10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPartidele politice, cele mai corupte instituţii

Partidele politice, cele mai corupte instituţii

Lumea este văzută ca fiind mai coruptă acum decât în urmă cu trei ani, potrivit unui sondaj al Transparency International, relatează BBC News online.
Aproximativ 56% dintre respondenţi consideră că ţările lor au devenit mai corupte.
În categoria celor mai corupte state sunt Afganistan, Nigeria, Irak şi India, urmate de China, Rusia şi mare parte din Orientul Mijlociu.
În plus, un sondaj BBC sugerează că acest flagel este problema despre care se discută cel mai mult în lume. Unu din cinci respondenţi din sondajul BBC a spus că a discutat chestiuni legate de corupţie cu alte persoane, în ultima lună.
Potrivit Transparency International, partidele politice sunt considerate cele mai corupte instituţii, iar 50% dintre respondenţi sunt de părere că guvernele lor sunt ineficiente în combaterea acestei probleme.
Unu din patru respondenţi a spus că a dat mită în ultimul an, în special pentru poliţie. 29% dintre mite s-au dus la poliţie, 20% pentru oficiali care eliberează diverse permise şi autorizaţii, 14% către sistemul judiciar.
În 2004, 71% considerau partidele politice cele mai corupte instituţii. În raportul din acest an, 80% le consideră corupte. În privinţa organismelor religioase, 28% le considerau corupte în 2004, acum 53% au această părere.
Ca o comparaţie, în timp ce persoanele din Cambodgia (84%) şi Liberia (89%) sunt cele mai expuse la a da mită, danezii raportează 0% mită.
„Din nefericire, experienţa oamenilor cu mita implică adesea poliţia. Cifrele sunt în creştere. Aproape s-au dublat din 2006. Cam o persoană din trei care a fost în contact cu poliţia a trebuit să dea mită“, a explicat Robin Hodes, director de cercetare al TI.
Luarea de mită este o problemă mai rar întâlnită în statele UE şi America de Nord (ambele 5%).
TI a chestionat 90.000 de persoane din 86 de ţări. Sondajul BBC a fost efectuat pe un eşantion de 13.000 de persoane din 26 de state.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII