15.6 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Bau! V-am speriat, evazioniştilor!“

„Bau! V-am speriat, evazioniştilor!“

Toate persoanele care efectuează operaţiuni intracomunitare sunt obligate să se treacă într-un registru special, după care vor avea cod valid de TVA. Evazioniştii dovediţi şi persoanele cercetate penal nu pot să mai facă schimburi comerciale legale în interiorul Uniunii Europene, iar dacă totuşi fac afaceri, amenda e cât salariul lunar al unui muncitor de rând. În plus, legea nu-i îngrădeşte în nici un fel pe cei care aduc mărfuri din afara UE.

Guvernanţii sperie un pic evazioniştii cu un act normativ care doreşte să reglementeze domeniul achiziţiilor sau livrărilor de bunuri în zona Uniunii Europene (UE). Operatorii economici care fac afaceri intracomunitare sunt obligaţi ca până la 1 august 2010 să se înscrie într-un registru special de evidenţă, care se va deschide la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Problema este că, în ciuda anunţatei lupte împotriva evaziunii, şi după publicarea acestui act normativ potenţialii evazionişti au portiţe suficiente să încalce legea în ceea ce priveşte afacerile peste hotare. Aceia care nu se înscriu în document şi sunt prinşi că fac afaceri pe teritoriul UE vor primi amenzi modice, care pornesc de la jenanta sumă de 1.000 de lei. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) 54/2010 privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale impune ca toate firmele care fac afaceri în interiorul Uniunii Europene (adică intracomunitare) să se înscrie, până la 1 august, într-un registru special de evidenţă, numit Registrul operatorilor intracomunitari (ROI). Cine nu se înscrie în acest Registru nu va mai avea cod valid de TVA, astfel că nici un partener de afaceri din UE nu va mai desfăşura operaţiuni economice cu firma română aflată în situaţia de a nu avea cod valid de TVA. „Sunt două situaţii. Cei care se înregistrează prima dată ca plătitori de TVA sunt obligaţi să se înregistreze şi în ROI, dacă urmează să desfăşoare achiziţii, prestări de servicii intracomunitare. În al doilea rând, cei înregistraţi deja ca plătitori de TVA, dacă intenţionează să efectueze operaţiuni intracomunitare nu vor putea decât dacă se înscriu acum în Registrul operatorilor intracomunitari“, a spus directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj, Mihai Antonescu. Operatorii economici vor fi incluşi în ROI în maximum zece zile de la depunerea cererii la finanţele de care aparţin. Firmele care aduc mărfuri din UE trebuie să depună o cerere la Fisc (Formular 095), însoţită de cazierul judiciar al asociaţilor şi administratorilor.

Cei cu fapte în cazier nu au voie să se înscrie în ROI

Guvernul vrea să limiteze dreptul evazioniştilor de a mai face afaceri în spaţiul intracomunitar, motiv pentru care a găsit o modalitate prin care să-i elimine „din cărţi“ pe asociaţii sau administratorii prinşi că au făcut afaceri în afara legii. În acest sens, OUG nr. 54/2010, coroborată cu un ordin al preşedintelui ANAF, spune că administratorii sau asociaţii care au făcut anumite infracţiuni intracomunitare înscrise în cazierul judiciar sau se află în plină cercetare penală pentru asemenea fapte de comerţ în UE nu mai au voie să fie înregistraţi în Registru şi nu mai au cod valid de TVA.
Firmele plătitoare de TVA trebuie să se înscrie mai întâi în Registrul plătitorilor de TVA, aspect care a rămas neschimbat din punct de vedere procedural şi după ce a intrat în vigoare OUG privind combaterea evaziunii fiscale. În acelaşi timp, orice firmă din spaţiul intracomunitar verifică într-un sistem electronic valabil în statele membre UE (numit VIES) dacă viitorul partener de afaceri are sau nu cod valid de TVA. Operatorul din străinătate verifică valabilitatea codului de TVA al firmei din România şi el poate să-şi deducă TVA doar dacă şi firma română are cod valabil. Astfel, firmele nu sunt scutite de TVA, respectiv nu li se realizează taxarea inversă dacă nu au ambii parteneri de afaceri un cod valid de TVA.

Amendă „subţire“ de tot
Ordonanţa privind combaterea evaziunii doar le interzice celor cu fapte în cazierul fiscal să se înscrie în Registru. Dar acest lucru nu înseamnă că ei nu mai pot aduce mărfuri din străinătate. Efectuarea de operaţiuni intracomunitare de către persoane care nu sunt înscrise în registrul cu pricina este considerată contravenţie şi se sancţionează cu sume între 1.000 de lei şi 5.000 de lei, iar codul de TVA rămâne nevalid, deci nu poate „scăpa“ de TVA. În plus, actul normativ adoptat recent de guvern se referă doar la afacerile intracomunitare. Încă nu au fost adoptate noi măsuri de combatere a evaziunii cu bunuri sau servicii realizate în afara UE. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII