10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAngajatorii care şi-au trimis salariaţii în şomaj tehnic vor fi controlaţi

Angajatorii care şi-au trimis salariaţii în şomaj tehnic vor fi controlaţi

Angajatorii care profită de avantajele şomajului tehnic, care-i scuteşte de plata impozitelor şi a asigurărilor, dar în acelaşi timp îşi cheamă salariaţii la muncă riscă să fie cercetaţi pentru evaziune fiscală. Luna aceasta, inspectorii ITM vor demara controale în acest sens.

În perioada următoare, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj împreună cu instituţiile subordonate ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) vor demara o serie de controale la angajatorii doljeni, care au declarat că şi-au întrerupt temporar activitatea. Aceştia vor căuta să depisteze angajatorii care profită de avantajele şomajului tehnic (care-i scuteşte de plata impozitelor şi a asigurărilor), dar în acelaşi timp îşi cheamă salariaţii la muncă. Potrivit informaţiilor primite de la ITM Dolj, aceşti angajatori riscă să fie cercetaţi pentru evaziune fiscală.

Numărul angajatorilor care trimit angajaţii în şomaj tehnic este în creştere

Numărul angajatorilor care vor beneficia anul acesta de avantajele şomajului tehnic este în creştere cu 76%.
„De la 1 februarie şi până la 1 martie, 44 de angajatori depuseseră la ITM declaraţiile pe proprie răspundere cu privire la trimiterea salariaţilor în şomaj tehnic, numărul angajaţilor ale căror contracte individuale de muncă vor fi suspendate fiind de 1.758“, a declarat Cătălin Tiberius Mohora, directorul coordonator al ITM Dolj. Asta, în condiţiile în care anul trecut 25 de angajatori au informat ITM Dolj cu privire la trimiterea a 2.308 salariaţi în şomaj tehnic.

Salariaţii şi angajatorii sunt scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale

Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a-şi menţine forţa de muncă în condiţiile în care efectele crizei economice sunt estimate a se prelungi şi pentru a evita pierderea lucrătorilor calificaţi în anumite domenii cu potenţial de dezvoltare/expansiune după reluarea creşterii economice, şi anul acesta angajatorii pot beneficia de o serie de facilităţi fiscale.
„Începând cu 1 februarie 2010, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2010, pe perioada suspendării contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activităţii, salariaţii ale căror contracte sunt suspendate, precum şi angajatorii salariaţilor respectivi sunt scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, dar nu mai mult de 90 de zile“, a precizat Cătălin Tiberius Mohora.
Acesta atrage atenţia angajatorilor care întrerup temporar activitatea fără încetarea raportului de muncă că au obligaţia de a depune o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că se află în una dintre situaţiile prevăzute de art. 52, alin. (1), lit. d), din Codul Muncii – întreruperea temporară a activităţii fără încetarea raportului de muncă. Declaraţia se depune la Registratura ITM, anterior începerii perioadei de suspendare a contractelor individuale de muncă.
„Deciziile de suspendare ale contractelor individuale de muncă trebuie comunicate inspectoratului teritorial de muncă în termen de cinci zile de la perfectarea acestora“, a adăugat Mohora.

Drepturile salariaţilor pe perioada şomajului tehnic

Salariaţii ale căror contracte sunt astfel suspendate beneficiază de indemnizaţia de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. În plus, pe lângă faptul că pe perioada suspendării contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, respectivii salariaţi îşi păstrează locurile de muncă şi sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, aceştia vor beneficia şi de vechime neîntreruptă în muncă – această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare fără plata contribuţiei. „Adică o perioadă «asimilată», aşa cum mai sunt considerate perioadele de şomaj, perioada stagiului militar ori timpul destinat finalizării studiilor universitare la cursuri de zi“, a explicat Cătălin Tiberius Mohora.
Foarte important de ştiut este faptul că intrarea în concediu medical nu suspendă şi nu prelungeşte timpul de acordare a indemnizaţiei în situaţia încetării temporare a activităţii, deoarece în această perioadă angajatul are contractul de muncă suspendat, deci nu poate beneficia de concediu medical.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII