12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriBugetul asigurărilor de şomaj, secătuit de criză

Bugetul asigurărilor de şomaj, secătuit de criză

Într-o perioadă în care şomajul a fost în creştere în Dolj, Fiscul a încasat doar 67% din sumele ce ar fi trebuit să ajungă la stat anul trecut în contul asigurărilor pentru şomaj. Finanţiştii dau vina pe situaţia economică actuală pentru încasările slabe. În plus, patronii cărora li se fac dosare pentru stopaj la sursă scapă doar cu o amendă.

Fiscul doljean a încasat anul trecut sume din ce în ce mai mici la bugetul asigurărilor pentru şomaj decât în anii anteriori. Deteriorarea activităţii economice din judeţ, dar şi tendinţa patronilor de a nu achita această contribuţie au făcut ca Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj să încaseze în 2009 doar 67,735 din cât încasase la fondul de şomaj în anul 2008, anul debutului crizei. În cifre efective, Fiscul a înregistrat în 2008 la fondul de şomaj 33 de milioane de lei, pe când în 2009 încasările au scăzut vertiginos la numai 22,6 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de DGFP Dolj. Culmea este că acestea s-au diminuat tocmai pentru că a crescut numărul şomerilor. Adică, nemaifiind salariaţi, oamenii au devenit din cotizanţi la bugetul asigurărilor de şomaj „consumatori“ din respectivul buget. Reprezentanţii Fiscului doljean au enumerat motivele pentru care statul are mai puţini bani la fondul de şomaj. Multe firme au probleme în plină criză. „Scăderea încasărilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj în anul 2009 faţă de anul 2008 este cauzată de declararea stării de insolvenţă a unui număr însemnat de agenţi economici, de restrângerea, radierea sau suspendarea activităţii agenţilor economici ca urmare a crizei economice, de scăderea cotei de contribuţie datorate de la 1% la 0,5%, creşterea numărului persoanelor disponibilizate“, susţin şefii Finanţelor. Cu alte cuvinte, a crescut numărul disponibilizaţilor, deci o bună parte dintre aceştia au „umflat“ numărul şomerilor.

Un şomer nu primeşte indemnizaţie dacă angajatorul nu plăteşte… şomajul

Paradoxal este faptul că o persoană nu poate fi şomeră cu acte în regulă până când nu are au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni la fondul de şomaj, în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii. Chiar dacă omului i-a fost reţinută contribuţia pentru şomaj, dar nu a fost virată, persoana fizică nu poate avea indemnizaţie de şomaj. Cu alte cuvinte, dacă un angajat este dat afară, el nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj până când firma la care lucrează nu îşi plăteşte sumele restante către bugetul asigurărilor de şomaj.
La acest buget contribuie atât angajatul, cât şi angajatorul. Din salariul angajatului se reţine 0,5% pentru şomaj, iar angajatorul contribuie cu încă 0,5% pentru fiecare salariat. Cu toate acestea, foarte puţini angajatori au plătit aceste contribuţii către stat, iar Fiscul nu a putut să-i convingă nici măcar cu dosare penale pe numele administratorilor de firme care au făcut stopaj la sursă, dar nu au virat banii. Potrivit legislaţiei în vigoare, să reţii pe stat contribuţia unui salariat, dar să nu o virezi la buget reprezintă infracţiune, dar angajatorii doljeni nu au fost sancţionaţi penal, ci au primit doar câteva amenzi. Şeful Fiscului doljean încearcă să explice de ce s-au încasat doar 67% faţă de 2008 şi care ar fi motivele patronilor să ignore contribuţia la şomaj. „Dosare penale am înaintat în permanenţă către organele abilitate, pentru neplata contribuţiilor, dar se consideră că administratorii firmelor nu sunt pericol public şi ei scapă cu câte o amendă de fiecare dată. Mulţi angajatori neglijează plata contribuţiilor către bugetul asigurărilor pentru şomaj. Probabil consideră contribuţia nesemnificativă“, a precizat directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Călinoiu.

Mulţi şomeri, puţine contribuţii

Încă un paradox în Dolj este acela că numărul şomerilor în plată este din ce în ce mai mare, în timp ce sumele virate către bugetul de şomaj sunt din ce în ce mai mici. Realitatea economică arată că în Dolj sunt înregistraţi aproape 40.000 de şomeri, din care sunt indemnizaţi peste 15.088, potrivit datelor de la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM). În condiţiile în care încasările la bugetul de şomaj sunt din ce în ce mai mici, iar numărul şomerilor este tot mai mare, aceştia vor fi plătiţi din alte fonduri, tot ale statului. „Este dramatic ceea ce se întâmplă, pentru că numărul şomerilor creşte şi aceşti oameni care intră în şomaj au nevoie să primească indemnizaţii. Astfel că se vor lua banii din bugetul de stat, dacă nu sunt suficienţi la fondul de şomaj. Să sperăm că suntem în grafic cu încasările pe trimestrul I al anului 2010. Definitivăm în câteva zile situaţia pe primul trimestru şi vom vedea unde ne situăm“, a arătat şeful Fiscului doljean, Eugen Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII