10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriClujul şi Timişul au bătut Doljul la „Prima casă“

Clujul şi Timişul au bătut Doljul la „Prima casă“

Din totalul locuinţelor achiziţionate cu credit bancar şi cu garanţii de stat prin programul „Prima casă“, în Dolj s-au vândut doar 2,8%, în timp ce în Cluj s-au înregistrat 7 procente, iar în Timiş – 6%. Fondul Local de Garantare Craiova susţine că din Timiş vin cereri de garantare „în valuri“, pentru că situaţia economică şi socială este mai bună în Banat. La fel şi în Cluj.

Clujenii şi timişenii şi-au cumpărat mai multe locuinţe decât doljenii prin Programul „Prima casă“. La nivel naţional, din totalul garanţiilor de stat acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) pentru creditele contractate de tinerii care şi-au luat locuinţe, 7% au aparţinut celor din Cluj şi 6% au mers în Timiş. În acelaşi timp, locuitorii Doljului au avut doar 2,8% din solicitări. Ca sume plătite pentru apartamentele cumpărate prin Programul „Prima casă“, tot Cluj şi Timiş sunt în frunte, după Bucureşti.
Comparativ cu oltenii, timişenii au depus foarte multe solicitări pentru a-şi cumpăra prima locuinţă. Astfel că în zonele dezvoltate ale ţării din punct de vedere economic se simte o creştere a numărului tranzacţiilor pe piaţa imobiliară. Şi în Dolj sunt multe cereri pe „Prima casă“, dar nu se compară cu cele din Timiş nici ca număr, nici ca valoare a finanţărilor. În partea a doua a programului guvernamental, numărul cererilor de garantare este şi mai mare în Timiş, a precizat recent directorul Fondului Local de Garantare Craiova, Gheorghe Lăpădat. Biroul de la Timişoara al FNGCIMM aparţine tot de Fondul Local de Garantare Craiova. În judeţele arătate, oamenii sunt mai bine plătiţi şi îşi permit să apeleze la credite bancare (şi implicit la garanţii din partea statului) prin programul „Prima casă“. Prin comparaţie între regiunile de dezvoltare geografică, şomajul mai mare din Oltenia şi salariile mai mici s-au reflectat în numărul de cereri de finanţări pentru locuinţe prin programul guvernamental amintit. În acelaşi timp, în Cluj şi Timiş- zone mai dezvoltate din punct de vedere economic – trăiesc oameni cu situaţii financiare mai bune decât oltenii. „Ponderea mai mare a judeţelor Cluj şi Timiş se justifică prin faptul ca nu înregistrează o rată mare a şomajului, iar nivelul câştigurilor salariale este superior celor din judeţul Dolj şi din toată regiunea Oltenia, fapt care conduce la încadrarea în criteriile de eligibilitate solicitate de către bancă atunci când este vorba de stabilirea capacităţii de rambursare a creditelor şi dobânzilor aferente. Aceste considerente conduc la o mai bună flexibilitate a pieţei imobiliare din zonele amintite“, a precizat directorul Gheorghe Lăpădat. Şi ca sume solicitate, şi ca număr de locuinţe cumpărate, primele trei zone pe ţară sunt Bucureşti, Cluj şi Timiş, urmate la distanţă de Constanţa şi Ilfov. Ca şi procedură, oamenii merg la bancă pentru a se împrumuta să-şi cumpere o primă locuinţă. Dacă ei se încadrează în condiţii, atunci pot obţine de la Fond o garanţie financiară complementară pentru credit, cu alte cuvinte, statul garantează pentru persoanele fizice respective. În cazul în care omul nu-şi achită creditul, banca se îndreaptă către FNCGIMM, urmând ca acesta să-şi recupereze de la debitor sumele garantate. Anul trecut au fost acordate peste 12.000 de garanţii pe toată ţara. Anul acesta, Fondul analizează circa 100 de dosare pe zi, dar „Prima casă 2“ a debutat destul de târziu, dosarele putând fi depuse după jumătatea lunii martie.

Comision de 0,49%
 
Persoanele care solicită credite bancare pentru a-şi achiziţiona prima locuinţă prin acest program plătesc un comision mai mare către FNGCIMM. În 2010, comisionul a urcat de la 0,37% la 0,49%. Anul trecut au fost discuţii legate de faptul că analiza dosarelor pentru „Prima casă“ dura destul de mult, întrucât cererile din toată ţara se analizau la Bucureşti. Fondul spunea că băncile au hibe în comunicarea cu Fondul şi trimit dosarele incomplete, necesitând timp pentru finalizarea lor. Gheorghe Lăpădat susţine că analiza solicitărilor de garantare merge mult mai repede în acest an, pentru că s-a introdus o aplicaţie informatică prin care băncile transmit on line solicitările clienţilor către FNGCIMM. Cei mai mulţi solicitanţi de garanţii de la Fond şi-au cumpărat locuinţe vechi. 72% dintre cei care au accesat programul guvernamental amintit au cumpărat apartamente construite înainte de 2007, informează conducerea Fondului Local. Directorul Fondului Local de Garantare Craiova a precizat, pentru GdS, că, din punct de vedere al preţului de cumpărare al imobilului achiziţionat, distribuţia garanţiilor este următoarea: sub 30.000 de euro – 14%; între 30.000 şi 45.000 de euro – 31%, între 45.000 şi 60.000 de euro – 36%, iar peste 60.000 de euro – 19%. „Această distribuţie teritorială este sensibil egală la nivel naţional şi regional“, a menţionat Gheorghe Lăpădat.

În Oltenia nu sunt rateuri

FNGCIMM nu a primit nici un fel de solicitare de la vreo bancă pentru eventuale persoane care nu-şi mai pot achita creditul contractat prin programul „Prima casă“. „Până în prezent, nu s-a înregistrat nici un caz în care o persoană care şi-a cumpărat prima casă să nu-şi mai poată plăti ratele, existând numai informaţii neoficiale potrivit cărora ar putea apărea unul sau două cazuri izolate la nivel naţional“, a spus Gheorghe Lăpădat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU