Străzi fără stăpân

Autori


Consiliul Local din Bănie nu are drept de proprietate asupra străzilor şi are nevoie urgentă de cadastru ca să primească bani comunitari pentru infrastructură.

Prin prisma implementării planului integrat de dezvoltare urbană a Craiovei, finanţat din fonduri comunitare, se poate spune că Bănia nu are străzi. În lipsa cadastrului, municipalitatea nu poate întabula dreptul de proprietate asupra arterelor de circulaţie. Consecinţa nedorită a acestei situaţii ar fi întârzierea sau, şi mai rău, pierderea finanţării unor proiecte de infrastructură pentru care primăria a făcut deja cereri. Între acestea, în ordinea priorităţii, sunt pasajul subteran de pe bulevardul Carol I – strada Arieş, pasajul suprateran de pe Calea Bucureşti – bulevardul Nicolae Titulescu, alte şase străzi şi bulevarde incluse în cel de-al treilea proiect, ca importanţă: bulevardul Tineretului, bulevardul Oltenia, strada Amaradiei, strada Brestei. Şi revitalizarea centrului istoric, al cincilea proiect ca importanţă pentru municipalitate, este condiţionată de cadastrul stradal.

„Se lucrează de ceva vreme la pregătirea documentaţiei cadastrale în vederea întabulării străzilor. În Programul Operaţional Regional este obligatorie depunerea titlurilor, adică dacă nu demonstrăm dreptul de proprietate nu putem primi banii“, a spus arhitectul-şef al Craiovei, Mircea Diaconescu. Acesta este de părere că în acest an va fi făcut cadastrul pentru majoritatea străzilor din lista de modernizare pe bani europeni. Pentru primele trei proiecte enunţate există toată documentaţia tehnică, singurul impediment rămânând cadastrul.

„De cadastru va fi nevoie şi în cazul celorlalte proiecte, cum ar fi reabilitarea a 11 kilometri de linie de tramvai, introducerea transportului în comun cu troleibuzul, reamenajarea parcurilor şi grădinilor publice etc.“, a arătat Mircea Diaconescu.


Din cadastru în PUG

Condiţia obligatorie a stabilirii dreptului de proprietate asupra străzilor nu a fost impusă până la planul integrat de dezvoltare, astfel fiind posibilă alocarea de fonduri comunitare în alte cazuri, cum ar fi modernizarea Rocadei. În anul demarării proiectelor de infrastructură ale acestui plan, primăria trebuie să elaboreze şi noul Plan Urbanistic General (PUG), când va fi nevoită să găsească o soluţie pentru întabularea altor străzi, chiar cartiere, care acum se află pe raza teritorial-administrativă a altor localităţi. Este cazul bulevardului Râului, a cărui reabilitare pe bani europeni este condiţionată în primul rând de apartenenţa teritorială şi abia apoi de cadastru, drumul având doi proprietari: Craiova şi Podari.

„Acestea sunt proiecte care vor fi demarate mai târziu, fiindcă în aceste situaţii procedurile sunt mai complicate – protocoale între autorităţi, comisii prefecturale, hotărâri de guvern etc. – şi fără sprijin de la ministerele implicate este greu de rezolvat“, a spus arhitectul-şef al Craiovei.Comenteaza acum

7 Comentarii

 1. ho ho ho said:

  Vedeti daca L-AM AVUT pe Solomon? Va lua mintile cu fantani si parcuri! Prostilor! Ce era esential sa faca, l-a durut in shpitz si nici acolo! PAPAGALI PATETICI, CRAIOVENILOR DE MAHALA! Mai plangeti, mah, dupa Solomon? A stat atatia ani si nu a fost in stare sa rezolve nici macar problema strazilor! De ce oare? Pentru ca daca intra in normalitate cu strazile si lua fonduri europene, ASFALTAREA SE FACEA O SINGURA DATA, DUPA NORMELE UE! Ca asa i-ar fi cerut finantatorul, adica UE! Adica, ADIO SHPAGA, ADIO ASFALTARI IN FIECARE AN, PE ACELEASI STRAZI! Papagalilor de craioveni! Si ma refer doar la craiovenii care l-au pupat in dos pe Solomon si plang dupa el! IN PUSCARIE SA ZACA!

 2. 100 000 000 euro datorii said:

  În Cotidianul din 26 iunie scria deja despre datoriile pe care le-a facut Primaria Craiovei !…. Numai ce se stie, ce e oficial si reprezinta …. 110,4 … MILIOANE de EURO !!!! este datoria pe care a facut-o Primaria Craiovei, datorie ce trebuie platita în 20 de ani !!!! Pe 3 strazi prost asfaltate, 3 palmieri, 20 de fântâni si pe Aqua Park de la Lunca !!!! :)))) Multumim din inima conducatorului nostru Aiurica !!!! A furat el, dar a si facut ceva pentru Craiova !!! Plus ca si Consiliu Judetean Dolj are si el datoriile lui !!! Mai multe chiar !!

 3. Primarul inimilor noastre !!! said:

  În Ziarul Cotidianul scria un articol vara trecuta despre incostienta Primarului Solomon :….[“Boul şi primarul, fabulă pentru contribuabilii craioveni…. Primăria Craiova vrea să contracteze un nou credit bancar pentru amenajarea unui parc de distracţii, împrumuturile de acest gen ajungând astfel la peste 55 de milioane de euro. Consilierii locali craioveni au dat verde proiectului iniţiat de Antonie Solomon, primarul Craiovei, prin care municipalitatea urmează să împrumute 20 de milioane de euro pentru a realiza două investiţii: Aqua Park din Lunca Jiului şi Centrul Multifuncţional din cartierul Romaneşti. Împrumutul ce urmează să fie contractat de la o bancă va fi restituit de către primărie în 20 de ani. Primarul Solomon a avut un singur contestatar în consiliul, chiar un coleg de partid, democrat-liberalul Dan Cherciu. “O vorbă românească spune că doar boul este consecvent. Eu sunt cel care a votat împotriva proiectului de hotărâre privind studiul de fezabilitate pentru amenajarea parcului de agrement din Lunca Jiului. Acesta este motivul pentru care nici de această dată nu pot să fiu de acord. Traversăm o perioadă de criză şi, deşi sunt perfect conştient că, până la urmă, pentru a face investiţii temeinice, eşti obligat să apelezi la credite, în această perioadă, băncile au nişte condiţii mult mai dificile de acordare a creditului, şi aici mă refer în special la dobândă”, a spus Cherciu, care a fost singurul consilier craiovean care a votat împotrivă. Solomon n-a întârziat cu răspunsul şi a contraatacat, spunând: “Dacă numai boul e consecvent, aşa cum spune domnul consilier, eu vreau să spun că, dacă boul ar şti ce se întâmplă cu coarnele sale, n-ar mai trage la jug sau în Consiliul Local Municipal. Cum să nu ne împrumutăm că, vezi Doamne, e criză? Altfel nu avem cum să dezvoltăm oraşul. Şi nu depăşim gradul de îndatorare”. Primarul Solomon a făcut şi lobby pentru investiţiile care vor fi finanţate de la bugetul Craiovei prin acest împrumut. “În Lunca Jiului va fi vis dumnezeiesc! Acolo să fie toată Oltenia prezentă. O să vină lume de peste tot şi o să fie bine şi pentru hoteluri, şi pentru restaurante. Iar centrul pentru afaceri, pentru expoziţii de la Romaneşti va aduce un profit mare pentru Craiova.” În afara acestui împrumut, primăria mai are de returnat rate pentru un credit contractat în 2006 în valoare de 70.000.000 de lei (17 milioane de euro) pentru modernizarea Pieţei “Mihai Viteazul”, cu o perioadă de graţie de trei ani şi o perioadă de rambursare de 17 ani, şi un alt credit, în valoare de 18,4 milioane de euro, luat de la BERD pentru reabilitarea reţelei de epurare a apelor uzate…”]… DECI FACETI UN MIC CALCUL cât are Craiova de platit CREDITE pe 20 de ANI !…. Pai chiar ca primar ca asta…. n-o sa mai avem noi !! A furat el, dar a si facut treaba ! :)))

 4. ioooo said:

  am citit si eu articolul si un lucru e clar ca datorii totale Craiova nu a atins limita pe bugetul din 2009 de ex insa un buget in scadere in 2010 +noi datorii vom ajunge la acea limita ,apoi toate inv lui Solomon de fapt nu sunt inv ,nu creeaza bunastare ,nu aduc bani pt ca imprumuturile sa poata fi platite, din contra cheltuie bani pentru intretinere ,un oras sarac precum Craiova trebuie sa inv in dezvoltare nu in epatarea bogatiei si ambitiei primarului in centru si in lunca ,iar in rest 0 ,pai cu ce e diferit solomonelu de nea ceasca ? ala a facut ditamai casa poporului o megalomanie inutila asta schimba un centru care oricum era decent si face parc acvatic in tziganie ,mai eu nu zic daca eram Brasov, Sibiu ,Constanta mergeau inv astea ,insa in Craiova ce rost au? sa fi terminat parcul industrial ,aeroportul ,canalizare si gaze in Bariera in Brestei ,locuri de parcare si daca atrageam inv si produceam bani deja solomon in mandatul asta putea sa se apuce si de un centru si de un parc nu neaparat acvatic nu ceva megaloman ceva decent si ca pret si ca utilitate ,asa noi ca olteanu am pus caruta inaintea boilor ,veniturile orasului scad iar cheltuielile cu dobanzi si intretinerea inv lui solomon cresc enorm ,pai asta unde duce? la faliment nea solomoane .

 5. P.O.R. si alte POS-uri said:

  In cadrul Primariei Craiova exista un Serviciu pentru accesarea fondurilor europene, condus de dna CRISTIANA GHITALAU. Dumneavostra, presa, o cunoasteti ? Daca nu, aveti raspunsul la acest articol, pentru ca primarul Solomon NU A FOLOSIT niciodata acest serviciu in folosul comunitatii, i-a folosit, fara sa le stie competentele, doar pe cei care au acceptat sa-i fie slugi!!!!!!!!!!!!!!

 6. jampinel said:

  pai alegeti-ma bai rumanacilor pe mine generalul Rumanicii! cum de ce? pai o sa duc mai departe lupta aia ce-a inceput-o prin ’40 generalul Antonescu! adica pe astia 15 milioane de postcomunisti, care au mincat fondurile europene,ii tai cu lama de barbierit si ii dau la zoo! totul se va confisca si va intra in patrimoniul Rumanicii! pe onorul meu!

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 22 martie 2010

Actualitate

» Craiova: Fata şi băieţii deştepţi…
» Craiova: Nereguli cu fondurile pentru cancer
» Sprijin în justiţie pentru Lili Schutz?
» Craiova şi Ecodolj, divorţ în instanţă
» Jaful de la Şimnic, la final
» Atenţie, au apărut motocicliştii pe străzi!
» Satul românesc renaşte…, dar mai încet
» DNA: Voicu a intervenit şi pentru Oprişan, Manuela Mitrea, Maria Schutz şi Ludovic Orban
» De ce se scumpeşte benzina
» Pentru unii mineri preavize, pentru alţii tichete-cadou
» 200 de dascăli doljeni vor picheta prefectura
» Târgu Jiu: 900 de cereri pentru ajutoare de Paşti
» Funcţionarii greci pot încasa 16 salarii pe an
» Curtea de Conturi reclamă dezmăţul bugetar
» Apel în dosarul Ionuţ Dinu

Local

» Răniţi pe motocicletă
» Show-ul canin
» Cum să ajungi la cer
» Arestat pentru whisky contrafăcut
» Fiul lui Caiac, prins cu „prafuri“ şi fără permis
» Poluare la Piatra Olt
» Copilul din cârcă

Dolj

» Dascălii doljeni nu mai trec notele în catalog

Gorj

» O firmă din China vrea să investească într-un grup energetic
» Zeci de părinţi şi elevi au protestat în faţa Prefecturii Gorj

Sport

» Ştiinţa respiră
» Visul continuă
» Găzarii, stopaţi la Deva
» Rău, dar un pic mai bine
» Eto’o a rămas fără maşină
» Fabio Capello, premiat în Marea Britanie
» Di Matteo este mulţumit de Tamaş
» Olăroiu îl vrea pe Mutu
» Marica s-a trezit
» Tecău şi Bozoljac au câştigat turneul de la Marrakech
» Viborg s-a revanşat cu Oltchim
» Doar fetele s-au impus

Bani & Afaceri

» Creşte suprafaţa împădurită din Dolj
» Complexul Energetic Craiova nu are prime prevăzute în contract
» Oltenia, finanţată cu 8,5 milioane de euro
» Străzi fără stăpân

Magazin

» Fereşte-te de radar!
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Picătura de cunoaştere
» Bancul zilei
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» Horoscop
» În lumea teatrului, la braţ cu Radu Beligan

Opinii

» Din nou despre Grecia; de data aceasta cu Videanu

Top