10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024

Bani direct de la UE

Puţini doljeni ştiu că pot accesa sprijin financiar pentru proiectele lor direct de la Bruxelles. „Există aproximativ 300 de fonduri diferite care sunt gestionate de Direcţiile Generale (nu există organisme intermediare) din cadrul Comisiei Europene“, a declarat Aurel Trandafir, political adviser, Committe of Regions, în cadrul unei mese rotunde organizate de parlamentarul Marian Jean Marinescu cu 26 de primari din Dolj şi Vâlcea, la Parlamentul European din Bruxelles. Acestea nu vizează drumuri sau canalizări, ci lucruri complementare, care pot genera o dezvoltare semnificativă – „intelligent energy“ (energie inteligentă care vizează asigurarea de rezerve sigure şi ieftine de energie, rezerve care nu sunt un pericol pentru sănătate şi mediu), „cercetare şi dezvoltare“, „information society“ (societatea informaţională), „educational and training“ (educaţie şi training), „Europe for citizens“ (Europa pentru cetăţeni, care finanţează întâlniri, seminarii) etc. Nivelul sprijinului diferă în funcţie de fiecare program. Acesta începe de la 5.000 – 10.000 de euro şi poate ajunge până la două-trei milioane de euro.
Pentru a putea beneficia de aceste sume, indiferent că este vorba de autorităţi locale, IMM-uri sau ONG-uri, proiectul realizat trebuie să aibă minimum trei beneficiari pentru găsirea cărora există site-uri speciale (www.ojeu.eu).
Cei care vor să acceseze astfel de fonduri trebuie să viziteze site-urile Direcţiilor Generale ale Comisiei Europene, unde pot afla mai multe informaţii suplimentare cu privire la cine sunt beneficiari, care sunt acţiunile eligibile, care este bugetul minim, respectiv maxim, care este calendarul, precum şi care e procedura internă a Comisiei Europene. În plus, pot afla informaţii despre proiecte deja finanţate. Acestea trebuie însă tratate ca exemplu şi nu luate ca atare de pe site şi depuse.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU