12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLegat pe viaţă de un credit

Legat pe viaţă de un credit

Un bătrân din Dolj s-a trezit că tot mai are de plată către Banca Cooperatistă Mihai Viteazu, chiar şi după ce instituţia de credit i-a făcut poprire pe pensie

Constantin Dima, din comuna doljeană Bratovoieşti, a reclamat la redacţie faptul că o bancă la care a avut credit încearcă să-l jecmănească, spunându-i că mai are de plată sume chiar şi după ce omul a fost executat silit. Bărbatul a contractat în noiembrie 2006 un credit de 2.000 de lei, de la Banca Cooperatistă Mihai Viteazu Craiova (Creditcoop) – punctul de lucru din Teasc. Creditul său a fost pe 25 de luni.
Bărbatul a fost executat silit pentru o sumă de 500 de lei, care, potrivit somaţiei emise de executorul bancar, includea toate dobânzile, penalităţile şi cheltuielile ocazionate de executarea silită, aferente contractului de credit al lui Dima. Bărbatului i s-a făcut poprire pe pensie, iar timp de trei luni i s-au reţinut 645 de lei.

O rată rătăcită?

Ulterior, după ce a fost executat silit, bărbatul a mers la bancă să îşi recupereze „fondul social“, în valoare de 290 de lei, depus de el la bancă în momentul contractării creditului. Fondul respectiv era constituit ca un fel de garanţie a băncii că omul îşi va achita împrumutul. Dar banca a mai găsit „o rată rătăcită“ şi l-a mai pus pe om la plata a încă unei sume de 150 de lei. Instituţia de credit a început să îl someze să achite acea restanţă, după cum povesteşte Dima. „Păi când mi-au făcut poprire pe pensie nu au văzut că mai am o rată de plată? De unde a mai apărut acea rată rătăcită din moment ce eu mi-am achitat creditul?“, a spus Constantin Dima, acuzând banca de abuz în ceea ce îl priveşte. În plus, omul reclamă faptul că banca nu vrea să îi restituie fondul social. „(…) M-au convins să trec în cererea mea de retragere a fondului social şi comisionul care l-a luat executorul judecătoresc, adică din fondul social de 290 de lei să mi se reţină comisionul drept datorie faţă de bancă. Eu consider asta încă un abuz şi o bătaie de joc“, a povestit Dima în reclamaţia înregistrată la redacţia GdS. Executorul bancar, Marius Damaschin, a susţinut că din toată suma, comisionul său este doar de 7%. Acesta a spus că s-a ajuns la 645 de lei reţinuţi din pensia omului, „pentru că poprirea s-a făcut pe mai multe luni, şi în acest interval au curs dobânzi mai mari. Iar poprirea s-a făcut cu încuviinţare de la judecător“. Ulterior s-a constatat că omului i se reţinuse în mod eronat de către Casa Judeţeană de Pensii Dolj o sumă mai mare decât se cuvenea, iar bărbatului i s-ar fi restituit banii. 

Banca îl face dator vândut

Contactaţi telefonic, reprezentanţii băncii ne-au comunicat iniţial că fondul social se restituie în termen de doi ani de la încheierea creditului, pe motiv că „aşa este statutul băncii“. Ulterior, conducerea băncii susţine că omului i s-a făcut poprire pe pensie de 510 lei, bani care au intrat în contul băncii, dar că bărbatul mai avea de plată încă 150 de lei, cu dobânzi cu tot, calculaţi după acea poprire pe pensie. „150 de lei reprezintă chiar diferenţa la rate, dobânzi şi penalităţi pe care debitorul nu le-a achitat către bancă. (…) Acei bani pe care îi are la bancă îi restituim domnului, dar în 30 de zile de la data la care achită integral creditul“, a spus Florin Goţa, director adjunct al Băncii Cooperatiste Mihai Viteazu Craiova. Dar în somaţia de plată de 500 de lei înaintată de executor erau cuprinse toate dobânzile şi penalităţile. În mod normal, după executarea silită, creditul recuperat în întregime nu ar mai fi generat nici un fel de cost pentru debitor. Cu toate acestea, directorul adjunct a afirmat că i se vor restitui cei 290 de lei lui Constantin Dima, doar dacă acesta merge la bancă să îşi achite restanţa de 150 de lei, „rata rătăcită“ descoperită tardiv de bancă.
Între timp, bărbatul care avusese o pensie de 390 de lei a aflat că a trecut la un alt grad de invaliditate, astfel că pensia sa a scăzut şi mai mult. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII