17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInfractorii, trimişi mai repede în judecată

Infractorii, trimişi mai repede în judecată

Ministerul Public propune modificarea articolului 250 din Codul de Procedură Penală, prin introducerea unui nou alineat, care să prevadă că, în situaţia în care un dosar este complex, prezentarea materialului de urmărire penală se poate desfăşura pe parcursul a cel mult trei zile consecutiv.

În propunerea trimisă de procurorul general Ministerului Justiţiei se solicită „modificarea art. 250 din Codul de Procedură Penală prin introducerea alineatului 2 cu conţinutul «În situaţia în care complexitatea cauzei nu permite prezentarea materialului de urmărire penală într-o singură zi, activitatea se poate desfăşura pe parcursul a cel mult trei zile consecutiv. În cazuri excepţionale, procurorul poate să aprobe prelungirea termenului»“.
În prezent, în Codul de Procedură Penală se menţionează doar că procurorii au obligaţia să le prezinte inculpaţilor materialul de urmărire penală, înainte de trimiterea în judecată, însă nu este prevăzut un termen în care să se întâmple acest lucru.
Motivul pentru care trebuie introdusă această prevedere în Codul de Procedură Penală este faptul că multe dosare au fost trimise în instanţă cu întârziere, la mult timp de la terminarea anchetei de către procurori, din cauză că persoanele învinuite nu veneau să ia la cunoştinţă materialul de urmărire penală, invocând diferite motive, sau citeau materialul într-o perioadă lungă de timp.

Dosare blocate

Totodată, alte dosare încă sunt blocate la Parchete, din cauza amânărilor cerute de părţi, au declarat surse oficiale. Conform surselor, un astfel de exemplu ar fi dosarul judecătoarei Elena Turcu, aflat la Parchetul General. Deşi ancheta este finalizată, iar materialul de urmărire penală – redactat, magistratul amână, din diverse motive, venirea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile şi probele. Surse judiciare au declarat că judecătoarea va mai fi citată încă o dată, iar în cazul neprezentării se va dispune emiterea unui mandat de aducere pe numele său.
Alt dosar care a ajuns cu întârziere la instanţă este cel al judecătoarei Mărioara Dumitru, de la Curtea de Apel Piteşti, care a încercat să scape de dosarul penal în care era anchetată de Parchetul General pentru înscenarea unui accident, invocând presupuse motive medicale. Între timp, Mărioara Dumitru s-a pensionat şi, în concluzie, nici CSM nu a mai continuat cercetările în privinţa sa. La mai mult de un an de la începerea cercetărilor, procurorii au dispus trimiterea în judecată a magistratului.
Potrivit Parchetului General, întrucât Mărioara Dumitru a formulat cerere de suspendare a urmăririi penală pe motive medicale, în cauză s-a dispus administrarea de probe care să stabilească dacă bolile de care suferă aceasta o împiedică să participe la efectuarea de acte de urmărire penală şi se va aprecia dacă sunt îndeplinite condiţiile legale ce vizează suspendarea urmăririi penale.
Surse judiciare au explicat la acea dată că, de fapt, pentru a evita prezenţa în faţa procurorilor, care ar fi dus ulterior la trimiterea în judecată, judecătoarea „a luat la rând aproape toate spitalele din zonă, fără a avea motive întemeiate“.

PÎCCJ face propuneri

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului justiţiei, pe 11 martie, un set de propuneri ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la modificarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală în vigoare.
Potrivit unui comunicat remis ieri de PÎCCJ, propunerile se întemeiază pe necesitatea modificării normelor de procedură care să permită scăderea numărului de dosare aflate pe rolul organelor judiciare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS