5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConstructorii câştigă o luptă cu Fiscul în războiul TVA

Constructorii câştigă o luptă cu Fiscul în războiul TVA

Dezvoltatorii imobiliari care au vândut case pe persoană fizică fără a plăti TVA statului au câştigat în instanţă împotriva Finanţelor doljene, care doreau să-şi recupereze TVA neplătit din 2006 încoace. Fiscul se teme că s-a creat un precedent în instanţă şi că nu va recupera nimic din prejudiciul de 16 milioane de lei.

Fiscul doljean nu recuperează mare lucru din taxa pe valoarea adăugată (TVA) neplătită de constructorii doljeni care au vândut cartiere întregi de case pe persoană fizică şi nu au achitat nici un leu către stat. Finanţele le-au calculat prejudicii, le-au blocat conturile, le-au pus sechestre pe casele care le-au rămas nevândute, pe terenuri. În urmă cu câteva luni, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) a precizat că prejudiciul adus statului era de 16 milioane de lei, iar majorările de întârziere au ajuns la alte 9 milioane de lei. Au de plată TVA către stat din 2006 încoace în jur de 80 de persoane, care au vândut mai mult de cinci locuinţe (apartamente sau case) pe persoană fizică, dar nu au achitat către stat TVA aferentă. Unii dintre ei au construit blocuri întregi şi au vândut pe persoană fizică apartament cu apartament, în ideea că vor plăti mai puţin la stat decât dacă tranzacţiile s-ar fi efectuat pe firmă. Statul le-a pus sechestre pe bunuri şi le-a făcut popriri pe conturi, dar până acum nici un ban nu a fost recuperat. Dezvoltatorii imobiliari au blocat în instanţă toate acţiunile Fiscului şi au făcut contestaţii la toate forurile posibile. Constructorii au invocat în instanţă că legea nu este retroactivă şi, din informaţiile noastre, pe această speţă au câştigat procesul împotriva statului.

„S-a creat un precedent!“

În urmă cu câteva zile, dezvoltatorii au avut un prim câştig de cauză la Tribunalul Dolj. Conducerea Finanţelor doljene lasă să se înţeleagă că există riscul să nu se recupereze prea mulţi bani din prejudiciul creat cu TVA neplătit la tranzacţiile imobiliare. Directorul DGFP Dolj, Eugen Călinoiu, a precizat: „S-a creat un precedent! Instanţa de fond, adică Tribunalul Dolj, a dat câştig de cauză în parte unor persoane care aveau de plată TVA la imobiliare. Adică pe o anumită perioadă din cea verificată de noi, ei nu trebuie să plătească TVA. Sentinţele nu sunt definitive, iar noi vom face recurs“. Fiscul cerea plata TVA la tranzacţiile imobiliare pe anii 2006, 2007, 2008 şi la unii pe 2009 (pentru cei descoperiţi mai târziu de Fisc), deşi modificarea expresă a Codului Fiscal a avut loc în 2008 – când s-a precizat clar despre TVA la tranzacţiile imobiliare. Fiscul spunea că şi înainte de 2008 exista obligativitatea plăţii TVA la imobiliare, dar din 2008 s-a stipulat în Codul Fiscal că se plăteşte taxa pe valoarea adăugată la imobiliare dacă tranzacţia a avut „scop comercial“. Constructorii au contestat la Tribunal aplicarea retroactivă a legii, motiv pentru care instanţa a decis ca pe anii 2006, 2007 să nu se plătească TVA către stat, deşi tranzacţiile imobiliare fuseseră clar în scop comercial.  
Şeful Fiscului doljean spune că toate acţiunile statului de a recupera TVA-ul neplătit de dezvoltatorii imobiliari sunt blocate în instanţă. „În prezent, aproape toţi dezvoltatorii imobiliari asupra cărora am început acţiuni de executare silită au blocat în instanţă aceste acţiuni, până la judecarea pe fond a cauzei. Iar judecarea pe fond durează destul de mult“, a spus Călinoiu. Fiscul sechestrase proprietăţile dezvoltatorilor şi ori de câte ori aceştia doreau să vândă vreo casă aveau nevoie de o procură de la DGFP Dolj. Ei puteau să vândă casa în scop comercial doar dacă achitau, în avans, către stat TVA aferentă tranzacţiei care urma să aibă loc.

Dezvoltatorii se revoltă

Ştefan Cherciu de la Casa Noastră se numără printre persoanele care au vândut case pe persoană fizică şi cărora Fiscul le-a imputat TVA. El spune că nu există bază legală pentru a li se imputa persoanelor fizice retroactiv TVA. „Mi se pare corectă decizia instanţei. Urmează să introduc şi eu acţiune… Ne cer să plătim din urmă chiar şi din 2003, dar ne întrebăm şi noi în baza cărei legi. Statul nu poate să vină după 6-7 ani şi să spună că avem de plată TVA din urmă. Noi plătim impozite an de an. Dacă aveam vreo restanţă, de ce nu au venit la sfârşit de an să spună: mai aveţi de plată TVA atât. Vin şi ne cer bani şi de acum şase ani“, a arătat Ştefan Cherciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII