10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRestructurarea sistemului bugetar, o vorbă-n vânt

Restructurarea sistemului bugetar, o vorbă-n vânt

Executivul anunţa cu surle şi trâmbiţe la începutul acestui an disponibilizări în administraţie şi restructurarea sistemului bugetar. Funcţionărimea locală nu s-a redus însă pentru că proiectul care viza sistemul bugetar nu s-a transformat în lege.

În luna ianuarie a acestui an, între Ministerele Finanţelor şi Internelor se purtau discuţii despre reducerea costurilor din sistemul bugetar prin disponibilizarea a aproximativ 17.000 de angajaţi din administraţia publică locală. Ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, anunţa existenţa unui plan pentru disponibilizarea a 100.000 de angajaţi din sistemul bugetar, adăugând că fiecare instituţie de stat urma să ia măsuri pentru a ajunge la această cifră. După mai bine de un trimestru din 2010, numărul funcţionarilor din administraţia locală este acelaşi, exceptând câteva cazuri de angajaţi care ori au ieşit la pensie, ori sunt în concedii pentru creşterea copilului. Administraţiile locale au refuzat să reducă numărul angajaţilor motivând, pe drept, lipsa prevederilor legale în acest sens. Primăria Craiova, spre exemplu, are 515 angajaţi, tot atâţia cât avea şi la începutul anului. „Până în prezent, nu s-au făcut nici un fel de restructurări la nivelul Primăriei Craiova deoarece prevederi legale clare în privinţa disponibilizărilor din sectorul bugetar nu au apărut“, a declarat Carmen Licu, purtător de cuvânt al municipalităţii craiovene.

Unde e lege, nu-i tocmeală… iar legea nu e

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj nu a renunţat la nici unul dintre funcţionarii din cadrul instituţiei. Ba, dimpotrivă, reprezentanţii CJ Dolj au explicat că, în sensul proiectului de lege amintit, instituţia ar fi trebuit să mai angajeze aproximativ 25 de oameni pe lângă cei 155 pe care îi are. În proiectul de lege, prevederile privind consiliile judeţene indicau 180 de posturi de funcţionari pentru judeţele cu peste 600.000 de locuitori. Prefectura Dolj s-a înscris perfect în linia aceasta a restructurării din vorbe. Potrivit prefectului de Dolj, Eugen Georgescu, nu s-au făcut restructurări la nivelul instituţiei pe care o conduce, iar bugetul pe anul 2010, care include cheltuielile de personal, este aproximativ la acelaşi nivel cu cel din 2009.
Atâta timp cât administraţiile fruntaşe ale judeţului nu au făcut restructurări în sistemul funcţionăresc pe care îl au, administraţiile comunelor doljene le-au ţinut isonul. „Nu facem restructurări decât dacă ne obligă legea. Eu am 25 de angajaţi la primărie, la o comună care are puţin sub 5.000 de locuitori. După proiectul acela de lege, ar fi trebuit să funcţionez cu 14 angajaţi, dar nu ne-a venit vreo înştiinţare oficială, nu există prevederi legale“, a explicat primarul comunei Brădeşti, Ion Răcăreanu. În alte comune, problema restructurării posturilor de funcţionari din primării a creat confuzie. „După normativ, ar trebui să am 22 de angajaţi, dar nici nu ştiu cum să fac. Vine Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi îmi spune că trebuie să angajez patru fochişti pentru că am centrală, vine poliţia şi spune că trebuie să angajez pază la toate obiectivele şi apoi mai vine şi guvernul, care spune că, de fapt, nu am voie să angajez. Iar eu nu mai ştiu ce să fac. Poate se vor hotărî până la urmă“, a declarat primarul comunei Bucovăţ, Constantin Vasile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII