21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriIrigaţiile doljene, curentate de factură

Irigaţiile doljene, curentate de factură

Cum întârzie statul subvenţiile şi apoi se penalizează singur şi cum plăteşte de bune lucrări de slabă calitate citiţi în cele de mai jos

Deşi, din 2010, statul nu mai acordă subvenţii pentru irigaţii, penalităţile legate de facturile la curent restante dau şi acum bătăi de cap. Curtea de Conturi a României (CCR) a inclus în raportul pe 2010 şi rezultatele verificărilor făcute la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), sucursala Dolj. Inspectorii au concluzionat că unitatea „a plătit nelegal şi a inclus pe cheltuieli suma de 906.000 de lei, reprezentând penalităţi calculate şi facturate de furnizorul de energie electrică CEZ Vânzare SA, pentru nedecontarea la termen a energiei electrice livrate în perioada 2008-2009, cu toate că nu a existat nici un contract încheiat care să justifice cuantumul şi valoarea acestuia“.
Inspectorul-şef al unităţii de administrare Dolj, Viorel Ţirei, a spus că din cauza întârzierii subvenţiilor de la stat a fost nevoit să facă plăţi din încasări, pentru a nu rămâne fără curent. „Noi primim subvenţii de la stat pentru consumul de curent. Cu toate acestea, sumele vin cu mare întârziere, atât pentru desecări, cât şi pentru irigaţii. Dacă nu se fac desecări la timp, pot fi inundate sate întregi. Am avut de plată penalităţi de 1,7 milioane de lei, iar acum mai avem circa 900.000 de lei“, a declarat Ţirei.
90% din preţul curentului folosit pentru irigaţii a fost subvenţionat de stat, iar 10% plăteau utilizatorii de apă. Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) au plătit partea de 10%, în timp ce plata statului a rămas restantă.
„Noi am înştiinţat utilizatorii de apă de penalităţi, dar ei nu au nici o vină. Probabil vor da în judecată ministerul“, a precizat Ţirei. Acesta recunoaşte că partea cea mai mare a penalităţilor (120.000 de lei) este legată de irigaţii.

ANIF, în judecată pentru digul de la Piscicola

Pe de altă parte, ANIF a ajuns în instanţă pentru lucrările de îndiguire ale amenajării piscicole de la Cârna, exploatată de Piscicola Dunăreni. După inundaţiile din 2006, unele dintre digurile amenajării piscicole a trebuit să fie refăcute, lucrarea fiind estimată la 3,2 milioane de lei.
Digurile de la bazinele 3 şi 4 au suferit unele deteriorări, care nu ar fi fost remediate la timp de către executant. „Plăţile nejustificate au avut ca principală cauză aplicarea eronată a unor indici de actualizare la inflaţie a preţului contractelor încheiate, precum şi degradarea lucrărilor efectuate în cadrul termenului de bună execuţie fără existenţa recepţiilor finale“, se spune în raportul CCR. Inspectorii au dispus recuperarea acestor sume. ANIF Dolj se află în proces cu SNIF Caraş-Severin pentru recuperarea a aproximativ 450.000 de lei, după cum a spus Viorel Ţirei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII