7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCraiova, cod roşu de îngheţ

Craiova, cod roşu de îngheţ

Termoficarea, CE Craiova şi SNLO au intrat în blocaj financiar din cauza restanţelor de peste 200 de milioane de lei ale oamenilor. CE Craiova anunţă că nu mai are cărbune pe stoc şi nu poate asigura agentul termic pentru iarna 2011-2012.

Regia de Termoficare (RTf) Craiova a fost somată de furnizorul de agent termic primar să achite urgent 134 de milioane de lei, din restanţele de peste 200 de milioane pe care le datorează. Complexul Energetic (CE) Craiova are nevoie de aceşti bani pentru a reface stocurile de cărbune, necesare în iarna 2011-2012.
„Am intrat în blocaj financiar din cauza acestor sume restante. Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO), furnizorul nostru de cărbune, se află sub monitorizarea FMI şi are, la rândul ei, un program de rambursare a datoriilor către bugetul de stat. CE Craiova datorează SNLO circa 140 de milioane de lei, din care aproximativ 130 de milioane de lei au devenit deja restante. Dacă nu plătim, nu ne pot furniza cărbune, iar noi ne găsim în imposibilitatea de a asigura agent termic primar către RTf“, a spus Constantin Bălăşoiu, directorul CE Craiova. Potrivit acestuia, la 1 octombrie complexul energetic trebuie să aibă pe stoc circa 700.000 de tone de cărbune pentru iarna 2011-2012. „Stocul actual de cărbune nu este nici măcar pe zero, ci pe minus. Am împrumutat 200.000 de tone din rezerva naţională, pe care trebuie să le restituim urgent, pentru că penalizările sunt mai mari decât o dobândă bancară. Din lipsă de cărbune, am fost nevoiţi să reducem producţia de energie electrică – acolo unde există cerere pe piaţă şi plăţile sunt efectuate la timp. În loc de 850 MW, producem 550 MW. Nu mai putem acoperi găurile cauzate de agentul termic din producţia de energie electrică“, a mai afirmat Bălăşoiu. SNLO trebuie să încaseze banii de la CE Craiova pentru a respecta graficul de eşalonare a datoriilor către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. „Avem penalităţi de 100 de milioane de lei. Dacă nu respectăm graficul de eşalonare, pierdem această facilitate. Nu mai livrăm nici o tonă de cărbune în cazul în care CE Craiova nu respectă eşalonarea restanţelor către noi şi nu plăteşte la zi datoriile curente“, a declarat Daniel Burlan, directorul SNLO.
Tot acest lanţ al blocajului financiar ajunge la cetăţenii din Craiova. RTf Craiova întâmpină mari dificultăţi cu recuperarea creanţelor de la populaţie. În ultima lună, s-au recuperat circa zece milioane de lei, o sumă considerată bună, faţă de rezultatele de până acum. 70% din această sumă merge către CE Craiova, restul ajungând la GDF Suez, în contul combustibilului folosit de centralele pe gaz. În cazul în care nu se va găsi o soluţie, craiovenii nu vor avea apă caldă şi căldură la iarnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

34 COMENTARII