17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSatele Gorjului au interzis la fonduri europene

Satele Gorjului au interzis la fonduri europene

Dintre cele 32 de proiecte depuse de primăriile comunelor gorjene, nici unul nu a fost aprobat pentru finanţare din fonduri postaderare, în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Primarii au sesizat că prevederile Ghidului Solicitantului pe Măsura 3.2.2., aşa cum au fost modificate în cele patru versiuni şi ulterior, dezavantajează localităţile din Gorj. Ghidul Solicitantului este un material elaborat de Ministerul Agriculturii, în funcţie de condiţiile specifice din România. Din cauză că în procesul de elaborare nu au fost consultaţi specialiştii celor opt regiuni de dezvoltare, condiţiile trecute în Ghidul Solicitantului pentru Regiunea Sud-Vest Oltenia nu corespund situaţiei de fapt.

Au schimbat regulile din mers

Potrivit şefilor CJ Gorj, dacă ar fi fost aplicat acelaşi principiu pentru toată lumea, proiectele ar fi trebuit selectate şi aprobate la nivel regional. „La sesiunea de depunere proiecte din iunie – iulie 2009 se punctau parteneriatele cu ONG-urile, proiectele care implementau after-school şi cele cu componentă culturală, în timp ce evaluarea ulterioară s-a făcut după altă grilă decât cea publicată în iunie 2009, astfel încât proiectele din Gorj nu au mai fost punctate la fel. La evaluarea care s-a făcut în momentul depunerii, la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Craiova, primarii au fost înştiinţaţi că au primit un anume punctaj, iar în notificările primite, aceleaşi proiecte au obţinut un punctaj mult mai mic“, a declarat Adina Andriţoiu, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.

Contestaţii în masă

Valoarea totală a celor 32 de proiecte depuse de comunele din Gorj este de 342.796.071 de lei, adică 78.640.575 de euro. Dintre cele 295 de proiecte finanţate la nivel naţional, în Oltenia sunt doar opt, dintre care cinci în Olt, două în Vâlcea şi unul în Dolj. Judeţele Gorj şi Mehedinţi nu au primit nici un ban în cadrul acestei măsuri. „Am solicitat tuturor primăriilor implicate, indiferent de culoarea politică, să formuleze contestaţii către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Craiova“, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII