12.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriOltenii economisesc „en gros“

Oltenii economisesc „en gros“

În ciuda faptului că au crescut restanţele oltenilor la credite, populaţia din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea a economisit mai mult în octombrie faţă de septembrie. Oamenii din Gorj şi Dolj au pus cei mai mulţi lei în depozite bancare, iar cei din Olt au umflat depozitele de valută.

În timp ce unii oameni fac eforturi deosebite să îşi achite ratele lunare la credite, există şi persoane care reuşesc, în această perioadă de criză, să pună bani deoparte. Banca Naţională a României (BNR) a publicat zilele trecute structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor românilor pe luna octombrie. Astfel, populaţia din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea şi-a crescut depozitele bancare în lei şi valută, în special cele în moneda naţională. Unii şi-au retras bani din conturi, alţii au mai pus, astfel că pe ansamblu a ieşit un plus de câteva milioane de lei pe fiecare judeţ, potrivit tabelelor publicate de BNR, defalcat, în aşa fel încât se pot face analize ale comportamentului populaţiei în profil teritorial. Se confirmă astfel faptul că încă nu este stimulat consumul, ci populaţia continuă să economisească. Oamenii pun bani pentru „zile negre“, în ciuda faptului că dobânzile la depozite nu mai sunt la fel de atractive ca în anii anteriori.

Gorjenii au economisit cel mai mult

Potrivit BNR, dintre toate judeţele Olteniei, în Gorj s-au economisit cei mai mulţi bani, depozitele la termen (în lei) ale populaţiei au crescut cu 7,6 milioane de lei (adică 76 de miliarde de lei vechi) în octombrie faţă de septembrie. După gorjeni, următorii care au depus mulţi bani în depozite sunt locuitorii Doljului. Ei au economisit cu şase milioane de lei în plus faţă de septembrie. De altfel, populaţia Doljului, mult mai numeroasă decât a celorlalte judeţe ale Olteniei, are în bănci cele mai mari depozite din regiune, care au sărit de un miliard de lei. Concret, doljenii au 1,202 miliarde de lei sub formă de depozite la termen, faţă de 556 de milioane de lei în Gorj, 576 de milioane de lei – în Olt, 726 de milioane – în Vâlcea şi 339 de milioane de lei – în Mehedinţi. Până şi populaţia din Mehedinţi – unul dintre cele mai sărace judeţe din regiune – a reuşit să îşi crească depozitele cu 3,2 milioane de lei în octombrie faţă de luna precedentă, pe când cei din Olt au pus deoparte mai mult cu 2,4 milioane de lei. De asemenea, vâlcenii au economisit mai mult cu trei milioane de lei în octombrie faţă de septembrie.

Doljenii au pierdut valuta

În Dolj, depozitele în valută au scăzut cu 8,2 milioane de lei, lucru greu de explicat de specialiştii locali. În Vâlcea şi Mehedinţi au scăzut uşor depozitele în valută, cu 0,4 milioane de lei – în Vâlcea, respectiv cu un milion de lei – în Mehedinţi. În aceeaşi perioadă analizată, locuitorii din Olt şi Gorj au îngroşat depozitele în valută (exprimate în lei) deţinute la bănci. Dacă în Gorj au crescut uşor depozitele în valută, cu 0,2 milioane de lei faţă de septembrie, cea mai mare creştere a depozitelor în valută din toată regiunea Olteniei s-a înregistrat în Olt, cu trei milioane de lei. Bancherii locali spun că sunt explicabile creşterile depozitelor de valută, pe de o parte, pentru că românii care lucrează peste graniţă trimit bani acasă, iar pe de altă parte, atraşi de mirajul creşterii cotaţiei valutelor comparativ cu leul, unii oameni şi-au schimbat depozitele din lei în valută.

Cât are populaţia Olteniei în conturi (depozite la termen în lei)*

Nr.          Judeţul            Septembrie    Octombrie

1.        Dolj                     1.196,3 mil      1.202,3 mil  
2.        Gorj                      548,4 mil             556 mil
3.        Mehedinţi         336,6 mil          339,8 mil
4.        Olt                        573,6 mil             576 mil
5.        Vâlcea                    723 mil         726,1 mil

* Date publicate de BNR

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII