10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProiect european, făcut praf în şedinţa CJ Dolj

Proiect european, făcut praf în şedinţa CJ Dolj

Disputele politice din Consiliul Judeţean Dolj pun piedică investiţiilor din fonduri europene. În timp ce guvernul se chinuie să atragă fonduri nerambursabile, consilierii judeţeni PD-L s-au opus aprobării a două hotărâri prin care două spitale din judeţ şi două clădiri aparţinând Direcţiei pentru Protecţia Copilului ar fi putut beneficia de modernizarea sistemelor de încălzire.

Aşa cum guvernul împarte banii cu precădere localităţilor cu primari portocalii, conducerea CJ Dolj ţine partea edililor cu trandafiri în piept. Ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Dolj, care se dorea una relaxată, ca la sfârşit de an, s-a transformat într-o dispută politică din care au de pierdut bolnavii şi copiii. Consilierii PDL s-au opus aprobării unui proiect prin care CJ dorea să atragă fonduri nerambursabile. Motivul invocat de portocalii a fost suma prea mare pe care CJ Dolj ar fi trebuit să o plătească pentru partea de cofinanţare a proiectului.    
Concret, consiliul a supus aprobării „aplicarea la programul privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire. Beneficiarii proiectelor ar fi fost Maternitatea şi Spitalul orăşenesc din Dăbuleni, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, precum şi două clădiri ale Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj, unde se dorea prepararea apei calde menajere cu panouri solare. Potrivit preşedintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, suma totală nerambursabilă care ar putea fi atrasă este de patru milioane de lei, ceea ce ar presupune o cofinanţare din partea CJ Dolj de 800.000 de lei. Această sumă li s-a părut foarte mare celor de la PDL. „Dacă plătim patru milioane de lei pentru două spitale, pentru căldură… Eu zic să prindem mai multe clădiri în acest proiect“, a spus consilierul Ştefan Stoica. „Este vorba de patru clădiri. Este un program guvernamental cu fonduri europene. Nu înseamnă că acum dăm banii, ci că aplicăm la acest proiect pentru a nu pierde vremea. Ar fi păcat să întârziem“, i-a replicat Prioteasa. „Cu partea de cofinanţare a consiliului judeţean putem construi o clădire nouă, nu numai să instalăm panouri solare“, a venit răspunsul lui Stoica. „Chiar dacă se aprobă suma maximă disponibilă prin proiect, experienţa ne-a arătat că, la licitaţie, ea scade mult. Deci şi partea de cofinanţare va fi mai mică“, a mai spus Prioteasa. Cum fiecare consilier începuse să ridice vocea, iar şedinţa se transformase într-o ceartă ca la piaţă, cei prezenţi au decis să ia o pauză de zece minute pentru a-şi răcori minţile înfierbântate. Pauza însă doar le-a încărcat bateriile pentru a relua discuţiile pe un ton şi mai vehement. În corul de voci ridicate a apărut şi o pată de culoare. Trezit probabil din amorţeală de nivelul ridicat de decibeli, consilierul Ion Voiculescu a luat cuvântul încercând să-şi calmeze colegii. A reuşit doar să stârnească zâmbete dând dovadă că nu ştia exact despre ce se discuta în şedinţă. „Este vorba despre aprobarea unor studii de fezabilitate, nu?“, a spus el. „Nu, nu sunt studii de fezabilitate“, i-a spus Ion Prioteasa părinteşte. Cineva a venit apoi cu propunerea ca proiectul să fie aprobat doar cu procentul de cofinanţare, fără să se treacă suma. „Dacă nu aprobaţi sume, ci doar procente, eu nu voi aproba hotărârea. Sunt secretar general de 21 de ani“, a spus Gheorghe Barbărasă, secretarul Consiliului Judeţean Dolj. „Nu vă ia nimeni funcţia“, i-a răspuns ironic Ion Prioteasa. În cele din urmă, cele două hotărâri au fost retrase de pe ordinea de zi, urmând să fie discutate într-o altă şedinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII