românesc de la Bechet împotriva acestui proiect.

Bulgaria continuă planurile pentru realizarea unui depozit naţional de deşeuri slab şi mediu radioactive, la Radiana, lângă situl centralei atomice de la Kozlodui. Întreprinderea de Stat „Deşeuri Radioactive“, cea care desfăşoară proiectul, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că va folosi fonduri de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a achiziţiona servicii de consultanţă pentru dezafectarea unităţilor I-IV de la Kozlodui şi construirea depozitului naţional de deşeuri de la Radiana, în perioada 2012-2014. Bugetul este de 15 milioane de euro. Publicarea invitaţiei de participare este aşteptată pentru luna septembrie, iar firmele din lista scurtă vor fi invitate să prezinte propuneri.

O linişte suspectă

Protestul ecologiştilor români împotriva construirii depozitului de la Radiana, desfăşurat pe 7 iulie la Bechet, nu a fost relatat deloc de presa bulgară. Întreprinderea de Stat „Deşeuri radioactive“, cea care desfăşoară acest proiect, relatează pe site-ul propriu că „aproape 200 de rezidenţi din Bechet şi alte localităţi din regiune au participat activ la discutarea proiectului. Românii şi-au exprimat îngrijorarea pentru siguranţa depozitului. La întrebările lor au răspuns experţi ai întreprinderii, experţi independenţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din Kozlodui. Orice opinii, comentarii şi sugestii primite de la partea română vor fi luate în considerare în proiect“. Compania nu uită să spună că dezbaterea publică din Bulgaria a avut loc pe 29 şi 30 martie la Kozlodui şi a avut sprijinul populaţiei locale. Presa bulgară relatează că la dezbaterea publică au participat doar 60 de localnici din Harlets – satul în care va fi amplasat depozitul şi nu s-au făcut observaţii. În ciuda protestelor pe care 60 de ONG-uri de mediu le-au avut în timpul dezbaterii publice de la Bechet, puţinele publicaţii din Bulgaria care relatează evenimentul păstrează acelaşi ton al oficialităţilor. „Românii discută despre depozitul nuclear din Bulgaria“, titrează publicaţia Cerno More, în timp ce iNews este mai aproape de realitate: „Românii sunt preocupaţi de siguranţa depozitului radioactiv“. Economy News titrează: „Românii discută despre depozitul nuclear din Bulgaria“. Nimeni nu spune că opinia publică românească este împotriva amplasării depozitului de deşeuri radioactive atât de aproape de graniţa cu România.

Bulgaria, ladă de gunoi nuclear?

Bulgaria trebuie să găsească în cel mult doi ani o soluţie pentru stocarea deşeurilor nucleare înalt radioactive, pentru că noua legislaţie UE interzice exportul acestora în afara spaţiului comunitar, spune europarlamentarul bulgar Vladimir Urutchev. Potrivit acestuia, realizarea unui depozit în Bulgaria i-ar costa foarte mult pe vecinii de la sud de Dunăre: un miliard de euro. „Este mai uşoară găsirea unei soluţii comune, la care să participe mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, pentru realizarea unui depozit de deşeuri nucleare“, afirmă Urutchev, într-un interviu apărut recent în presa bulgară.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII