7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBoc îi pune pe ambasadori să facă lobby economic

Boc îi pune pe ambasadori să facă lobby economic

Premierul Emil Boc le-a cerut ieri ambasadorilor României să facă lobby pentru sprijinirea intereselor româneşti în străinătate, arătând că este greşită abordarea potrivit căreia statutul diplomatic i-ar obliga să nu se implice în susţinerea mediului de afaceri.
Premierul aşteaptă de la ambasadori „idei, propuneri noi pentru proiecte de colaborare economică interguvernamentală, dar şi pentru extinderea contactelor de afaceri între companii româneşti şi companii din ţările în care îşi desfăşoară activitatea“.
Boc le-a mai cerut reprezentanţilor diplomatici ai ţării noastre să promoveze în dialogul cu interlocutorii externi mesajul ferm că România întreprinde demersuri consistente pentru a contracara consecinţele crizei şi pentru a stimula activitatea economică. „România îşi menţine cota unică de impozitare de 16%, menţine neimpozitarea profitului reinvestit şi dezvoltă proiecte consistente de parteneriat public-privat în domenii precum energia, infrastructura şi nu numai“, a enumerat premierul domeniile care „trebuie să fie cunoscute şi explicate mediului de afaceri din afara ţării“.
Premierul a subliniat că diplomaţia reprezintă un instrument esenţial de promovare a interesului naţional, cu atât mai mult cu cât provocările continuă şi au căpătat forme complexe, cel mai bun exemplu în acest sens constituindu-l criza globală.
„Ne aflăm într-o situaţie care ne obligă pe fiecare dintre noi, inclusiv pe dumneavoastră, să căutam şi să identificăm noi soluţii pentru a grăbi relansarea economiei româneşti. Din această perspectivă aştept din partea dumneavoastră o abordare cât se poate de pragmatică, orientată spre efecte şi rezultate tangibile“, a explicat şeful guvernului.
Misiunile noastre externe, a spus Boc, „au obligaţia să sprijine firmele româneşti în limitele statutului lor diplomatic, fără să se prevaleze de acesta ca de un motiv de inacţiune“. Premierul a arătat că trebuie depăşită „percepţia greşită asupra reprezentanţilor guvernamentali, atunci când aceştia se implică în acţiuni de lobby  sau de susţinere a mediului de afaceri“.
„A sprijini interesele româneşti în străinătate nu reprezintă o încălcare a statutului dumneavoastră diplomatic“, le-a spus Boc ambasadorilor români.
Premierul a stabilit obiective separate pentru ambasadorii români din ţările UE. „Aştept de la misiunea noastră la UE, dar şi de la ambasadele noastre din ţările membre UE, analize şi evaluări în baza cărora să se elaboreze o listă a surselor şi modalităţilor de finanţare europeană“, a spus Boc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII