13.7 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfacere de 2,5 milioane de euro

Afacere de 2,5 milioane de euro

O firmă de software din Craiova pare să fi făcut cea mai tare afacere din acest deceniu. SC Bizarre Soft SRL Craiova a avut, până de curând, o piaţă de desfacere de aproape… zece milioane de lei, adică 2,5 milioane de euro, fiind singura autorizată să vândă softul devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2010 pentru toate şcolile de şoferi din România.

După mai mulţi ani de pregătiri şi amânări, justificate de culoarea politică a celor aflaţi la guvernare, Ministerul Transporturilor a reuşit, la sfârşitul lunii octombrie 2009, să aprobe noile reglementări în domeniul şcolilor de şoferi şi instructorilor auto. Prin Ordinul nr. 1019/2009, semnat de ministrul Radu Berceanu, se aproba metodologia privind atestarea instructorilor de pregătire practică şi a profesorilor de legislaţie rutieră, autorizarea şcolilor de şoferi, a programei de şcolarizare şi metodologiei de pregătire teoretică şi practică în vederea obţinerii permisului de conducere. Noile metodologii obligă şcolile de şoferi să utilizeze, începând cu 1 ianuarie 2010, un soft special de instruire pe calculator a cursanţilor la disciplinele Legislaţie rutieră, Conducere preventivă şi Cunoaşterea autovehiculului, care să poată fi prezentat şi pe videoproiector şi, la nevoie, să genereze chestionare pentru testarea cunoştinţelor.

Firmă de apartament

Singurul furnizor autorizat anul trecut de Autoritatea Rutieră Română (ARR), instituţie subordonată Ministerului Transporturilor, să furnizeze acest soft la nivel naţional era firma craioveană SC Bizarre Soft SRL.
Potrivit datelor furnizate on line de Registrul Comerţului, firma SC Bizzare Soft SRL a fost înfiinţată în 2008 cu un capital de doar 200 de lei (două milioane de lei vechi) şi doi asociaţi, ambii cu câte 50% din părţile sociale. Primul este Eugen-Cătălin Anghel, de 33 de ani, iar al doilea e Valeriu-Antonius Cojocaru, de 41 de ani, ambii din Craiova. Anghel este şi administratorul acestei firme de apartament, cu sediul pe strada Brazda lui Novac nr. 97, în blocul M10, scara 1, etaj 2, apartament 11.

Exclusivitate pentru 1.600 de clienţi

Din informaţiile publicate de ARR pe propriul site, în România funcţionează 1.603 şcoli de şoferi. Fiecare dintre ele avea nevoie, de la 1 ianuarie, de programul special comercializat doar de Bizarre Soft contra unor sume de circa 5.000 de lei pentru şcolile categoria B, respectiv aproximativ 8.000 de lei pentru unităţile care şcolarizează pentru categoriile B, C, E. Un calcul simplu arată că firma amintită avea exclusivitate pe o piaţă de desfacere incredibilă, care s-ar fi apropiat binişor de zece milioane de lei, adică… 100 de miliarde de lei vechi. O sumă enormă, din care, graţie ARR şi Ministerului Transporturilor, se putea înfrupta singură.

„O pură întâmplare“

Directorul general al ARR, Iancu Crăciunoiu, a ţinut să contrazică ferm orice fel de zvonuri privind o eventuală legătură între firma menţionată şi persoana sa ori instituţia pe care o conduce. „Este o pură întâmplare că firma este din Craiova. ARR nu a făcut decât să elaboreze condiţiile tehnice pe care trebuia să le îndeplinească acest soft. După două-trei săptămâni, societatea Bizarre Soft a propus spre avizare programul pe care îl realizase, iar o comisie de specialişti l-a verificat şi avizat, constatând că el corespunde reglementărilor în vigoare“, a explicat Iancu Crăciunoiu.
Directorul general al ARR a dezvăluit că, de câteva zile, Bizarre Soft nu mai are exclusivitate. O altă firmă – SC Real Sim SRL Bacău – a fost autorizată să comercializeze softul pentru şcolarizarea în vederea obţinerii permisului pentru categoriile A, A1, B, B1 şi BE. „În plus, încă trei softuri sunt în procedura legală de autorizare“, a menţionat Iancu Crăciunoiu.

Acelaşi soft, alt proprietar

O afacere atât de profitabilă într-o economie lovită de criză nu poate trece neobservată. Tocmai pentru a dezvălui secretul oamenilor care s-au îmbogăţit peste noapte graţie priceperii de a realiza o asemenea performanţă, am încercat în mai multe rânduri să-i contactăm pe reprezentanţii firmei Bizarre Soft la numerele de telefon date până nu demult publicităţii chiar de ARR. Pare greu de crezut, însă niciodată nu a răspuns nimeni. Explicaţia a ieşit la iveală săptămâna trecută, când pe site-ul ARR a apărut drept deţinătoare a drepturilor asupra softului Bizarre Soft o… altă firmă – Romanton Serv SRL Bucureşti – către care societatea craioveană îşi vânduse drepturile de comercializare a softului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII