20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGenică Boerică trimite în şomaj salariaţii de la fabrica de lapte

Genică Boerică trimite în şomaj salariaţii de la fabrica de lapte

ITM Mehedinţi a declanşat ieri un amplu control la fabrica de industrializare a laptelui SC SCIL SA din Drobeta Turnu Severin, proprietatea omului de afaceri craiovean Genică Boerică, după ce conducerea unităţii a anunţat că va recurge în zilele următoare la concediere colectivă.
În perioada 21-24 iulie, vor fi semnate fişele de lichidare pentru 62 de salariaţi. Controlul este efectuat din ordinul prefectului de Mehedinţi, Ion Mâţu, care are semnale că ar exista nereguli în documentele acestei societăţi.
„Vreau să ştiu exact în ce situaţie se află, să ştim exact dacă şi-au achitat datoriile către stat pentru ca salariaţii să poată intra în şomaj şi să-şi primească salariile restante. Sunt sigur că în statele de plată oamenii apar cu salarii mai mari şi ei au luat mai puţini bani“, a afirmat prefectul.
Directorul economic al fabricii, Viorel Chirfut, nu a putut spune o dată concretă când se vor achita salariile restante salariaţilor. „Ştiţi cum este o fabrică, în timpul în care stă, nu mai are activitate, bani sunt mai puţini. Au fost furnizori de achitat. Oamenii au perfectă dreptate să-şi ceară drepturile, îşi vor primi salariile la zi“, a spus acesta.
Salariaţii spun că ultimii bani încasaţi de la firmă au fost în luna mai, reprezentând doar un avans.
Activitatea SCIL SA a fost suspendată pe 1 iunie şi produsele societăţii au fost retrase de la comercializare din cauza unor grave nereguli de la normele igienico-sanitare. Potrivit unui raport de analiză a probelor recoltate din instalaţiile societăţii, efectuat de Laboratorul Larex din Bucureşti, laptele bătut „Donaris“ produs de SCIL avea în conţinut 1.063 de bacterii coliforme pe gram, în condiţiile în care normele prevăd maximum de 100. La fel şi smântâna de consum „Donaris“, care avea 1.490 de bacterii coliforme pe gram şi 122 de escherichia coli pe gram, faţă de zece cât este maximul admis.
„Numărul total de germeni, de bacterii coliforme este peste normele sanitare, iar conductele de lapte sunt sub orice critică. În aceste conducte nu s-a făcut nici o investiţie din 1970. Nu se poate lucra în 2010 cu o investiţie din 1970, pentru că se pune în pericol sănătatea oamenilor“, a afirmat directorul DSV Mehedinţi, Sorin Jianu.
În ciuda faptului că nu a mai făcut nici o investiţie în modernizarea utilajelor de prelucrare a laptelui, SCIL SA a fost prinsă întotdeauna în programul guvernamental „Laptele şi cornul“ în judeţul Mehedinţi. Fabrica şi toate bunurile se află sub sechestru judiciar de şase ani. Primul semnal că este ceva în neregulă la fabrica de lapte a fost dat la începutul anului de către fermierii din judeţ, care s-au plâns autorităţilor statului că nu îşi mai pot recupera banii pe laptele livrat acestei societăţi. „În prezent, au datorii de peste un milion de lei, în judeţul Mehedinţi, către furnizorii de lapte. În al doilea rând, foarte multă lume reclama calitatea laptelui, pentru că această societate este inclusă în programul guvernamental «Laptele şi cornul». Am făcut un control cu unităţile sanitare abilitate ale statului, Protecţia Consumatorilor, Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitară Veterinară. Pentru că analizele de laborator au ieşit prost, autorităţile au decis închiderea fabricii pe un termen de până la şase luni, până îşi pun la punct toate problemele pe care le aveau la anumite produse – caşcaval, lapte bătut şi smântână“, a spus prefectul judeţului Mehedinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII